Autor Wątek: Ślady oleju przed turbosprężarką - 1.4 D4D  (Przeczytany 3557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
Ślady oleju przed turbosprężarką - 1.4 D4D
« dnia: 29 Grudnia 2020, 19:29:18 »
Z ciekawości zajrzałem w dolot i przed turbo widać tam ślady oleju; 1 - zielona strzałka. Na łopatkach jest czarny nalot; 2 - czerwona strzałka. Rurka z odmy od środka jest lekko śliska od oleju. Od zewnątrz rura dolotu i odmy są suche. Wewnątrz dolotu, powyżej rurki z odmy i na filtrze powietrza nie ma śladu oleju.

Ubytek oleju to ok. 150ml/1000km, przebieg 110 000 km. Tyle oleju w turbo to jest normalna sprawa?

W innych autach tam nie zaglądałem, pierwszy raz widzę te rejony więc się nie orientuję :-). Dzięki.

Offline smigacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: GR Sport 1.8
Odp: Ślady oleju przed turbosprężarką - 1.4 D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2020, 21:03:36 »
generalnie na lopatkach i na wylocie/dolocie powinno byc sucho. jesli jest mokro to moze oznaczać, że uszczelnienie zaczyna przepuszczać olej, możliwe że łożyska się też wyrobiły. wirnik nie chwieje się na boki?
polecam odwiedzić jakiegoś mechanika zajmujacego się turbo. jeśli poprzez nieszczelne turbo ubywa ci oleju to efektem końcowym może być rozbieganie silnika. sam kiedyś czekałem do ostatniej chwili, udało się uniknąć rozbiegania silnika, ale turbo i wszystko co po drodze do silnika było do regeneracji/naprawy.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2020, 21:31:05 »
Wg mnie to normalne że odma puszcza w dolot trochę oleju szczególnie że w tym silniku się jej nie wymienia

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2020, 21:40:32 »
jesli jest mokro to moze oznaczać, że uszczelnienie zaczyna przepuszczać olej

Jeśli turbo puszcza olej to nie powinno być mokro jedynie na wylocie - w intercoolerze? Tutaj zakładam, że olej pochodzi z pokrywy zaworów ponieważ dmucha nim z odmy - dolot od odmy do turbo jest upaprany, powyżej nie.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2020, 21:41:51 »
To normalne , że niewielkie ilości oleju są w turbo.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2020, 18:19:55 »
Ok, dzięki za opinie :-). Na razie nie będę w tym grzebał.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl