Skakanie koła: generalnie kiedyś walczyłem z takim problemem u klienta w Audi i oczywiście podejrzenia szły w kierunku: przekładni kierowniczej, końcówki drążka kierowniczego, przegubu, sworzni i samej zwrotnicy, tulejek wahaczy, a problemem okazało się koło. Po wymianie opony problem ustał. Opony to były jakieś tanie chińczyki, mechanizm powstawania zjawiska jest ewidentnie związany z geometrią (nie chodzi o jej ustawienie). W przypadku Aurisa po lifcie, nie wiem jak było wcześniej, ale promień skrętu różni się w zależności od wielkości felg. Dla 17" jest on większy, więc założenie felgi 16" do takiego samochodu nie stanowi problemu, ale już założenie felgi 17" do samochodu, który wyjechał fabrycznie z 16" może powodować właśnie coś takiego...
Co do skrzypienia zawieszenia: w moim przypadku jednoznacznym źródłem jest górne mocowanie kolumny McP. Psiku psiku jakimś gówienkiem i tak co roku. Obawiam się, że to jakiś kiks producenta i wymiana wszystkiego to będzie jedynie niepotrzebny koszt, bo skrzypienie powróci. Szczególnie np. przy hamowaniu na skręconych kołach, albo przy hamowaniu i przejeżdżaniu na skręconych kołach np. przez progi zwalniające, wyboje, krawężniki.
Pzdr bNDT