Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #495 dnia: 09 Marca 2023, 21:46:27 »
...dziwny jest ten świat.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #496 dnia: 09 Marca 2023, 21:50:25 »
Oczywiscie ze byly ekspertyzy i tutaj udostepnione. Trzeba poszukac.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #497 dnia: 09 Marca 2023, 22:45:27 »
33 strony tematu i nikt nie zrobił ekspertyzy oleju za sto parę zł? Jeśli to benzyna rozrzedza olej to taki silnik nie dojeździ do 100 tkm. po mieście.

silnik toyoty dojedzie wszędzie , nie widziałeś w TOP Gear co robili z  toyotą??????????????????????

https://www.youtube.com/watch?v=xnWKz7Cthkk
https://www.youtube.com/watch?v=kFnVZXQD5_k  jak chcesz zobaczyć 3 część to sobie poszukaj

Offline syzypor

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Jest
« Odpowiedź #498 dnia: 10 Marca 2023, 12:26:25 »
Oczywiscie ze byly ekspertyzy i tutaj udostepnione. Trzeba poszukac.
Zadałem sobie trud i nie znalazłem, żadnej ekspertyzy oleju z hybrydy.

silnik toyoty dojedzie wszędzie , nie widziałeś w TOP Gear co robili z  toyotą??????????????????????

https://www.youtube.com/watch?v=xnWKz7Cthkk
https://www.youtube.com/watch?v=kFnVZXQD5_k  jak chcesz zobaczyć 3 część to sobie poszukaj

No tak... tylko to są archaiczne silniki sprzed wielu lat. Tu bardziej chodzi o te papierowe hybrydy. Przeglądałem oferty rav4 do 3 lat i w większości są to hybrydy z jakimś tam już przebiegiem. Pewnie właściciele zorientowali się że zwiększony poziom oleju to dodatek benzyny, więc nie dziwię się, że chcą się pozbyć tykającej bomby.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #499 dnia: 10 Marca 2023, 12:55:45 »
Papierowe hybrydy juz spokojnie maja nastukane po 200kkm i nie slychac zeby byly z nimi jakiekolwiek problemy. Toyoty maja inne bolaczki, ale na pewno nie uklad napedowy.

Takze jak to masial nadz prezydent: nie strasz, nie strasz.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #500 dnia: 10 Marca 2023, 13:49:44 »
5 gen. jest już 4 lata na rynku więc coś powinno już się ujawnić (jak choćby nieszczęsna wtyczka tylnego mostu).
Ale ja bym się nie sugerował autami z przebiegiem 200kkm w ciągu 4 lat, bo te auta dużo jeżdżą, mają nagrzane silniki i w nich raczej nie przybywa.
Należało by się przyglądać autom które jeżdżą mało i na krótkich dystansach - robią rocznie powiedzmy 10kkm,
tyle że w takich autach 200kkm stuknie po 20 latach, a kto wtedy jeszcze będzie zwracał uwagę na stan silnika. ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #501 dnia: 10 Marca 2023, 14:23:11 »
Pewnie właściciele zorientowali się że zwiększony poziom oleju to dodatek benzyny, więc nie dziwię się, że chcą się pozbyć tykającej bomby
Lubię takie teorie  :-)   Podziel się z nami skąd takie wnioski  :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #502 dnia: 10 Marca 2023, 14:35:00 »
Ilość sprzedawanych rav4 na portalach, to nawet nie promil ilości sprzedanych w PL w salonach, o szrocie sprowadzanym miedzy tymi perełkami nie wspominając.
Słaba ta teoria.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #503 dnia: 10 Marca 2023, 15:26:19 »
3-letni samochód to czas relatywnie największej utraty wartości. Mało kto normalny sprzedaje taki samochód a jeszcze w obecnych czasach, więc na 95% w takiej sztuce będą jakieś zakamuflowane problemy. I raczej na pewno nie będą to problemy wynikające z normalnej eksploatacji.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #504 dnia: 10 Marca 2023, 15:27:20 »
Większość z nich to po 3-4 letnim leasingu.

NieToyota

RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #505 dnia: 10 Marca 2023, 15:37:05 »
Większość z nich to po 3-4 letnim leasingu.

NieToyota

Tyle że wykup po takim leasingu to kwota kilkaset zł. Nie sadzę, że ktoś normalny rezygnuje z takiego wykupu. Jeśli leasing jest dla korporacji lub dużej firmy, to po pierwsze nie jest to Ravka, a po drugie ma nalatany duży przebieg bez żadnego uszanowania. W korporacjach po takim leasingu (np Orange, Bank handlowy) takie samochody najpierw oferuje się pracownikom, na zewnątrz wychodzi sam złom.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #506 dnia: 10 Marca 2023, 15:42:47 »
3-letni samochód to czas relatywnie największej utraty wartości. Mało kto normalny sprzedaje taki samochód a jeszcze w obecnych czasach, więc na 95% w takiej sztuce będą jakieś zakamuflowane problemy. I raczej na pewno nie będą to problemy wynikające z normalnej eksploatacji.
Skąd Wy takie przemyślenia bierzecie ? Każdy z nas ma inną sytuację życiową/inne upodobania/inny zasób kasy więc twierdzenie że 95 % aut trzy vletnich w sprzedaży ma zakamuflowane problemy jest abstrakcją.

A może ktoś się znudził autem a może ktoś jest chory a może ktoś odliczył VAT i pit i tupta nóżką za nowym modelem, a może komuś dziecko się urodziło a może. ....

Ja jestem normalny, auta mam w perfekcyjnym stanie i nawet jak brałem nowe sztuki to max po 3ech latach sprzedawałem bo zawsze miałem jakieś' ale". A to za małe a to za duże a to coś tam.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #507 dnia: 10 Marca 2023, 16:07:41 »
A może ktoś się znudził autem a może ktoś jest chory a może ktoś odliczył VAT i pit i tupta nóżką za nowym modelem, a może komuś dziecko się urodziło a może. ....
Oczywiście przypadki są różne i są ludzie ktorzy nie liczą pieniędzy. Jak ktoś lubi co 3 lata nowy model, to raczej nie jest amator na Toyoty. Tak czy inaczej takie przypadki to niewielki % całej podaży. Poza tym nie wspomniałem wyżej, od ponad roku zmieniły się przepisy podatkowe i sprzedaż po wykupie z leasingu operacyjnego jest bardzo nieopłacalna.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2023, 17:03:58 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #508 dnia: 10 Marca 2023, 17:40:24 »
Zapominacie o tym, że w tych trudnych czasach wiele osób musi się pozbyć auta, bo inaczej bank im pomoże.
Druga sprawa, że wiele osób właśnie 3-4 lata trzyma auto i kupuje nowe. Dobre auta trzymają cenę i sam tak sprzedałem już kilka, bez żadnych wad, ostatni 3.5 roczny po wykupie z 3 letniego leasingu w 2020 z utratą 15% w stosunku do ceny którą zapłaciłem (to nie był czas galopującej inflacji) Auto miało ledwo 48kkm.
Mi to się opłacało i klient był zachwycony stanem auta.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #509 dnia: 10 Marca 2023, 18:26:52 »
Zapominacie o tym, że w tych trudnych czasach wiele osób musi się pozbyć auta, bo inaczej bank im pomoże.
Druga sprawa, że wiele osób właśnie 3-4 lata trzyma auto i kupuje nowe. Dobre auta trzymają cenę i sam tak sprzedałem już kilka, bez żadnych wad, ostatni 3.5 roczny po wykupie z 3 letniego leasingu w 2020 z utratą 15% w stosunku do ceny którą zapłaciłem (to nie był czas galopującej inflacji) Auto miało ledwo 48kkm.
Mi to się opłacało i klient był zachwycony stanem auta.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Ale tu kolega pisze o czasach archiwalnych. Konsekwencje zmian wykupu leasingu od początku 2022r i dostępność nowych samochodów to jest teraźniejszość. Trzeba się teraz modlić żeby nie ukradli, a zmianę na nowe planować w momencie zakupu teraźniejszego. Zresztą mnie się nigdy taka okazja na trzylatka nie trafiała i kończyło się na zakupie w salonie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl