Autor Wątek: Problem z kołem  (Przeczytany 4690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michal30

• Toyot Leżący
  • *
Problem z kołem
« dnia: 05 Stycznia 2021, 15:37:46 »
Witam,
Zauważyłem wczoraj, że podczas cofania przy skręconej kierownicy do końca w prawym przednim kole czuć "przeskok". Udało mi się nagrać to na filmie, do którego link jest niżej. Taki efekt uzyskuję tylko wtedy gdy auto porusza się po śniegu i kierownica jest skręcona do końca w lewo. Gdy powtarzam tę czynność skręcając kierownicę w drugą stronę to samochód zachowuje się normalnie. Byłem u dwóch mechaników, od których usłyszałem dwie różne wersje więc stwierdziłem, że zapytam tu.  :grin:
Link do wideo: https://drive.google.com/file/d/18ru1387J2SNBAp9fhqN4mYnKgbcrSGuj/view?usp=sharing

Pozdrawiam

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Problem z kołem
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2021, 15:54:50 »
Sprawdź sprężynę czy cała, lub łożysko górne kolumny.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline michal.iwanicki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2021, 16:10:18 »
Jak dla mnie, wygląda to na przegub.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline michal30

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2021, 16:37:00 »
Sprawdź sprężynę czy cała, lub łożysko górne kolumny.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Mechanik wjechał na platformę, na której sprawdził zawieszenie (nie wiem jak to się nazywa wybaczcie) i powiedział, że tam wszystko w porządku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2021, 17:39:25 »
Górnego łożyska kolumny  McPhersona raczej na trzepakach nie wychwyci od dołu.
Zrób ten sam test ale z otwartą klapą i obserwować kielich mocowania kolumny, tylko nie wiem jak to u Ciebie wygląda z dostępem i widocznością.
Czy to nie z góry te strzały, jak z dołu to łożysko kolumny odpada.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2021, 17:42:28 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline michal30

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2021, 17:42:51 »
W ASO powiedzieli, że nagina się opona na takiej powierzchni ze słabą przyczepnością (i będzie tak na lodzie, śniegu czy kostce brukowej). Powrót jej na miejsce skutkuje takim przeskokiem, a to że występuje to tylko przy skręcie w jedną stronę to kwestia krótszej jednej półosi.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2021, 17:54:08 »
W ASO powiedzieli, że nagina się opona na takiej powierzchni ze słabą przyczepnością (i będzie tak na lodzie, śniegu czy kostce brukowej). Powrót jej na miejsce skutkuje takim przeskokiem, a to że występuje to tylko przy skręcie w jedną stronę to kwestia krótszej jednej półosi.
ASO to czasem jak coś wymyśli to lepiej żeby się nie odzywali. Niech ci to dadzą na piśmie jakie tam zjawisko zachodzi i niech się koleś z imienia i nazwiska podpisze. Jak opona na śniegu się może "naginać". Jeszcze jaki jakieś stuki podczas kręcenia kołami na suchym podłożu bez poruszania się samochodu to by powstawały jakieś napręzenia zwane naginaniem opony ale na śliskim brak przyczepności.
Tu ewidentnie przegub słychać i im mocniej skręcone koła tym bardziej będzie coś przeskakiwało.
Auto na gwarancji?

Offline michal30

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Stycznia 2021, 18:16:40 »
ASO to czasem jak coś wymyśli to lepiej żeby się nie odzywali. Niech ci to dadzą na piśmie jakie tam zjawisko zachodzi i niech się koleś z imienia i nazwiska podpisze. Jak opona na śniegu się może "naginać". Jeszcze jaki jakieś stuki podczas kręcenia kołami na suchym podłożu bez poruszania się samochodu to by powstawały jakieś napręzenia zwane naginaniem opony ale na śliskim brak przyczepności.
Tu ewidentnie przegub słychać i im mocniej skręcone koła tym bardziej będzie coś przeskakiwało.
Auto na gwarancji?

Od października już nie.

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Stycznia 2021, 18:37:30 »
Dźwięk jest słyszalny jak koło przesuwa się w bok (przeskakuje). Dzieje sie to tylko przy pewnego rodzaju śniegu. Nie jest to żadna usterka. Mam tak samo, miałem wcześniej we Fiacie Grande Punto i Ładzie Samarze.

Offline michal30

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Stycznia 2021, 18:41:21 »
Na filmie faktycznie widać odkształcenie opony, przy którym towarzyszy stuknięcie (zdjęcia klatka po klatce z wideo). Co więcej na asfalcie niepokrytym śniegiem samochód jedzie normalnie.

Tu zdjęcia:
https://drive.google.com/drive/folders/1-cStAl-YqYu-WRIo9RaiuRKZ7K2UwmN8

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Stycznia 2021, 18:53:47 »
Dla mnie to wygląda jakby mokry śnieg przyklejał sie do opony i  dawał taki odgłos

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia 2021, 20:27:19 »
Ewidentnie widać na filmie, jak opona napręża się i przeskakuje na śniegu, dając odgłos chrobotnięcia. Mnie to trochę dziwi, bo cofając tak samo na suchym asfalcie, opona nie przeskoczy, ale będzie się bardzo zdzierała. Nie znam dogłębnie tego zagadnienia, ale wydaje mi się, że koła powinny iść równo, bez żadnego przeskakiwania. Przy wjeżdżaniu na stację diagnostyczną, w podłodze są takie dwie ruchome płytki, że przy przejeżdżaniu przez te płytki, diagnosta od razu z grubsza wie, czy auto ma dobrą zbieżność, bo przy złej zbieżności owe płytki zadrgają przy przejeżdżaniu przez nie, ponieważ przy złej zbieżności opony naprężają się podobnie, jak u ciebie. I twój przypadek skojarzył mi sie z tymi płytkami i ze zbieżnością. Sprawdzałeś u siebie zbieżność? Nie rozregulowało ci się coś? Auto normalnie, dobrze się prowadzi? Ja, jak będzie śnieg, sprawdzę to u siebie, bo być może to normalne zjawisko, choć dla mnie trochę szokująco dziwne  :o
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline michal30

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Stycznia 2021, 21:06:08 »
Ewidentnie widać na filmie, jak opona napręża się i przeskakuje na śniegu, dając odgłos chrobotnięcia. Mnie to trochę dziwi, bo cofając tak samo na suchym asfalcie, opona nie przeskoczy, ale będzie się bardzo zdzierała. Nie znam dogłębnie tego zagadnienia, ale wydaje mi się, że koła powinny iść równo, bez żadnego przeskakiwania. Przy wjeżdżaniu na stację diagnostyczną, w podłodze są takie dwie ruchome płytki, że przy przejeżdżaniu przez te płytki, diagnosta od razu z grubsza wie, czy auto ma dobrą zbieżność, bo przy złej zbieżności owe płytki zadrgają przy przejeżdżaniu przez nie, ponieważ przy złej zbieżności opony naprężają się podobnie, jak u ciebie. I twój przypadek skojarzył mi sie z tymi płytkami i ze zbieżnością. Sprawdzałeś u siebie zbieżność? Nie rozregulowało ci się coś? Auto normalnie, dobrze się prowadzi? Ja, jak będzie śnieg, sprawdzę to u siebie, bo być może to normalne zjawisko, choć dla mnie trochę szokująco dziwne  :o

Zbieżność była robiona w październiku, a nie przypominam sobie żebym uderzył w krawężnik lub cokolwiek kołem od tamtego czasu. Niemniej jednak możliwe ze trzeba będzie to zrobić jeszcze raz.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Stycznia 2021, 21:15:00 »
Powinieneś sprawdzić to samo przy jeździe do przodu, oraz do przodu i do tyłu z kołami skręconymi w drugą stronę. Odgłosu być może nie będzie słychać w innych układach, ale na dokładnym filmie może będzie widać naprężenia i przeskakiwanie opony.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline michal30

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Stycznia 2021, 21:18:19 »
Powinieneś sprawdzić to samo przy jeździe do przodu, oraz do przodu i do tyłu z kołami skręconymi w drugą stronę. Odgłosu być może nie będzie słychać w innych układach, ale na dokładnym filmie może będzie widać naprężenia i przeskakiwanie opony.

Okej, spróbuję :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl