Autor Wątek: Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów  (Przeczytany 77271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów
« Odpowiedź #195 dnia: 09 Maja 2024, 15:24:50 »
Niestety temat zlewany przez wszystkich kolejno, a przecież to dość istotna rzecz. Dzisiaj dwie RAVki - w obu to samo. W obu po kilka przeglądów w historii. Zapewne nie ma tego na karcie przeglądowej... ;)

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #196 dnia: 09 Maja 2024, 16:14:04 »
Przeanalizowałem relax i mnie nie przekonał.

Markid możesz napisać czemu?
Toyota uważa, że to kolosalny handicap...
Nie widziałem aby Toyota pisała, że gwarancja Relax jest dla nich handicapem, wręcz przeciwnie, uważają to za wzmacnianie ich oferty.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #197 dnia: 09 Maja 2024, 23:54:36 »
Na każdym przeglądzie prosiłem w ASO by je ustawili, raz w SKP - twierdzili że jest OK ale jakoś tak blisko świeciły.
Ja w ASO nie pytałem, ale jak podjechałem do SKP, od razu wiedzieli, że w rav4 jest za nisko

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #198 dnia: 10 Maja 2024, 06:29:16 »
U mnie również SKP po trzech latach i ustawili.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #199 dnia: 10 Maja 2024, 11:41:30 »
@al9: Relax wymaga wykonywania przeglądów w ASO, tzn. przepłacania za każdym razem co najmniej x2 + Relax.
Puki auto jest na gwarancji lub w leasingu to jest to często konieczność - np. mój leasing wymagał przeglądów w ASO.
Jak ktoś ma AWDi to Relax daje mu w razie problemu z wtyczką - wymianę kabla gratis.
Niby tak ale puki auto nowe to za ułamek ceny przeglądów + Relax (myślę, że jakieś 100...300 zł) można to złącze zabezpieczyć samodzielnie lub w dobrym serwisie.
Ja mam FWD więc cablegate mnie nie dotyka.
Relax nie obejmuje wszystkich elementów, elementy które się zużywają naturalnie - nie podlegają gwarancji, a Toyoty mało się psują, praktycznie nie występują kosztowne awarie układu napędowego.
Moim zdaniem Relax to forma tzw. dosprzedaży w Toyocie, to im się po prostu opłaca, nie jest to wielki biznes ale zawsze jakiś procencik wzrostu sprzedaży usług, to jednocześnie dobra oferta dla użytkowników, którzy chcą mieć tzw. święty spokój i nie wgłębiać się w tajniki auta czy technologii.
Z mojej praktyki - RAVka jeździ już 3,5 roku, przejechane 62 tys. km, żadnych awarii (pomijam reklamację wycieraczki w pierwszym mc użytkowania i pojedynczy pad akumulatora z powodu kamerki z trybem parkingowym, jeszcze bez powerbanku, po dołożeniu powerbanku kolejnych wpadek akumulatora już nie było).
Ponieważ z RAVką nie chcę się szybko rozstawać - to na początku zrobiłem konserwację podwozia i tyle - jak koledzy tu piszą ;) - nudne auto, które po prostu jeździ i się nie psuje.

ps. ja chyba lubię ten rodzaj nudy ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2024, 11:45:24 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #200 dnia: 10 Maja 2024, 11:52:50 »
Konserwacja u Marcina (moderatora / Junior Administratora) w 3VZ.pl
;) ;) trwało wieki i czapka piniędzy potrzebna była ale co wejdę pod auto to micha się cieszy.
A ... i żona pukała się w czoło jak tylko wchodziliśmy na tematy motoryzacyjne ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #201 dnia: 10 Maja 2024, 14:36:41 »
No właśnie to pukanie się w czoło żon... To temat ma oddzielne forum  : - ) Dzięki zaraz zajrzę ma ixh stronę, pozdrawiam...    PS. Olej zmieniłeś po tysiącu czy dwóch?
Pierwszy raz zmieniałem po 6..7 tys. bo jakoś przegapiłem pierwsze 1..2 tys. km. Później zmieniałem dodatkowo w połowie przebiegu między przeglądowego czyli co 7,5 tys. km - to znów wydaje się zbyt częstą zmianą - olej przed wymianą był jeszcze dość jasny.
Ostatni przebieg 45...60 tys. km przejechałem bez dodatkowej zmiany - i tu okazało się że olej już był dość ciemny (ale nie taki jak ropa u VAG Emigranta ;) ).
Myślę, że optymalnie było by zmieniać co 10 tys. tak jak to od wieków mechanicy zalecali. Teraz mam zalany ENEOS X Prime 0w16 - zobaczymy po 15 tys. jak będzie wyglądał.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #202 dnia: 10 Maja 2024, 23:04:38 »
Teraz mam zalany ENEOS X Prime 0w16 - zobaczymy po 15 tys. jak będzie wyglądał.
Ja też go zaleję po pierwszych 1500-2000 km i potem będę go przywoził na przeglądy do ASO co 15 000 km. Przez ostatnie 10 lat byłem zwolennikiem marki Ravenol i lałem tylko Ravenola do VAG'a. Do Toyoty też mają 0W16, ale chyba tym razem zdradzę tę markę i przejdę w Toyocie na ENEOS'a i niech lata na tym stale, a dodatkowo jest o 100 zł tańszy do Ravenola i tyle.
Pozdrawiam,

Offline arturwpr

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV 4
« Odpowiedź #203 dnia: 27 Maja 2024, 09:26:19 »
Czy ktoś zna serwis nezależny podobny do Colinowego ale w Warszawie i okolicach (taki ktory robi tez wpisy w myToyota).

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #204 dnia: 27 Maja 2024, 10:26:45 »
Oraz w Trójmieście lub okolicach? ;d

Offline viorafa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #205 dnia: 27 Maja 2024, 10:49:27 »
Czy ktoś zna serwis nezależny podobny do Colinowego ale w Warszawie i okolicach (taki ktory robi tez wpisy w myToyota).
i w okolicach Wrocławia)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #206 dnia: 27 Maja 2024, 11:48:08 »
I Szczecina

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pozdrawiam,

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #207 dnia: 27 Maja 2024, 12:02:44 »
I Krako...

... a nie... czekaj...  :grin:

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #208 dnia: 27 Maja 2024, 12:14:50 »
Cytat: arturwpr w Dzisiaj o 09:26:19
i w okolicach Wrocławia)

Zdawałem to pytanie ale nie otrzymałem odpowiedzi chociaż potem przy weryfikacji auta wszyscy się domagają ASO serwisu i ASO napraw  :-)

p.s.

W Wawie są dwa miejsca (do zaproponowania) tylko nie wiem jak z myT. jak coś to na PW.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #209 dnia: 27 Maja 2024, 14:23:51 »
Witamy serdecznie na forum .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl