Autor Wątek: Prius 2 błąd P0011  (Przeczytany 2643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kubaszat

• Prawie Toyot
Prius 2 błąd P0011
« dnia: 03 Grudnia 2020, 21:28:32 »
Witam miesiac temu kupiłem auto, po jakimś tygodniu wyskoczył mi błąd P0016 korelacja położenia wałka rozrządu. Mechanik stwierdził że potrzebna jest wymiana koła zmiennych faz rozrządu. Dokonał naprawy dzis odebrałem auto i po przejechaniu 20-30 km zapalił mi się check engine z błędem P0011Pozycja walka rozrządu po stronie wlotu rzad 1- za duże opóźnienie. Ktos moze podpowiedzieć w czym moze być problem? Rozrząd z tego co mówił jest okej. Jakieś propozycje ?

Offline crazy4volvo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prius 2 błąd P0011
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2020, 23:55:51 »
Może problem dotyczy nie koła zmiennych faz, a zaworu sterującego i/lub filtra w zaworze? W egzemplarzach "zapuszczonych olejowo" zawór potrafi się zacinać lub zatkać.
Prius gen2 2007, 178000 Mi

Offline Kubaszat

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2020, 11:52:23 »
Troche nagaru było w misie olejowej. Niby ma popatrzeć wlasnie ten czujnik. Po za tym samochod slabo reaguje na gaz, można powiedzieć że "ledwo jedzie".

Offline MirekPriu

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius 2
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2024, 06:35:03 »
Ja kupiłem Priusa 2 z przebiegiem 155tys.km. auto z Polskiego salonu, był serwisowany w Toyocie do 90 tys.km. potem faktycznie ktoś zaniedbał wymiany oleju i niestety właśnie od czasu zakupu występował u mnie problem który opisujecie. Chek z błędem "synchronizacja wałka rozrządu z wałem korbowym" pojawiał się praktycznie co drugi dzień, zrobiłem płukankę, przejeździłem na nowym oleju 2tys.km. zrobiłem kolejną płukankę i przejeździłem na oleju 8tys.km. częstotliwość zapalania się tego błędu zaczęła maleć. Po 8tys. km. zrobiłem płukankę długodystansową Liqui Moly (200km.) i wymieniłem olej, po tym zabiegu błąd zapalił się po 16 dniach od wymiany oleju, czyli wyraźnie częstotliwość coraz bardziej się wydłuża, ewidentnie jest to związane z jakimś kanałem/zaworkiem/filtrem olejowym, choć oczywiście fachowcy doradzali wymianę całego rozrządu wraz z kołem zmiennych faz, mnie udało się jakoś ten problem ogarnąć, choć jeszcze nie na 100%, bo jednak bardzo rzadko, ale błąd pojawia się mimo że wszystko działa 100% prawidłowo i nie ma żadnych zmian w pracy silnika. To co zauważyłem, błąd wyskakuje tylko i wyłącznie kiedy zapalam auto po nocnym przestoju i wskakuje w momencie kiedy następuje przełączenie z tzw. ssania na tryb normalny, czyli w chwili zmiany mieszanki.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2024, 07:29:05 »
Też witamy na forum

obrazek - podpowiedź
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline MirekPriu

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius 2
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2024, 15:38:20 »
Wymieniłem ten filterek, wymienione też zostały czujniki wału i wałka rozrządu - błąd wyskakuje nadal, czasem znika na kilka dni i ponownie się pojawia, nie ma żadnych objawów, silnik pracuje normalnie, ma dobre osiągi itp. Kupiłem też nowe koło zmiennych faz rozrządu ( oryginał za 1600 zł), pytanie - czy jest sens je wymieniać ? Co może być uszkodzone w kole zmiennych faz rozrządu ? Czy wymiana tego koła coś pomoże ???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl