Autor Wątek: kamera cofania  (Przeczytany 27091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: kamera cofania
« Odpowiedź #90 dnia: 15 Marca 2026, 19:52:16 »
Jezu. przmor! Jaki magiczny wykład  :shock: przmor, może wycieranie palcem kamery Tobie nie zaszkodziło, ale ktoś tu kiedyś pisał, że kamerę ma całkiem matową i nic nie widać, więc pomyślałem, że to od przecierania palcem. Panowie, a to w nowszych Corollach z ekranem większym są gorsze kamery, niż u mnie w corolli 2021 z mniejszym ekranem z przyciskami? Bo ja nie mam kamery doskonałej, no i jeśli w nowszych autach kamery są gorsze, niż u mnie, to absolutnie nie powinno tak być i to by była plama u Toyoty.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #91 dnia: 15 Marca 2026, 21:06:42 »
Kamera prawdopodobnie taka sama ale większy ekran potęguje ograniczenia wynikajace z przesyłu obrazu jednym przewodem bo to jakość VHS.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2026, 21:08:36 wysłana przez przmor »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 16 Marca 2026, 22:24:30 »
z kamery wychodzi analogowy sygnał CVBS
Obawiam sie, że masz rację. I co więcej, że nic nie da sie z tym zrobić. Pocieszeniem jest to, że przetwornik ma dobrą czułość i "widzenie" w nocy jest lepsze (choć mocno spikselowane) niż kamerach które miałem do tej pory. Efektem ubocznym (skutek ograniczonej dynamiki), że w jasnym słońcu niektóre elementy obrazu są przepalone.
Czemu nie dali AHD - pewnie trzeba pytać księgowych. Albo gości od pozycjonowania modeli.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2026, 22:33:12 wysłana przez pawelll »
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #93 dnia: 16 Marca 2026, 22:45:24 »
Ratunkiem jest wymiana radia na jakiegoś Androida z obsługą AHD i wymiana kamery na AHD ale czy gra warta świeczki?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Marca 2026, 00:54:01 »
Ja mocno poprawiłem sobie obraz z kamery nocą stosując LEDa jako światło cofania, czasem sobie jeszcze przeciwmgielnym doświetlam i jest akceptowalne jak na technologiczny wiek auta.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 17 Marca 2026, 20:46:37 »
Z tego co się orientowałem to kamera jest jak w Aurisach ale, że dali lepszy ekran obraz słabo wygląda.
Jednak znając Japończyków, nie zdziwię się jak będzie pasowała kamera od Lexusa
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Marca 2026, 21:52:23 »
będzie pasowała kamera od Lexusa
Realną zmianę mogłaby dać zmiana kamery na AHD ale to raczej niemożliwe jeśli wejście w systemie jej nie obsłuży.

Offline amari

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 GR '24
« Odpowiedź #97 dnia: 21 Marca 2026, 21:04:59 »
Pytanie czy kosztem jakości obrazu nie utraci się zalet... Ja mam porównanie do, mniej więcej, konkurencji: ceed miała fatalną kamerkę cofania, właściwie na poziomie kamer montowanych amatorsko, octavia z kolei ma kamerkę o poziom lepszą w jakości obrazu, jest naprawdę świetna, ma tez dynamiczne linie cofania i to rzeczywiście przygotowane pod auto a nie że "coś tam pokazuje". Corolla z kolei ma poziom, który nazwałbym japońskim - obraz jest taki że każdy usmiecha się z politowaniem, brak dynamicznych linii to kolejna niezrozumiała wtopa. Ale po kilku miesiącach używania ja osobiście jestem zdania że kamera w Toyocie jest, właśnie tak po japońsku, najbardziej użyteczna - bo wystarczająco dobrze pokazuje te obszary boczne, które są naprawdę niebezpieczne i dobrze widać zasłonięte kierunki - moim zdaniem lepsze są tylko kamerki umieszczone wyżej, np. kamera cofania w wysokim suv-ie mazdy przepięknie pokazuje obraz z obu boków auta, ale tam kamera jest wysoko zamontowana i jest na dodatek skrętna. Skoda choć obraz jest świetny to moim zdaniem nie daje tak szerokiego kąta widzenia jak corolla. Może na parkingach podziemnych i wciskaniu się na milimetry między linie aż pod ścianę to octavia błyszczy, ale już przy "ślepym" wysuwaniu się z szeregu zaparkowanych aut na zasłoniętą drogę to właśnie corolla pokazuje dokładnie to czego potrzebna jest kamera cofania. Ja bym nie zamienił, choć jak wspomniałem, jakość obrazu wywołuje zwykle uśmiech politowania.
 Oczywiście kamerki we wszystkich tych autach mają takie same kłopoty z ciągłym brudzeniem się. Są na chińskich portalach takie plastikowe osłonki nad kamerę cofania, które przykleja się do lakieru - kupiłem takie "coś", ale nie przewidziałem że biały kolor będzie bardzo źle wyglądał na moim srebrnym aucie, więc nie przetestowałem tego dynksa - może to trochę ochroni kamerkę, a może wręcz przeciwnie :).
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2026, 21:06:54 wysłana przez amari »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 21 Marca 2026, 21:38:32 »
Potwierdzam że kamera w Octavii jest b. dobra. I nie na problemu z brudzeniem- ma nieznany w Corolli spryskiwacz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl