Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 156980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #510 dnia: 10 Marca 2023, 22:19:16 »
Nie trafiła Ci się bo szukasz okazji. Dobry 3-4 latek musi kosztować.
Przepisy są do „obejścia” ale to nie portal porad podatkowych.
Ja biorę leasing na 3 lata, jak auto mi pasuje to „przerzucam” do drugiej spółki na kolejne 3 lata. Tak drogo to tylko leasing kupuje :), a mam kasę na kolejne auta.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #511 dnia: 11 Marca 2023, 06:44:28 »
...do tego faktycznie takie auta często "rozchodzą " się wśród znajomych, ew. sprzedają się na pniu.
To o którym pisałem wystawiłem wieczorem, a o siódmej już zadzwonił klient i je zaklepał.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #512 dnia: 11 Marca 2023, 08:07:34 »
A może ktoś się znudził autem a może ktoś jest chory a może ktoś odliczył VAT i pit i tupta nóżką za nowym modelem, a może komuś dziecko się urodziło a może. ....
Oczywiście przypadki są różne i są ludzie ktorzy nie liczą pieniędzy. Jak ktoś lubi co 3 lata nowy model, to raczej nie jest amator na Toyoty. Tak czy inaczej takie przypadki to niewielki % całej podaży. Poza tym nie wspomniałem wyżej, od ponad roku zmieniły się przepisy podatkowe i sprzedaż po wykupie z leasingu operacyjnego jest bardzo nieopłacalna.
Mówisz o setkach tysięcy aut wybierając ziarenko prawdy. Cały rynek motoryzacyjny jest tak ułożony żeby często zmieniać auta.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #513 dnia: 11 Marca 2023, 09:45:09 »
W korporacjach po takim leasingu (np Orange, Bank handlowy) takie samochody najpierw oferuje się pracownikom, na zewnątrz wychodzi sam złom.

W korporacjach nie ma aut, które są własnością korporacji. No może poza wierchuszką. Teraz biorą od leasingodawcy i oddają. Nic nie oferują pracownikom. Te czasy się już skończyły.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #514 dnia: 11 Marca 2023, 10:05:39 »
W korporacjach po takim leasingu (np Orange, Bank handlowy) takie samochody najpierw oferuje się pracownikom, na zewnątrz wychodzi sam złom.

W korporacjach nie ma aut, które są własnością korporacji. No może poza wierchuszką. Teraz biorą od leasingodawcy i oddają. Nic nie oferują pracownikom. Te czasy się już skończyły.
Nie śledzę tematu, techniki nabywania aut w różnych firmach mogą być różne.
Akurat znajomy (nie wierchuszka) w grudniu 2022 odkupił Corollę, którą jeździł. Służbową dostał oczywiście nową. Inny znajomy ze 3 lata temu kupił z banku Insignię. No i pozostaje kwestia, komu oddają? Na stronie Europejskiego Funduszu Leasingowego ilość aukcji można policzyć na palcach. Toyota Leasing raczej w ogóle nie ma logistyki na taki zakres, bo nie mieli nawet jak przyjąć ode mnie skasowanego auta przy przedwcześnie zakończonej umowie.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2023, 10:20:43 wysłana przez surrender »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #515 dnia: 11 Marca 2023, 10:12:27 »
Potwierdzam, ze pracownicy w/w firm moga wykupic auta po leasingu w bardzo dobrej cenie. Bez znaczenia od poziomu zaszeregowania. To powoduje ze pracownicy bardziej dbaja o auta skoro moga je pozniej miec na wlasnosc.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2023, 10:14:11 wysłana przez klaudiusz »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #516 dnia: 11 Marca 2023, 10:17:20 »
Akurat znajomy (nie wierchuszka) w grudniu 2022 odkupił Corollę, którą jeździł. Służbową dostał oczywiście nową. No i pozostaje kwestia, komu oddają? Na stronie Europejskiego Funduszu Leasingowego ilość aukcji można policzyć na palcach. Toyota Leasing raczej w ogóle nie ma logistyki na taki zakres, bo nie mieli nawet jak przyjąć ode mnie skasowanego auta przy przedwcześnie zakończonej umowie.
Licytowałem auta w jednej z firm o której piszesz to trochę to inaczej wygląda.

Auta mają okres w którym są odsprzedawane i tu nie chodzi o żaden złom tak jak napisałeś tylko sporo czynników kwalifikujących auta do odsprzedaży. Następnie auta są wyceniane przez rzeczoznawcę i ogłaszany jest przetarg wśród pracowników którzy mają pierwokup. W większości przypadków te auta i tak są natychmiastowo odsprzedawane. Jest ich na tyle dużo że to co zostanie nie oznacza większego złomu niż to co się sprzedało. Są auta bardziej zadbane i mniej zadbane + auta klasy wyższej zarządu. Klucz sprzedaży jest dosyć dziwny i niezrozumiały bo są różne przebiegi, różny stan.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #517 dnia: 11 Marca 2023, 10:27:16 »
tu nie chodzi o żaden złom tak jak napisałeś
Termin "złom" to kwestia umowna. Jeśli w Markach widzę dwuletniego Yarisa z przebiegiem 170kkm, to co mam mysleć?... że właśnie nabyłem niemal nowe dwuletnie auto? Zanim wziąłem Camry w leasing, obejrzałem całkiem nowe auta w popularnym na tym forum komisie w kilku salonach. Nie znalazłem żadnej sztuki w zakresie moich poszukiwań, która nie miałaby śladów napraw blacharskich. Oczywiście ślady są wtedy, kiedy naprawa jest upaprana, bo o samochodach bezkolizyjnych to chyba można tylko pomarzyć.
Oferty aut poleasingowych na EFL obserwuję od bardzo wielu lat. Mogę tylko wywnioskować, że zwykle były drogie i że kiedyś było ich dużo więcej. Czyli albo wynajem staje się popularny, albo jest mniej przymusowych zakończeń umów leasingowych.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2023, 11:24:10 wysłana przez surrender »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #518 dnia: 11 Marca 2023, 11:14:58 »
Następnie auta są wyceniane przez rzeczoznawcę i ogłaszany jest przetarg wśród pracowników którzy mają pierwokup
O jakich pracownikach piszesz? Leasingodawcy, czy leasingobiorcy?

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #519 dnia: 11 Marca 2023, 11:21:15 »
A może wrócimy do tematu?

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #520 dnia: 11 Marca 2023, 12:33:15 »
Termin "złom" to kwestia umowna. Jeśli w Markach widzę dwuletniego Yarisa z przebiegiem 170kkm, to co mam mysleć?... że właśnie nabyłem niemal nowe dwuletnie auto? Zanim wziąłem Camry w leasing, obejrzałem całkiem nowe auta w popularnym na tym forum komisie w kilku salonach. Nie znalazłem żadnej sztuki w zakresie moich poszukiwań, która nie miałaby śladów napraw blacharskich. Oczywiście ślady są wtedy, kiedy naprawa jest upaprana, bo o samochodach bezkolizyjnych to chyba można tylko pomarzyć.
Oferty aut poleasingowych na EFL obserwuję od bardzo wielu lat. Mogę tylko wywnioskować, że zwykle były drogie i że kiedyś było ich dużo więcej. Czyli albo wynajem staje się popularny, albo jest mniej przymusowych zakończeń umów leasingowych.
Dziwnie się z Tobą dyskutuje bo ciągle znajdujesz jakąś cząstkę wielkiej całości i udowadniasz że tak jest w większości przypadków. Tak jak pisałem cała branża producentów aut bazuje na ciągłych zmianach/wymianach aut i tyle. Są to setki tysięcy aut i na nic się zda twierdzenie bo "ja szukałem" itd.

jakich pracownikach piszesz?
Ja zawsze odkupowałem od zaprzyjaźnionych pracowników firmy w której były auta. Jedna z tych firm była tu wymieniona a były też inne. Potem zrezygnowałem bo auta były b.drogo licytowane a do tego nie były w kręgu moich zainteresowań motoryzacyjnych.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #521 dnia: 11 Marca 2023, 12:54:10 »
Dziwnie się z Tobą dyskutuje bo ciągle znajdujesz jakąś cząstkę wielkiej całości i udowadniasz że tak jest w większości przypadków.
Rynek aut używanych w Polsce to w większości cofnięte liczniki i powypadkowy złom z tureckich komisów i francuskich licytacji. Żaden Niemiec nie odda Ci za półdarmo nawet 10 letniego dobrego auta, więc jakim cudem w Polsce od handlarza są tańsze? Może masz jakieś dojścia, ja Kowalski nie mam. Powypadkowe nie wchodzi w grę, jeśli sam go nie naprawię. A portale typu auto dna można sobie o kant rozbić, bo tam nie ma nawet mojej szkody całkowitej z 2019 roku.
Handlarza mam nawet w rodzinie i bywało że sam dał sobie wcisnąć złom.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2023, 13:01:46 wysłana przez surrender »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #522 dnia: 11 Marca 2023, 15:23:32 »
No i nauczyliśmy się nowego pojęcia. Nie ma złomu, są auta mniej zadbane :).

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #523 dnia: 11 Marca 2023, 16:12:54 »
Potwierdzam, ze pracownicy w/w firm moga wykupic auta po leasingu w bardzo dobrej cenie. Bez znaczenia od poziomu zaszeregowania. To powoduje ze pracownicy bardziej dbaja o auta skoro moga je pozniej miec na wlasnosc.

Zaprzeczam... Inaczej nie jeździłbym Toyotą, tylko Audi i miałbym "nowe" co trzy lata. Sorki, ale chyba wołałbym to trzyletnie A4 z przebiegiem 30kkm w dobrej cenie.
Kiedyś owszem, odkupiłem auto, pojeździliśmy nim 3 lata i sprzedaliśmy za niewiele taniej niż zapłaciliśmy.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #524 dnia: 11 Marca 2023, 17:03:41 »

Zaprzeczam... Inaczej nie jeździłbym Toyotą, tylko Audi i miałbym "nowe" co trzy lata. Sorki, ale chyba wołałbym to trzyletnie A4 z przebiegiem 30kkm w dobrej cenie.
Kiedyś owszem, odkupiłem auto, pojeździliśmy nim 3 lata i sprzedaliśmy za niewiele taniej niż zapłaciliśmy.

Jestem pracownikiem jeden z tych firm. Wiem jak wyglada ten proces od środka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl