Autor Wątek: Który sensor TPMS jest przypisany do danego koła?  (Przeczytany 7422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gelerth

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Który sensor TPMS jest przypisany do danego koła?
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Stycznia 2021, 19:08:17 »
Przeczytaj jeszcze raz to co napisał Krisman.
Ma się zgadzać średnica koła, a co za tym idzie jego obwód, z pewną tolerancją. Po to opony mają różne profile, aby w przypadku założenie większej felgi i opony o niższym profilu właśnie średnica koła się nie zmieniała. Nie ma ingerencji w pomiar prędkości i drogi przez auto, nie ma przestępstwa, a różnica w ciśnieniu już jest.

Paniał?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Stycznia 2021, 19:20:34 »
Cytuję, "zmiana kół w pojeździe na mniejsze bądź większe", a koło w pojeździe to zestaw felga+ opona. Jeśli zachowasz tą samą średnicę, to nie zmieniasz koła na większe lub mniejsze.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2021, 19:26:49 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Badyunior

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Stycznia 2021, 08:59:51 »
Podłączyłem dziś adapter OBD przez smartfona do mojej Corolli sedan 2018. Odczytałem ID czterech czujników TPMS by je sklonować na nowe czujniki. Problem w tym że chciałbym jeszcze wiedzieć który czujnik jest na którym kole. A nie chce mi się upuszczać powietrza z każdego koła po kolei by to sprawdzić. Załączam zrzut ekranu z aplikacji Carista. Będę wdzięczny za info jeśli ktoś już zna kolejność kół.

Chyba zależy od aplikacji jakiej używasz. Ja w swoim aucie, (Auris 2016, app Tire Assistant, obd OBDLink LX) widzę dokładnie które koło jest które i które ma dziś problem przy -13. Dokładnie widzę też przypisane koło do pozycji w pojeździe.

Pozdr
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2021, 09:01:26 wysłana przez Badyunior »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl