Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« dnia: 03 Stycznia 2021, 18:59:22 »
Cześć.
W związku z tym, że wiele osób pisało o przybywaniu oleju (rozcieńczanie benzyną) postanowiłem założyć ten temat by wszyscy mogli wpisywać swoje obserwacje i przemyślenia.
Problem nie jest blachy i warty by to obserwować, dlatego wpisujcie jak jest u Was, fajnie by było by podawać jaki silnik, przebieg i sposób użytkowania.
W jakich warunkach przybywa i kiedy ew. odparowuje. W razie kłopotów nie łatwo wtedy będzie Toyocie zbyć nas tekstem "pierwszy raz mamy taki przypadek" itp.
Zacznę ja:
Silnik  2.0 benzyna 4x4 AT zaobserwowalrm tylko raz jak na razie ok 3mm po jeździe  "wokół komina" wczoraj sprawdzałem znowu mam stan górna kreska.
Przebieg symboliczny 3200km w 3 mc.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2021, 10:27:55 wysłana przez marcin »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: Przebywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2021, 19:15:21 »
Ja mam podobnie jak kolega wyżej, 90% jazda po mieście. Bagnetu nie wyczuwam zapachu benzyny. Silnik 2,5, hybryda, 4x4.
Tak przy okazji, może odezwały się ktoś z dużym przebiegiem, bo wierzyć się nie chce aby Toyota nie brała tego pod uwagę przy konstruowaniu silnika.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2021, 19:34:16 »
No to w moimi przypadku nam nadmiar też ok 1 cm ale cały dzień na postoju. Przebieg 56000km i nie wyczuwam żadnej benzyny. Nic nie cieknie wszystko mam w normie.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Gelu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2021, 19:58:02 »
2.5 Hybrid 218 KM FWD. Przebieg 400 km. 90% miasto. Poziom ok. 3 mm ponad max. Czuć benzynę. Auto na dotarciu - spokojna jazda, z małymi prędkościami.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2021, 20:45:33 »
W kwestii formalnej, w jaki sposób wyczuwacie benzynę? Macie do porównania świeży olej tej klasy? Czy czuć samą benzynę, bez jakichkolwiek wątpliwości, tak że aż w oczy szczypie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2021, 22:22:44 »
Ciężko pomylić tak specyficzny zapach jaki wydziela benzyna, olej przy niej "pachnie".
Dobrze by było nie zaśmiecać tego wątku, bo znowu wyjdzie bajzel, a z początków Qashqaia J11 wiem, że problem może być poważny.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2021, 22:25:23 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2021, 06:56:45 »
Fajny wątek,problem mnie też nurtuje. Jeżdżę głównie po mieście i zauważyłem też przyrost oleju w silniku ok 3 mm. Czasami olej czuć benzyną a czasami nie.Dziwne ,że po jeździe miejskiej oleju jest ponad stan ,a po nocy jest ok czyli równo na max.Moja Ravka to 2.0 benzyna,rok 2020,przebieg symboliczny 1300km.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2021, 09:09:52 »
RAV4 2.5 Hybrid 218 KM FWD. Przebieg 422 km, użytkowany od 14 dni, większość tras po mieście (5..10km) kilka pozamiejskich (30..50km). Poziom ok. 5 mm ponad max. Czuć niestety benzynę w oleju. Olej czysty bez zabarwień.

Offline Gelu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2021, 09:44:52 »
Dziś dostałem maila z taką odpowiedzią
"W nowych samochodach stan oleju jest zawsze ponad max a zapach benzyny to normalna sprawa."

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2021, 10:40:22 »
"W nowych samochodach stan oleju jest zawsze ponad max a zapach benzyny to normalna sprawa."

Od kogo dostałeś taką odpowiedź?

U mnie w 2.5 wczoraj sprawdzałem 10 minut po jeździe i też było 3-4 mm powyżej max i zapach benzyny. Przebieg ok. 2200 km, z czego pewnie połowa to autostrady. Dzisiaj, po nocy, jeszcze nie sprawdzałem.

Offline Gelu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2021, 12:42:27 »

Od kogo dostałeś taką odpowiedź?

U mnie w 2.5 wczoraj sprawdzałem 10 minut po jeździe i też było 3-4 mm powyżej max i zapach benzyny. Przebieg ok. 2200 km, z czego pewnie połowa to autostrady. Dzisiaj, po nocy, jeszcze nie sprawdzałem.

u mnie w salonie Toyoty

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Stycznia 2021, 16:38:58 »
Hej, u mnie nalot trochę ponad 6kkm, dziś sprawdzałem poziom oleju, wyglądało ok 3mm ponad MAX. Ostatnio jazda wokół komina po 10-15km. Temp w kabinie ustawiona na 23C

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Stycznia 2021, 16:41:58 »
u mnie w salonie Toyoty

To ja odpowiem tak: u mnie w salonie Toyoty powiedzieli mi 3 razy (!), że producent zaleca wymianę oleju przy 1000 km, natomiast TMP powiedziała, że NALEŻY trzymać się harmonogramu i pierwsza wymianę należy robić po 15 kkm lub po roku (mam to na piśmie). W salonie powiedzieli mi również, że "Toyota tak teraz koduje oprogramowanie, że nie ma możliwości otwarcia klapy bagażnika bez odryglowania drzwi - tak powiedział mistrz serwisu", podczas gdy z tego forum wynika, że można to zrobić i mam też maila od TMP, że da się to zrobić, a jeśli serwis tego nie wie, to zwróci się do nich i prześlą serwisowi odpowiednią procedurę. Sorry za OT, ale już się przekonałem, że co salon to inna teoria i ja im nie wierzę w każdą pierdę, którą mi wciskają i Tobie radzę żebyś też zachował czujność.

Sprawdziłem poziom rano po nocnym postoju - stan 2 mm powyżej maxa, zapach typowy olejowy.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Stycznia 2021, 18:47:54 »
u mnie w salonie Toyoty
To ja odpowiem tak: u mnie w salonie Toyoty powiedzieli mi 3 razy (!), że producent zaleca wymianę oleju przy 1000 km, natomiast TMP powiedziała, że NALEŻY trzymać się harmonogramu i pierwsza wymianę należy robić po 15 kkm lub po roku (mam to na piśmie). W salonie powiedzieli mi również, że "Toyota tak teraz koduje oprogramowanie, że nie ma możliwości otwarcia klapy bagażnika bez odryglowania drzwi - tak powiedział mistrz serwisu", podczas gdy z tego forum wynika, że można to zrobić i mam też maila od TMP, że da się to zrobić, a jeśli serwis tego nie wie, to zwróci się do nich i prześlą serwisowi odpowiednią procedurę. Sorry za OT, ale już się przekonałem, że co salon to inna teoria i ja im nie wierzę w każdą pierdę, którą mi wciskają i Tobie radzę żebyś też zachował czujność.

Niestety każde ASO ma swoją wiedzę i nie wszystko czerpie od TMP. Tak każdą teorią chcą przekonać że warto zmieniać olej częściej , bo mają co zarobić i jest praca. Miałem taką sytuację że jak kupowałem używanego 10 mies., przebieg 14 tys.km i jeszcze poprzedni właściciel nie zrobił pierwszego przeglądu to ja pierwszy miałem. Więc nic nie trzeba kompletnie na początku zmieniać olej przed pierwszym przeglądem. Mam do tej pory 56tys.km przejechane, serwisowane co 15tys.km i silnik jest jak całkiem super  :grin:

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Stycznia 2021, 09:40:09 »
Tak wygląda u mnie po 15-30 minutach w mieście lekko niedogrzany silnik

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl