Pojawiła się prośba od kolegi z forum, stąd napiszę, co zrobiłem u siebie, jakby ktoś także chciał.
Kupiłem żarówki : na STOP czerwone LED
https://allegro.pl/oferta/led-zarowka-p21w-ba15s-w-swiatlo-stopu-czerwona-7528867906?snapshot=MjAyMS0wMS0yOFQxMTowNjo1My4wMjFaO2J1eWVyOzI4ZDFjZjQzN2NkZmRjNWFkNGE2YTJjOTNjM2RhMWQ1MDQ5YjIyNTlkYzVhZmFjYmJjYjc5ZGI1ZmI3NjNiMDk%3DMuszą być czerwone, bo białe LED świecą na pomarańczowo, dodatkowo myślę, że mocne, białe światło może z czasem wypalić odbłyśnik. Przy czerwonym problem jest mniejszy, do tego kolor świateł STOP jest identyczny jak pozycyjnych w pasku LED.
Dodatkowo do światła wstecznego :
https://allegro.pl/oferta/ledowa-zarowka-w16w-canbus-cob-6500k-biale-swiatlo-9060638858?snapshot=MjAyMS0wMS0yOFQxMTowNjo1My4wMjJaO2J1eWVyOzA4YTFiZmUxZWE0MTYyYzQ2Mjc0ZjE4ZTdiMzdkYWNkZjRjODU0YzJhMzZmYWRjMjVmMzJkYzQ5NTcxMDE4YzQ%3DZacznę od wstecznego, bo wymiana trwa 30 sekund. Otwieramy bagażnik, po prawej stronie jest klapka. Śrubokrętem oklejonym taśmą podważamy klapkę. Wyciągamy żarówkę poprzez przekręcenie oprawki. Wymiana polega na przekręceniu i wyjęciu żarówki. LED montujemy tak samo, składamy w odwrotnej kolejności.
Teraz zabieramy się za lampy STOP. Otwieramy klapę bagażnika. Wykręcamy śruby mocujące lampę, po dwie z każdej strony, śrubokrętem krzyżakowym. Potem należy złapać lampę, najlepiej za listwę, którą odkręciliśmy i z boku. Z wyczuciem, kołysząc, wyjąć lampę. W moim przypadku siedziały dosyć sztywno, bo prócz ślizgów na dole, jest bolec w kształcie grzybka, który musi wyjść z karoserii. Żeby wymienić żarówkę STOP, należy : wyjąć wiązkę elektryczną z mocowania na dole lampy, wypiąć szare zasilanie paska LED od pozycji. Nie ma innej możliwości, bo bez tego nie ma szans na wyjęcie żarówki, kabel, który ją zasila, jest tak krótki, że nie będziecie w stanie wyjąć żarówki z klosza. Polecam położyć we wnękę po lampie szmatę, żeby nie uszkodzić karoserii i lampy. Mając obie ręce wolne, z wyczuciem wypiąć wiązkę kabla z mocowania dwoma rękoma. Za pomocą śrubokręta, podważyć listki, którymi trzyma się zasilanie paska LED, od góry i od dołu. Wypiąć zasilanie i wtedy mamy dość manewru, żeby wyjąć żarówkę z klosza. Wykręcamy oprawkę i wyjmujemy żarówkę analogicznie jak światło wsteczne. Po montażu, wkładamy żarówkę, zasilanie paska LED oraz wiązkę kablową w uchwyt.
Zostało najgorsze, czyli mocowanie lampy... Nie wiem, czy to dobrze zrobiłem - zdjęcia kilka postów wyżej. Trzeba jednocześnie trafić w dwa ślizgi na dole lampy, bolec - grzybek i zaczep z boku karoserii, zeby się spasowało. Potem przykręcić śruby we wnęce klapy bagażnika.
Voila