Autor Wątek: Pierwszy leasing i Toyota corolla Trek na celowniku...  (Przeczytany 869 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bocian

• Toyot Leżący
  • *
Pierwszy leasing i Toyota corolla Trek na celowniku...
« dnia: 28 Listopada 2020, 20:25:41 »
Witam serdecznie wszystkich. To mój pierwszy post na forum. Opiszę z krótka sytuację. Jestem od 8 lat "szczęśliwym" posiadaczem Mazdy 6 GG rocznik 2004, przebieg 134kkm (mechanicznie bajka ale blacharka i ochrona przeciwkorozyjna spodu auta to dramat), wcześniej również Mazda ale mniejsza - 323F ale i rodzina wtedy była dwuosobowa. Prowadzę jednoosobową DG już od 12lat i auto prywatne użytkuję również firmowo, odliczając symboliczne koszty eksploatacyjne. Od jakiegoś czasu zaistniała potrzeba szukania oszczędności podatkowych i pomyślałem o leasingu nowego auta. Po długich poszukiwaniach zainteresowałem się nowym modelem Toyoty corolli z napędem 1.8 hybrid, wersja kombi. Wiadomo, że to inna klasa auta gabarytowo niż szóstka, ale wszystkie wymagania zasadniczo spełnia + bagażnik ~90l większy (dobra rzecz, gdyż rodzinka 4-osobowa, wyjazdy na urlop z bagażem etc). Aktualnie jestem w trakcie analizowania propozycji leasingowania auta na założonych przeze mnie parametrach (20% wpłaty wstępnej, 5 lat okres umowy, wykup 1%). Ostatnio byliśmy z żoną w salonie Toyoty Okęcie i zapadła ostatecznie decyzja o wyborze konkretnej wersji: 1,8 hybrid, pakiety style + tech, kolor oxide bronze, akurat taką wersja szczęśliwie była na ekspozycji. Dostałem nawet ciekawą cenowo propozycję od lokalnego handlowca na ten konkretnie egzemplarz. Teraz do brzegu :-) Odkąd zainteresowałem się corolką, bardzo spodobał mi się wariant Trek (20mm wyżej zawieszona, osłony newralgicznych miejsc karoserii - w tym jestem zakochany, ale to może syndrom posiadacza Mazdy ;-), osłony dolne przednia i tylna). Jedyne co nie podoba mi się w tej wersji, i z tego co wiem nie ma alternatywy, to kolor tapicerki foteli :-/ ale i tak zakładałbym dobrej jakości pokrowce, konkretnie pod ten model auta. Nie podoba mi się najbardziej to, że w tym wariancie, nie wiedzieć czemu, nie ma systemu automatycznego parkowania (S-IPA). Niestety w mojej okolicy, po wstępnej analizie, nie ma gdzie obejrzeć tego wariantu na żywo (z najbliższych salonów, czyli Okęcie i Piaseczno niestety tych aut nie ma). Przebiegi jakie robię rocznie są symboliczne, max. 10kkm rocznie, ale często jeździmy na działkę w lesie (stąd wersja trek bardziej do mnie przemawia). Więc teraz, jakie jest wasze zdanie - czy warto dopłacać do wersji trek, czy lepiej pozostać przy tańszej comfort z pakietami style+tech? Ktoś może posiada taką wersję, gdzieś niedaleko od Żyrardowa, aby podjechać i obejrzeć to auto na żywo? Temat leasingu również jest tak szeroki i pełen haczyków (ukryte prowizje etc) dla osoby która pierwszy raz się z tym stykają że z lekka to przeraża :-( Ktoś pomoże/doradzi przyszłemu posiadaczowi nowej korolki?
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2020, 20:55:08 wysłana przez Bocian »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl