Autor Wątek: metaliczne odgłosy z koła....  (Przeczytany 1597 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
metaliczne odgłosy z koła....
« dnia: 23 Grudnia 2020, 23:23:21 »
Corolla 2002 rocznik benzyna  :good:

Od kilku dni pojawiają się dziwne metaliczne szurania, jakby tarcie metalu o metal, z okolic - moim zdaniem - prawego przedniego koła. Szczegółowe obserwacje:
- dźwięk jest umiarkowanie głośny, przy zamkniętym oknie nie słychać go wcale, przy otwartym słychać go trochę, w miejscach gdzie dźwięk rezonuje (np jak są ekrany) słychać go bardzo;
- dźwięk jest zależny tylko i wyłącznie od obrotów koła, gdy auto stoi czy to z włączonym silnikiem czy bez, nie słychać go, nie ma znaczenia czy jadę na luzie czy na biegu, nie ma znaczenia wciśnięte sprzęgło, nie ma znaczenia wciskanie hamulca;
- im szybciej jadę tym jest głośniejszy;
- poza dźwiękiem nic się nie dzieje, kierownica nie bije, nie ściąga, przyspieszanie i hamowanie działa dokładnie tak samo jak zawsze;
- podczas jazdy na wstecznym wydaje mi się, że go nie słychać;
- wydaje mi się też, że nie pojawia się on zawsze, aczkolwiek teraz nie jestem tego pewny.

Pytania:
- cóż to może być?
- czy jest to coś co może poczekać? Wiadomo, że mamy okres sylwestrowo-noworoczny, ciężko o mechanika.
- ile to powinno kosztować?
 :o

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: metaliczne odgłosy z koła....
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Grudnia 2020, 23:31:04 »
Klocki hamulcowe masz do wymiany lub czyszczenia.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Grudnia 2020, 18:14:39 »
Nie jestem przekonany co do tego, że może to być koniec klocka. W poprzednim aucie miałem taką sytuację, gdzie nie było już w ogóle okładzin na klockach bo się zużyły. Faktycznie było słychać takie szuranie metalu o metal, ale tylko przy hamowaniu. Podczas jazdy nie.

Offline kamil1234_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Grudnia 2020, 19:13:29 »
masz chwile czasu to zdejmij koło i zobacz ile masz klocków jeszcze, na 90% to one są przyczyną.
tak czy inaczej sprawdzenie ich nie zaszkodzi :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Grudnia 2020, 08:41:47 »
Nie jestem przekonany co do tego, że może to być koniec klocka. W poprzednim aucie miałem taką sytuację, gdzie nie było już w ogóle okładzin na klockach bo się zużyły. Faktycznie było słychać takie szuranie metalu o metal, ale tylko przy hamowaniu. Podczas jazdy nie.
Mogą nie odbijać, nie koniecznie do wymiany

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl