Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #570 dnia: 21 Kwietnia 2023, 12:43:52 »
Teraz się zastanawiam czy to właśnie nie jest lepiej, bo większa ilość nalanego oleju powoduje, że obecnie mam go mniej rozcieńczonego benzyną.
Chyba nie , bo wyższy poziom na bagnecie nie jest zbyt dobry dla silnika.
Co może spowodować poziom powyżej max akurat w tym silniku? I jaki konkretnie jest niebezpieczny, ktoś wie? Może jest tam jakiś przelew nadmiaru i nigdy nic złego się nie stanie? Nie wiem, może nadmiar odmą pójdzie i się spali?
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2023, 12:47:11 wysłana przez wszim »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #571 dnia: 21 Kwietnia 2023, 12:47:16 »
Teraz się zastanawiam czy to właśnie nie jest lepiej, bo większa ilość nalanego oleju powoduje, że obecnie mam go mniej rozcieńczonego benzyną.
Chyba nie , bo wyższy poziom na bagnecie nie jest zbyt dobry dla silnika.
Co może spowodować poziom powyżej max akurat w tym silniku. I jaki konkretnie jest niebezpieczny. Ktoś wie? Może jest tam jakiś przelew nadmiaru i nigdy nic złego się nie stanie?
Zwiększa się ciśnienie oleju.
Ale to, nie o to chodzi,największym problemem jest nie poziom, tylko ta benzyna w oleju.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #572 dnia: 21 Kwietnia 2023, 12:52:17 »
A dlaczego by się miało zwiększyć?
Też mi się wydawało że największy problem to stopień rozcieńczenia, czyli ilości nalanego oleju (na MAX lub poza MAX) podczas wymiany byłoby akurat pozytywnym zjawiskiem. Więcej oleju po zalaniu, to i mniejszy stopień rozcieńczenia potem w trakcie eksploatacji ,gdy będzie się dolewać na zimno benzyna. No ale pireus podał inną tezę.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2023, 12:54:49 wysłana przez wszim »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #573 dnia: 21 Kwietnia 2023, 13:06:08 »
Znalazłem w sieci taką dość ogólną interpretację :
Cytuj (zaznaczone)
W zasadzie to ciężko dać jednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Po pierwsze trzeba określić o ile za dużo nalaliśmy oleju do silnika względem jego maksymalnego poziomu. Czy było to 0,5 litra czy może 2 litry? Jeśli pojemność olejowa silnika to np. 4 litry, to przekroczenie tego limitu o dajmy na to pół litra nie powinno wpłynąć na zachowanie jednostki napędowej. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że nawet zalanie silnika dodatkowym litrem oleju, choć niewskazane, także nie powinno odbić się negatywnie na silniku. Co prawda uszczelniacze wału korbowego zanurzone w dużej ilości oleju nie specjalnie go tolerują na dłuższą metę (i mogą po prostu puścić), ale to w zasadzie tyle. Bo większe ciśnienie w karterze powinna rozłożyć odma silnikowa. Ale są pewne wyjątki i granice.

Ważne jest np. to o jakim silniku jest mowa. Większość motorów ma spore rezerwy w misce olejowej, przez co jest w stanie przyjąć dodatkowo nawet 1-2 litrów oleju. Są jednak jednostki napędowe o bardzo małych miskach, w których wlanie takiej ilości oleju może już skutkować problemami. Jakimi? Po pierwsze zbyt duża ilość oleju może sprawić, że wał korbowy zacznie obracać się w oleju, a to oznacza większe opory jakie będzie musiał on pokonywać.

Jeśli poziom oleju będzie naprawdę duży, to istniej ryzyko, że olej zacznie podchodzić pod tłoki w cylindrach, a to może doprowadzić do zassania oleju przez silnik i uszkodzenia jednostki np. na skutek jej rozbiegania. Co prawda z taką sytuacją spotkać się można głównie przy dużym przekroczeniu limitu oleju (np. wlaniu dwukrotnie większej ilości oleju niż zaleca producent) i zużytej np. turbosprężarce, ale lepiej nie ryzykować i po prostu upuścić nieco oleju z układu.
https://dailydriver.pl/porady/technika/nalales-za-duzo-oleju-do-silnika-zobacz-czym-to-grozi/

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #574 dnia: 21 Kwietnia 2023, 15:38:04 »
Wiele tu zależy od konstrukcji danego silnika.
Do pewnego poziomu ponad MAX nie jest to szkodliwe - Toyota określiła, że do 3,5 cm ponad MAX.
Powyżej tego poziomu dalszy wzrost ilości oleju może powodować zwiększenie oporów wewnętrznych silnika, wzrost ciśnienia oleju, przedostawanie się oleju do miejsc gdzie jest niepożądany - grozi to zniszczeniem silnika.
Ale to co wyżej pisałem dotyczy oleju, a nie jego rozcieńczania benzyną - a to jest szkodliwe ze względu na pogorszenie właściwości smarnych i tak już rzadkiego oleju (0W16).
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2023, 15:40:54 wysłana przez Markid »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #575 dnia: 27 Kwietnia 2023, 11:28:07 »
Aaaaa poziom oleju może wzrosnąć i ciśnione może wzrosnąć i wtedy wszystkie uszczelnienia dostają mocniej po tyłku, w tym odma, a konkretnie membrany w niej. Ale ogólnie to nie problem, dopóki nie jest go za dużo w misce olejowej. A kiedy jest go za dużo? Aaa??? Ja wiem.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #576 dnia: 03 Maja 2023, 21:41:46 »
Taka ciekawostka krótkie przebiegi
https://youtube.com/shorts/W90bevo5a8I?feature=share

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #577 dnia: 04 Maja 2023, 08:24:46 »
Zatarł już ktoś ten silnik, bo wątek robi się długi, a konkretów brak?

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #578 dnia: 04 Maja 2023, 09:54:09 »
Jeśli tu taki by był to uwierz, było by o tym.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #579 dnia: 04 Maja 2023, 12:14:15 »
Jeśli koledze zacieranie silnika kojarzy się wyłącznie z jakimś gwałtownym zjawiskiem (wybuchem ;) ), to nie słyszałem. Ale wrzucony link dotyczy wykonywania bardzo krótkich jazd, które dla każdego silnika są szkodliwe, a tym konkretnym przypadku doprowadziły do zatarcia turbiny.

99% (tak myślę) użytkowników Toyot raczej nie pisze na tym i na żadnym innym forum :).
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2023, 12:29:09 wysłana przez surrender »

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #580 dnia: 04 Maja 2023, 12:42:06 »
Na krótkie dystanse elektryk jest najlepszy.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #581 dnia: 04 Maja 2023, 12:50:24 »

Cytat:  link=topic=50334.msg779745#msg779745 date=1683181486
99% (tak myślę) użytkowników Toyot raczej nie pisze na tym i na żadnym innym forum :).
...stąd mój post o tym forum i dotyczący  jego użytkowników. Choć trochę nie masz racji, bo często na forum zaczyna się pisać dopiero, jak ktoś potrzebuje pomocy lub gdy chcemy wylać żale, więc coś byś znalazł.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online topoll

• Toyot Spamer
Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #582 dnia: 04 Maja 2023, 13:06:00 »
Jeśli koledze zacieranie silnika kojarzy się wyłącznie z jakimś gwałtownym zjawiskiem (wybuchem ;) ), to nie słyszałem. Ale wrzucony link dotyczy wykonywania bardzo krótkich jazd, które dla każdego silnika są szkodliwe, a tym konkretnym przypadku doprowadziły do zatarcia turbiny.

Zadowoleni nie piszą, zazwyczaj Ci z problemami piszą. I to dużo. A najwięcej Ci co nie mieli tego samochodu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #583 dnia: 04 Maja 2023, 13:15:01 »
a tym konkretnym przypadku doprowadziły do zatarcia turbiny.
Rav 4 nie ma na szczęście turbiny.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #584 dnia: 04 Maja 2023, 13:58:47 »
A najwięcej Ci co nie mieli tego samochodu.
święta prawda

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl