Autor Wątek: za duze spalanie  (Przeczytany 7305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zwirekxp

• Prawie Toyot
za duze spalanie
« dnia: 22 Grudnia 2020, 00:08:43 »
witam kupiłem żonie priusa 4gen 2017 rok 60,000km jeżdzi jak nowy ale ma bardzo wysokie spalanie żona nie jezdzi szszybko ani szczegulnie nie depcze na gas normalna jazda miejska, i spalanie wychodzi nieco ponad 8litrow na /100km ostatni pomiar to 463km na 37,5litra paliwa to jest około 100% za duzo! nie wiem o co chodzi ? wiem że jest okres zimowy, żona jezdzi krutkie odcinki 2-4km jedno razowo kilka razy dziennie zawsze z odstepem czasowym , więc silnik zawsze zimny do tego ogrzewanie ,światła ,wycieraczki  czasami klima do szyb ,, ale mimo to to duzo za dużo!!! od youtuberow wiem ze w miescie powinien spalic 4-4,5l/100km przy normalnej jeżdzie , proszę czy ma ktoś podobny problem? lub jakaś podpowiedz?
pozdrawiam Arek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: za duze spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudnia 2020, 00:15:49 »
sam sobie odpowiedziałeś , krótkie odcinki , silnik nie zdąży się ogrzać to dużo pali . Tak jakbyś starym autem jeździł na ssaniu
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudnia 2020, 06:33:34 »
..przecież pytałeś już o to "witam dwa msc temu kupiłem.." - https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50067.0.html

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudnia 2020, 08:13:33 »
Jest to jak najbardziej normalne spalanie przy tak krótkich odcinkach. Po prostu przetestuj go na dłuższym odcinku i będziesz miał odpowiedź. Hybrydy mają najmniejsze spalanie na trasach powyżej 20-30km gdzie jedziesz płynnie normalnymi drogami przez małe miejscowości unikając autostrad. Wtedy może zejść nawet poniżej 4l/100km. Ja jeżdżę nową Corollą 1,8 2020r i Priusem 3 2010 z aplikacją Hybrid Asistant (więc mam statystyki spalania). Spalanie jest podobne (Prius spala ok. 0,5 l więcej) w tych samych warunkach. Moja żona jeździ P3 do pracy i ma 3km w jedną stronę prostą drogą  bez zatrzymywania się i na takiej trasie nigdy nie schodzi niżej niż 7l/100km. Za to w trasie to jest średnio 4,5l/100km.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudnia 2020, 08:53:08 »
Na takie odcinki jazdy tylko elektryk.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudnia 2020, 10:00:11 »
Jest to jak najbardziej normalne spalanie przy tak krótkich odcinkach. Po prostu przetestuj go na dłuższym odcinku i będziesz miał odpowiedź. Hybrydy mają najmniejsze spalanie na trasach powyżej 20-30km gdzie jedziesz płynnie normalnymi drogami przez małe miejscowości unikając autostrad. Wtedy może zejść nawet poniżej 4l/100km. Ja jeżdżę nową Corollą 1,8 2020r i Priusem 3 2010 z aplikacją Hybrid Asistant (więc mam statystyki spalania). Spalanie jest podobne (Prius spala ok. 0,5 l więcej) w tych samych warunkach. Moja żona jeździ P3 do pracy i ma 3km w jedną stronę prostą drogą  bez zatrzymywania się i na takiej trasie nigdy nie schodzi niżej niż 7l/100km. Za to w trasie to jest średnio 4,5l/100km.

Toyota powinna zrobić nową reklamę ..Polacy nie budujcie autostrad , bo nasze hybrydy za dużo tam spalają,,

większej głupoty nie słyszałem , kupuję hybrydę i nie mem jeździć autostradą , bo auto za dużo pali!!! Ciekawe jak tym typem myślenia jechałbym do Chorwacji, Hiszpanii ............ :bash: :bash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Grudnia 2020, 10:28:30 »
Czy ja piszę żeby nie jeździć autostradami? Pisze tylko gdzie hybrydy najmniej spalają i jak kolega ma przetestować auto jeśli narzeka na wysokie spalanie. Czytaj trochę ze zrozumieniem. Sam jeżdżę dużo ekspresówką i tam widać że spalanie jest sporo większe.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Grudnia 2020, 10:54:58 »
@darek60 jakbyś ewentualnie planował zaszczepić się na koronawirusa, to pamiętaj gdyby Cię pytali na co jesteś uczulony, to koniecznie powiedz, na hybrydy. TO WAŻNE!!!

Offline shag

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Grudnia 2020, 11:22:39 »
Jak chcesz przetestować minimalne spalanie wystarczy wyłączyć wszystkie odbiorniki energii w hybrydzie. Czyli w zimie to nawiewy i ogrzewanie/podgrzewanie. Na krótkich odcinkach potrafi to sporo paliwa zaoszczędzić bo silnik spalinowy włącza się rzadziej (nie musi ogrzewać kabiny i dostarczać dodatkowego prądu do odbiorników).
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM 2020  Trek Edition
poprzednio:
Corolla Liftback 2.0 D 72KM Liftback 1999

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2020, 12:47:19 »
Według mnie to sprawdź czy szczęki hamulca ręcznego odpuściły i czy czasem nie trzymają koła lub kół, ja tak właśnie miałem. Dodatkowo zrób poprawny serwis tłoczków i prowadnic wszystkich zacisków hamulcowych, ale taki prawdziwy serwis, a nie po łebkach. Wymień tłoczki,prowadnice, użyj odpowiednich smarów, nie używaj smaru miedzianego. Daj znać czy pomogło. Na włączonej klimie zawsze pali dużo więcej.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Grudnia 2020, 15:05:01 »
@darek60 jakbyś ewentualnie planował zaszczepić się na koronawirusa, to pamiętaj gdyby Cię pytali na co jesteś uczulony, to koniecznie powiedz, na hybrydy. TO WAŻNE!!!

Jesteś źle poinformowany , założyłem temat w którym być może będę kupował hybrydę Rav4. Co nie zmienia nic w moim podejściu do jazdy hybrydą tych co jeżdżą jak ślimaki , a potem piszą tematy typu ,, przejechałem hybrydą 1000km hybrydą bez tankowania,,. zapominając dodać że połowa trasy była na lawecie, albo z szybkością 50km/h
RAV4 2.5 hybrid

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Grudnia 2020, 16:55:50 »
Normalne bo energia idzie w ogrzewanie a nie jazdę i silnik chodzi nonstop. Jak się zagrzeje to zaoszczędzi ale wtedy żona idzie do pracy a auto stygnie. Po kilku godzinach znowu jedzie do domu i grzeje. Czyli samochód robi za grzejnik a nie pojazd
P3 2009 205/55 16

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Grudnia 2020, 17:56:23 »
Nie no, wyłączyć ogrzewanie, radio, światła, osuszanie, wycieraczki, co tam jeszcze się da i najlepiej go pchać. Spali mało albo nic, będzie ciepło i zdrowo podczas pchania...Ludzie nie dajcie się zwariować, czy auto jest dla was czy wy dla auta?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Grudnia 2020, 18:44:56 »
Przy tak krótkich trasach nie ma w tym spalaniu nic dziwnego.

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Grudnia 2020, 19:00:38 »
A miało być tak pięknie.  :grin:

P.S taki wątek już był, nawet ten sam autor. Amnezja? Ktoś tu jeszcze moderuje?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl