No tak to jest to merytoryczne wykazanie kolegi, najpierw był i tu pisze "
zapewne" 5W30, co jest mega merytoryczne. A dalej
motul 5W40, których dobre czasy dawno minęły i są to strikte HC, do tego podrabiane na potęgę. A potem kolega wspomina 5W50. Takie wykazania, to nic innego jak moja mojsza jest bardziej mojsza od innych. Spreparować takie pseudo merytoryczne info może przedszkolak. A najbardziej spie... Yaris to pewnie kolegi auto upalane na 0W20, o którym pisał tam powyżej.
Proszę poczytajcie sobie.

Wątek Jaki olej ?
post 1875
"Historia 100%
pewna.Do 40tys zalewane olejem z aso -
zapewne 5w30.
Potem motul z pewnego źródła.
Auto intensywnie użytkowane w mieście.
Co jakiś czas szybkie przeloty Katowice - Wrocław.
Dodam że nie jest to rekordzista jeśli chodzi o usmażenie oleju.
Najszybciej usmażył się yaris 1.8 Przy przebiegu z tego co pamiętam 80kkm. Z tym że tam pierścienie ogniowe były jeszcze ok a olejowy zabity. Ale skoro jest znaczek TS to lejemy 5w50 - no bo to sport

"
post 1865
"Nie trzeba było długo czekać.
Kolejny ZR rozłożony na części - brał olej, wypadał zapłon pod koniec.
Przebieg 108kkm. Ostatnie 60tyś na oleju zapewniającym wyższą "ochronę silnika" -
motul 5w40.
Tłoki po wstępnym myciu. Pierścienie olejowe zabite ale udało się je namoczyć i wyciągnąć.
Kanały zatkane.
Górne pierścienie zabite na max.
Srodkowy nie bez problemu udało się wyjąć.
Na górny na razie nie mam pomysłu - i tak bedą nowe tłoki tylko przerobione."
Wystarczy sobie popatrzeć tam.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49783.50.htmlWidać jak blisko jest 5W30, to są nadal też oleje eco. No i tam Motul zajmuje odległe miejsce. Są to wyniki z tego forum.
Jeśli w ASO naszych, czy też w DE (np. moja Auris od może drugiego interwału zawsze 5W30) różnie to zalecenie traktują. Tak i prywatnie też różnie ludzie wybierają, to pisanie
"wyłącznie" świadczy o autorze, że jest oderwany od rzeczywistości.

To jest dokładnie jak czyste zalecenie, bez względu na resztę czynników, które mają wpływ na silnik i olej. Które testy odzwierciedlą każdego warunki.
Odnośnie swojego auta, mam potwierdzenie z DE, że zawsze zalewali 5W30 TGMO, serwis zawsze był w jednym ASO. W analizie oleju z 7 interwału, mimo wymiany olej/olej bez płukania, wyszły tylko tyci wartości pierwiastków ze zużycia. Sam olej w pierwiastkach też po tyci stracił. To nie jest ocena po pierwszej zmianie z 0W na 5W, tylko po którymś interwale, a w silniku czysto jest. Dodam największy interwał z knigi to 10500km.
A taka odpowiedź była z ASO, dlaczego nie trzymali się zaleceń.
" Das von uns verwendete Öl 5W30 ist sehr wohl von Toyota vorgesehen. Aus diesem Grunde gab und gibt es keinen Grund zu einer anderen Spezifikation zurückzukehren. "
Wyjaśnienie jest prozaiczne, tak są różnie oleje zalewane tam i prywatnie też.
Ani producent, ani zalecenia, ani jakieś testy, ani ktoś piszący tylko 0W, nie biorą pod uwagę warunków przypadku. No nie bo nie i tylko 0W20. To już widać ograniczenia w takim głoszeniu. Sam jestem sceptyczny do 0W, ale jak ktoś chce to co mnie to. Odwrotnie będąc jakimś po....m pisał bym tylko 5W30. A bezstronnie o tym decydują czasem błahe powody, tak w ASO jak i prywatnie. Jedynie właściciel może ocenić jakie ma warunki, plus interwały i różnicy pomiędzy olejami, co w spalaniu mają może 2% różnicy, nie zobaczy.
Jeśli ktoś profilaktycznie wstawia auto na oglądanie tłoków, to ja swoje fanaberię mogę uznać za normalkę. Mechanicy widzą tylko same złe przykłady, nie oglądają od środka silnika z byle powodu, oglądają od środka jak do roboty jest. A więc mogą mieć wypaczone rozeznanie + brak dokładnej wiedzy co do oleju, czy warunków. Czyli wszystko co popsute, bez dokładnej wiedzy.
Niech mi któryś mechanik napisze, że ktoś latał między 100kkm a 200kkm na 5W30 i coś zaczęło być słychać, a zmiana na 0W20 pomogła to na długo wyciszyć.

Niestety zawsze silniki są leczone w ten sposób po 0W20 i dlatego mechanicy mniej takich widzą.
Oczko wyżej nigdy nie zaszkodzi a da rezerwę, nie ma u nas mrozów jak kiedyś, a jak ktoś lata 4x4km to niech sobie kupi rower. Skoro silniki są wyliczone do gwarancji, skoro oleje eco są jakie są, skoro nikt nikogo nie pyta o warunki, to własny margines jest wskazany. Tym bardziej jak warunki miasta, gdzie paliwo i woda w oleju wystąpią. Wolę mieć z 5W30 5W20, bo z 0W20 może być 0W10. W naszych warunkach, w nie ekstremalnych warunkach przypadku, 5W30 jest bardziej uniwersalny.