Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #405 dnia: 01 Grudnia 2021, 10:45:09 »
Zmian między nimi jest dużo więcej.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #406 dnia: 01 Grudnia 2021, 10:55:21 »
To powiem tak że mam 4 gen przelatane 70 tys km serwisowane w ASO i zawsze lali ok. 5mm  więcej nad max. Kontroluję co miesiąc i nic się nie zmienia stan i tak zawsze jak jest to co lali. Nic nie czuję zapachu i ani wogole nie martwię. Jeżdżę najczęściej w krótkich.
Ciekawostką to że rynku aut używanych dużo tracą wartości 5 gen niż 4 gen. Czyżby to wszyscy czytają forum które często spotykają tematy o problemach w 5 gen ?

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #407 dnia: 01 Grudnia 2021, 10:58:18 »
Ciekawostką to że rynku aut używanych dużo tracą wartości 5 gen niż 4 gen.
Ciekawe, bo najtańszy używany z 2019 w mojej wersji, jest droższy od tego ile ja dałem za nowy. a rekordzista używany jest droższy o 16k! Piszę o wersjach bezwypadkowych z salonu itp.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #408 dnia: 01 Grudnia 2021, 11:01:25 »
Ciekawostką to że rynku aut używanych dużo tracą wartości 5 gen niż 4 gen.
Ciekawe, bo najtańszy używany z 2019 w mojej wersji, jest droższy od tego ile ja dałem za nowy. a rekordzista używany jest droższy o 16k! Piszę o wersjach bezwypadkowych z salonu itp.
W moim przypadku 4 lata eksploatacji kupione 10 miesięczne używane do dziś stratą mam zero.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #409 dnia: 01 Grudnia 2021, 11:30:23 »
Sprzedaliśmy ostatnio 7 letnią i strata wyniosła tylko 1/3. Oczywiście nie biorąc pod uwagę wskaźników inflacji,  a ta niestety szaleje.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #410 dnia: 01 Grudnia 2021, 14:15:22 »
No to cieszę się, że moje auto, choć już roczne, "nabiera" wartości ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #411 dnia: 01 Grudnia 2021, 14:23:36 »
...jak dobre wino

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #412 dnia: 01 Grudnia 2021, 22:44:54 »
Nie wgrają oprogramowania bo wzrośnie spalanie i emisja zanieczyszczeń, a to już jest podstawą do zwrotu auta. Towar jest niezgodny z ofertą.

zapewne tysiące klientów VW potwierdzi, że właśnie tak się dzieje - po prostu idą i oddają auta bez problemu  :grin: :grin: :grin:

Offline tołdi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Lexus NX 300 H
« Odpowiedź #413 dnia: 02 Grudnia 2021, 13:39:31 »
Chciałbym podzielić się faktami i doświadczeniami w tym zakresie, szczególnie w nawiązaniu do  wpisów Bartek79 - pracownika Lexusa.  Użytkuję od ponad roku zakupionego w kraju nowego  Lexusa NX 300H z hybrydowym układem napędowym poprzedniej generacji (silnik 2ARFXE). Jest to ten sam układ napędowy co np. w Toyocie RAV4 poprzedniej generacji. Obecny przebieg to ok. 20 tyś km.
1. Ma miejsce znaczny wzrost poziomu oleju. Np przejechaniu  ok 5 tyś. km w porze zimnej na krótkich dystansach poziom wzrósł o ok 1 cm. Zgłosiłem ten fakt w serwisie ASO Lexusa. Usłyszałem, że pierwszy raz o tym słyszą. Nie podjęto ze mną żadnej merytorycznej dyskusji zasłaniając się brakiem doświadczeń i wytycznych centrali. Zalecenie: jeździć dalej .  Pobrałem sam próbkę i wysłałem do certyfikowanego laboratorium. Po dwukrotnych analizach stwierdzono: stan oleju (0W-20)  krytyczny, rozcieńczenie paliwem 7%, Kv100 6,8cSt a także niepokojącą obecność cyny  oraz podwyższoną  krzemu. Pozostałe parametry laboratorium uznało za dopuszczalne . Próbowałem poinformować o tym ASO Lexus.  Zalecenia : jeździć i obserwować. Nie podjęto żadnych działań. I tak pozostało do dzisiaj.
2. Odnosząc się do zaleceń Toyoty o dopuszczalnym rozcieńczeniu oleju benzyną do 16%, to przede wszystkim nie wiadomo o jakim oleju (klasie)  mówimy, natomiast jak wynika z mojej  analizy , olej klasy 0W-20 (zalecany do tych układów napędowych)  rozcieńczony w 16% benzyną miałby Kv100 poniżej 6 cSt, co w świetle dostępnej literatury dyskwalifikuje go jako skuteczny środek smarny. Ale być może Toyota ma własne analizy, z których wynika że granicę lepkości można jeszcze obniżyć i to bez szkody dla trwałości ich układów napędowych.
3. Jak wynika, z dostępnych opisów i prób analiz  tego typu przypadków prawdopodobnie sytuacja ta wynika przede wszystkim  z własności układów hybrydowych   i to jak widać wcale nie muszą one posiadać one  DI czy GPF. W moim przypadku, być może  na rozcieńczenie oleju paliwem mogą mieć wpływ także uszkodzone wtryskiwacze. Auto z produkcji 2019r zakupiłem pod koniec 2020r.  W rozmowie ze specjalistami od układów wtryskowych (niestety nie w ASO Lexus)   wiem, że spotkali się z  przypadkami mikrokorozji wtryskiwaczy nowych aut długo magazynowanych i  bardzo rzadko uruchamianych.
Mam nadzieję, że opis tego przypadku wniesie coś do dyskusji o hybrydowych układach napędowych  Toyoty (i nie tylko) oraz o jakości obsługi posprzedażnej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #414 dnia: 02 Grudnia 2021, 14:00:47 »
Dzięki, że się tu podzieliłeś ze swymi doświadczeniami.
Mam kilka pytań: To zjawisko występowało u ciebie tylko w okresie zimowym ? Jakiej długości dzienne trasy przeciętnie wykonujesz ? Czy miałeś wymieniane w związku z tym wtryskiwacze ?

Ja się obawiam, że zjawisko występuje w niedużej liczbie aut, tych które użytkowane są na krótkich codziennych odcinkach.
Dlatego argument przeciw obawom, że wiele aut z tymi silnikami zrobiło już 100 tys km lub więcej, moim zdaniem nie jest trafny.
Problemy mogą się pojawić w autach, które mają małe przebiegi - po większej ilości lat.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2021, 14:11:35 wysłana przez Markid »

Offline tołdi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Lexus NX 300 H
« Odpowiedź #415 dnia: 02 Grudnia 2021, 15:28:26 »
Witam,
Największe wzrosty poziomu oleju  wystąpiły u mnie w okresie ostatniej zimy i wczesnej wiosny -b.  częste  przejazdy na odcinkach ok. 4-10 km w zatłoczonym mieście. Podczas jazdy w okresie lata na długich trasach (100-300 km) oraz sporadycznie w mieście wzrost poziomu oleju był minimalny. Potwierdza to spostrzeżenie, że intensywnie użytkowane hybrydy na długich trasach mogą być wolne od tej przypadłości.
Wymiany wtryskiwaczy nikt w ASO Lexus mi nie zaproponował.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #416 dnia: 02 Grudnia 2021, 16:32:06 »
W grupie Corolli na facebooku  https://www.facebook.com/groups/corollae21/posts/342061483879317 w związku z przybywaniem oleju serwis w Corolli 2,0 wymienił wtryskiwacze wtrysku pośredniego i bezpośredniego oraz jeden z pierścieni - no ale bez widocznej poprawy, bo gościu dalej miał ponad 2 cm oleju ponad stan :(  Tak, że wydaje się, że problem z produkcją oleju dotyczy chyba wszystkich hybryd  użytkowanych raczej na krótkich odcinkach :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #417 dnia: 02 Grudnia 2021, 16:42:38 »
lejące, wadliwe wtryskiwacze wykazała by diagnostyka, pokazało by też się błędy i wiele innych symptomów, dymienie, ciężkie uruchamianie, wibracje/drgania itp.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #418 dnia: 02 Grudnia 2021, 21:04:05 »
Ale ten silnik często wpada w dziwne wibracje. Zimny czasem chodzi jak traktor.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #419 dnia: 02 Grudnia 2021, 23:59:04 »
W RAVce nigdy nie miałem nic takiego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl