Autor Wątek: Auris I FL 1.6 Valvematic zmiana oleju 5W30 na 0W20  (Przeczytany 40405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris I FL 1.6 Valvematic zmiana oleju 5W30 na 0W20
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Czerwca 2021, 19:59:44 »
Aktualny przebieg to 105.560km
No to auto prawie jak nowe.  Normalnie wymień na zalecany 0W20, albo oryginalny albo inny zgodny ze specyfikacją podaną w instrukcji i z pewnego źródła i obserwuj jak się zachowuje, czy trzeba dolewać, czy nie zmienia za szybko barwy.  Najpierw się diagnozuje a dopiero potem stosuje jakąkolwiek kurację.  A od wyłapywania ewentualnych zanieczyszczeń w układzie to jest filtr a nie jakieś specyfiki, których skutków działania nie sposób zweryfikować.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #76 dnia: 09 Czerwca 2021, 00:57:59 »
czas przeznaczony na zastanawianie się nad tym będzie tylko straconym czasem.

Ok, Ty decydujesz, Ty zalewasz. :song:

nie należę do kobiet, które szufladkują, że tematy auta są tylko po stronie mężczyzn, na tyle ile mogę staram się ogarniać i dowiadywać sama,

W moich przykładach to wyjątek by był, przewaga jest 100% braku wiedzy total. :| Co mechanikom leży jak ulał, czy to w gadce, czy cenach. No ale ja wszędzie być nie mogę, tym bardziej jak ktoś wie czasem lepiej. Oczywiście są i faceci anty moto, ale procentowo wiemy jak jest. Nie ma co tego roztrząsać. :beer:

Potrafi też przyznać, że np. się pomylił i naprawia na swój koszt.

Mało takich ludzi na tym świecie bylejakości i tandety ekologicznej. Przynajmniej u mnie, w miarę możliwości weryfikacja ocenia dokonania, to najlepszy test dla warsztatu. 

widziałem 30 letniego faceta, który przyprowadził rower bo zeszło powietrze z koła

Może nie miał pompki, nie we wszystkich rowerach mogą być na wyposażeniu. Może nie chciał się brudzić, pocić a ma kasiory.  :grin: W tych czasach to jest mega dużo możliwości i powodów, dlaczego chłop tak robi. Tak jak powiedział Różal z MMA, za długo już jest dobrze i ludziom w łepkach się przewraca, to nie to co kiedyś, wartości i cele się diametralnie zmieniły. Dawno minęły czasy, kiedy każdy zawijał rękawy i do roboty. Teraz większość polega na mannie z nieba.

A teraz napiszę taką starą prawdę, jak ktoś ma coś do niej, to niech ją obali argumentami.

Nie rozumiem po co sceptyk wkracza na temat, tego do czego jest uprzedzony. Najlepsze jest jak sceptyk, który czegoś nie stosuje, ocenia to i innym odradza. Nie bo nie.  W tym momencie ci co stosują nie wiedzą co gadają i to jakieś gupoty. Merytorycznie poproszę badania. <regulamin>

Jeśli nawet ktoś nie zwali dekla by to posprawdzać (mycie) , a stosuje. To przynajmniej się dowie 3 spraw. <taniec>

1. Czy faktycznie usuwa więcej oleju.
2. Czy nowy olej jest dłużej czysty.
3. Czy w spuszczanym był sam olej.

Co do mycia, to sobie poszukajcie przykładów.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/tylko-fotografie-zdjęcia-otwartych-silników.131/

No niestety bez zastosowania, jak ktoś o tym napisze to wróży z fusów i jest szarlatanem. Nikt nie bada byle brudu z pod paznokcia, ale bez zastosowania, tych zmian wzrokowo się nie zobaczy.

Jeśli auto dopiero po zakupie, no i bez wiedzy, to tym bardziej jest wskazane zastosować postojową, by zacząć weryfikację/obserwację od czystszego środowiska i wiadomego oleju. Bo wnioski będą opatrzone mniejszym błędem. Co można zweryfikować z niewiadomych, chyba kolejne niewiadome. Tak to może cyganka powróżyć.

Od kiedy filtry wyłapują wszystko w silniku, a złogi i gluty w zakamarkach. Takie twierdzenia to można serwować jak ktoś ma interwały 10kkm i oleje od średnich w górę, dobrze dobrane pod auto + dobre warunki i nie po 200kkm.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2021, 01:14:12 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 09 Czerwca 2021, 07:54:34 »
Przyjmując, że chciałabym sama kupić i dostarczyć na wymianę olej 5W30 oraz filtr oleju, to co polecacie  :o I nie chodzi mi o najniższą półkę cenową, bo że tak przewrotnie powiem: nie stać mnie na tandetę :-)
Toyota Auris 2011, 1.6/132, Valvematic + LPG

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 09 Czerwca 2021, 14:04:16 »
Co do filtra, kupuje wszystkie Mann i do olejowego HU6006z nie mam zastrzeżeń, a do klimy to z tej firmy mają lepszy niż węglowy. Taki 3 poziom sprawności i filtracji. Poczytaj sobie o FP1919.   

Co do oleju, większość ze spokojem stosuje TGMO, ale ceny są duże i nic ich nie tłumaczy poza znaczkiem.
Niebawem będzie przebadany ten tańszy FE, ale jeszcze nie jest.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/trwa-tgmo-fuel-economy-5w-30.2456/

Jest tu taka ankieta. Podsumowanie w poście 68.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49783.msg690306.html#msg690

Ja miałem takie porady:

0W20 Mobil ESP X2
0W20 Shell SN
0W20 TGMO SN plus
0W20 Specol Gold SN/SM
0W20 Specol VAG 508/509
0W20 Eurol Synthence LV z normą VAG 508/509 na recepturze PAO
0W20 Amsoila SS

0W30 Mobil LV

5W20 Orlen Platinum MaxExpert C5 

5W30 TGMO
5W30 Orlen dex 1 (SN Plus i Ilsac )
5W30 Ford Formula A5/B5
5W30 Lotos A5/B5
5W30 Texaco Energy A5/B5
5W30 Texaco halvoline MS
5W30 TGMO PFE
5W30 Gulf FS (ASL)
5W30 Amsoil SS PAO A5/B5 ILSAC 4,5
5W30 Revenol FDS  PAO   API SL/CF  ACEA A%/B5
5W30 Revenol DXG
5W30 Shell Helix Ultra Profesional AM-L
5W30 Megui Dynamic DX1

Na tą chwilę wiem, że w moich warunkach miasta 5W30 Royal Purple API SN PLUS, dał radę w wartościach rok i 8kkm. Ale to nie jest rewelacyjny wynik kontra cena 360pln. Na pewno są tańsze, które podobnie zniosą moje warunki. Obecnie mam nasz olej Specol Gold 5W30 A3/B4, koszt był 74pln. Za jakieś dwa miesiące będę wiedział jak się spisał po jego analizie.

Dalej zalewam Shell HU 5W30, a jeszcze dalej zastanawiam się nad Amsoil OE lub SS 5W30, lub Mobil 1 ESP 5W30, lub PMO Extreme EST. Czyli zaczynam od HC, potem GTL, a dalej PAO lub mieszaniny większe bazowo. To mój taki test w kolejności, uwzględnia bazy i ceny od dołu do góry można powiedzieć.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/shell-helix-ultra-5w-30-a3-b4.1334/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/oe-5w-30.2438/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/1-esp-5w-30.2030/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/pmo-5w30-extreme-est.1661/

Warto trzymać interwały do 10kkm/1 rok, jeśli uznasz to za fanaberię, to choćby na początku po poprzedniku tak warto.

« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2021, 14:08:01 wysłana przez Rademenes »

Offline Kamol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Czerwca 2021, 16:02:51 »
Nie chce już tworzyć nowego tematu o olejach więc zapytam w tym. Macie może wiedzę, czy opłata depozytowa weszła w życie?  Miała obowiązywać od stycznia 2021 i wynosić 10 zł do litra oleju?

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Czerwca 2021, 17:13:39 »
Na razie nic takiego nie obowiązuje.
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Czerwca 2021, 00:27:55 »
Wedle info sprzedawców ma być, ale nie wiadomo kiedy wejdzie, ministerialnie odstawili to na później.

https://autokult.pl/40508,kaucja-za-zakup-oleju-silnikowego-nie-tak-szybko-jak-zapowiadano-do-zmian-jeszcze-daleka-droga

Jak czytałem pierwotne zasady. Aby ominąć wymiany papierków na kasę, trzeba będzie wcześniej stary olej z wymian pozbierać. Wtedy w sklepie stacjonarnym wymienimy się bańkami, a jak w necie, to pewnie trzeba będzie okazać kwit z pszoka za przekazany.

Co do wysokości kaucji za 1L, będą musieli to dodawać procentowo, no bo jak to by było przy olejach za 300 coś, kontra te poniżej 100pln.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2021, 00:34:33 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Czerwca 2021, 09:22:36 »
Przyjmując, że chciałabym sama kupić i dostarczyć na wymianę olej 5W30 oraz filtr oleju, to co polecacie  :o I nie chodzi mi o najniższą półkę cenową, bo że tak przewrotnie powiem: nie stać mnie na tandetę :-)
O ile się nie mylę, to Kolega mechu dość jasno wykazał, włącznie ze zdjęciami, dlaczego do tego silnika należy stosować wyłącznie 0W20.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Czerwca 2021, 15:02:08 »
O ile to te zdjęcia tłoków co daaaawno temu, to tam był XW40, więc o czym mowa. :wallbash: Nikt tu nie pisze o zalewaniu do Toyoty takiego. To że ktoś upadł na łepek  <zalamka> i taki sobie zalał, to nie jest wyznacznikiem dla stosowania o oczko wyżej z dopuszczeń 5W30. W dopuszczeniach nawet nie ma XW40  <regulamin>. A jeśli nawet to olejemy, to znaczy, że ktoś tu jest mądrzejszy od wszystkich na oil.  :song: On nie opisał tam warunków, a to jest mega problem, bo zawsze ktoś może tak latać, że nic oleju i silnika nie uchroni. Tak są czasem fotki silnika na jakimś Shell-u zawalonego po uszy gn..em. Jeden przypadek to nie wyznacznik, tym bardziej z XW40, który w manualu nie występuje.   <taniec>
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2021, 15:03:55 wysłana przez Rademenes »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #84 dnia: 12 Czerwca 2021, 12:56:35 »
O ile się nie mylę, to Kolega mechu dość jasno wykazał, włącznie ze zdjęciami, dlaczego do tego silnika należy stosować wyłącznie 0W20.
Nie dokładnie 0w20 a raczej lepkosć wysokotemperaturowa poniżej 10.
Wszystkie silniki ZR które widziałem od środka były mocno eksploatowane (duże predkosci) na olejach o wyższych lepkosciach.
Raz miałem 2ZR z upg jezdzony na 0w20 w sposób bardzo intensywny - profilaktycznie wyjęte tłoki - pierścienie czyste - panewki jak nowe.
Ale niech każdy leje co chce - mechanicy też muszą zarobić :)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Czerwca 2021, 14:14:11 »
Ale niech każdy leje co chce - mechanicy też muszą zarobić

dokładnie! przecież na świecie muszą być tacy co zawsze wiedzą lepiej niż producent, żeby potem ktoś mógł na nich zarobić xd

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #86 dnia: 12 Czerwca 2021, 23:27:31 »
No tak to jest to merytoryczne wykazanie kolegi, najpierw był i tu pisze "zapewne" 5W30, co jest mega merytoryczne. A dalej motul 5W40, których dobre czasy dawno minęły i są to strikte HC, do tego podrabiane na potęgę. A potem kolega wspomina 5W50. Takie wykazania, to nic innego jak moja mojsza jest bardziej mojsza od innych. Spreparować takie pseudo merytoryczne info może przedszkolak. A najbardziej spie... Yaris to pewnie kolegi auto upalane na 0W20, o którym pisał tam powyżej.

Proszę poczytajcie sobie. <regulamin>

Wątek Jaki olej ?

post 1875

"Historia 100% pewna.
Do 40tys zalewane olejem z aso - zapewne 5w30.
Potem motul z pewnego źródła.
Auto intensywnie użytkowane w mieście.
Co jakiś czas szybkie przeloty Katowice - Wrocław.

Dodam że nie jest to rekordzista jeśli chodzi o usmażenie oleju.
Najszybciej usmażył się yaris 1.8 Przy przebiegu z tego co pamiętam 80kkm. Z tym że tam pierścienie ogniowe były jeszcze ok a olejowy zabity. Ale skoro jest znaczek TS to lejemy 5w50 - no bo to sport :)"

post 1865

"Nie trzeba było długo czekać.
Kolejny ZR rozłożony na części - brał olej, wypadał zapłon pod koniec.
Przebieg 108kkm. Ostatnie 60tyś na oleju zapewniającym wyższą "ochronę silnika" - motul 5w40.

Tłoki po wstępnym myciu. Pierścienie olejowe zabite ale udało się je namoczyć i wyciągnąć.
Kanały zatkane.
Górne pierścienie zabite na max.
Srodkowy nie bez problemu udało się wyjąć.
Na górny na razie nie mam pomysłu - i tak bedą nowe tłoki tylko przerobione."

Wystarczy sobie popatrzeć tam.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49783.50.html

Widać jak blisko jest 5W30, to są nadal też oleje eco. No i tam Motul zajmuje odległe miejsce. Są to wyniki z tego forum.

Jeśli w ASO naszych, czy też w DE (np. moja Auris od może drugiego interwału zawsze 5W30) różnie to zalecenie traktują. Tak i prywatnie też różnie ludzie wybierają, to pisanie "wyłącznie" świadczy o autorze, że jest oderwany od rzeczywistości. :wallbash: To jest dokładnie jak czyste zalecenie, bez względu na resztę czynników, które mają wpływ na silnik i olej. Które testy odzwierciedlą każdego warunki.

Odnośnie swojego auta, mam potwierdzenie z DE, że zawsze zalewali 5W30 TGMO, serwis zawsze był w jednym ASO. W analizie oleju z 7 interwału, mimo wymiany olej/olej bez płukania, wyszły tylko tyci wartości pierwiastków ze zużycia. Sam olej w pierwiastkach też po tyci stracił. To nie jest ocena po pierwszej zmianie z 0W na 5W, tylko po którymś interwale, a w silniku czysto jest. Dodam największy interwał z knigi to 10500km.

A taka odpowiedź była z ASO, dlaczego nie trzymali się zaleceń.

"  Das von uns verwendete Öl 5W30 ist sehr wohl von Toyota vorgesehen. Aus diesem Grunde gab und gibt es keinen Grund zu einer anderen Spezifikation zurückzukehren. "
Wyjaśnienie jest prozaiczne, tak są różnie oleje zalewane tam i prywatnie też.

Ani producent, ani zalecenia, ani jakieś testy, ani ktoś piszący tylko 0W, nie biorą pod uwagę warunków przypadku. No nie bo nie i tylko 0W20. To już widać ograniczenia w takim głoszeniu. Sam jestem sceptyczny do 0W, ale jak ktoś chce to co mnie to. Odwrotnie będąc jakimś po....m pisał bym tylko 5W30. A bezstronnie o tym decydują czasem błahe powody, tak w ASO jak i prywatnie. Jedynie właściciel może ocenić jakie ma warunki, plus interwały i różnicy pomiędzy olejami, co w spalaniu mają może 2% różnicy, nie zobaczy.

Jeśli ktoś profilaktycznie wstawia auto na oglądanie tłoków, to ja swoje fanaberię mogę uznać za normalkę. Mechanicy widzą tylko same złe przykłady, nie oglądają od środka silnika z byle powodu, oglądają od środka jak do roboty jest. A więc mogą mieć wypaczone rozeznanie + brak dokładnej wiedzy co do oleju, czy warunków. Czyli wszystko co popsute, bez dokładnej wiedzy. <zalamka>

Niech mi któryś mechanik napisze, że ktoś latał między 100kkm a 200kkm na 5W30 i coś zaczęło być słychać, a zmiana na 0W20 pomogła to na długo wyciszyć.  :o Niestety zawsze silniki są leczone w ten sposób po 0W20 i dlatego mechanicy mniej takich widzą. :song:

Oczko wyżej nigdy nie zaszkodzi a da rezerwę, nie ma u nas mrozów jak kiedyś, a jak ktoś lata 4x4km to niech sobie kupi rower. Skoro silniki są wyliczone do gwarancji, skoro oleje eco są jakie są, skoro nikt nikogo nie pyta o warunki, to własny margines jest wskazany. Tym bardziej jak warunki miasta, gdzie paliwo i woda w oleju wystąpią. Wolę mieć z 5W30 5W20, bo z 0W20 może być 0W10. W naszych warunkach, w nie ekstremalnych warunkach przypadku, 5W30 jest bardziej uniwersalny. :beer:   
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2021, 23:50:31 wysłana przez Rademenes »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #87 dnia: 14 Czerwca 2021, 15:17:07 »
Po pierwsze pisałem o 2 różnych autach - kolega nie ogarnia że mogą jezdzić na różnych olejach - trudno.
Motul 5w40 na którym jezdziło to auto ma w skladzie c20 50 max 25% wiec nazywanie go HC jest mylne.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 14 Czerwca 2021, 23:48:41 »
No kurczę, przypomnę tu czyjeś słowa. :song: Nie wiem czy się śmiać, czy płakać. :cry: Winny się tłumaczy jak ma za uszami. <zalamka>

Wyjaśnię to dosadnie, łatwiej by było z linkami postów, ale tu się tak nie da.

Twój post 1865.= rewelacja na Bałtyku. <rybki>

Dalej bliźniak w poście 1873 cytuje stwierdzenie z postu 1867, iż Motul to słabe jakościowo oleje.

Moje zdanie.
Nikt nie mówił o 300V, a o 5W40 Motul, zestawianie najlepszego z byle jakim olejem z jednej stajni to pomyłka. Co tu porównać można. A jeden rodzynek nie czyni z producenta panaceum w reszcie frakcji. Motula czasy minęły i to fakt, ktoś tym tak kieruje, że fama legła w gruzach, zgodnie z tym co oleje prezentują.

Bliźniak pod cytatem pisze do, uwaga, Mechu tak. "Mechu, a to nie jest podręcznikowy przykład efektu stosowania oleju o zbyt wysokiej lepkości? Albo okazyjnego kupowania superolejów za supercenę które były ordynarnymi podróbkami?  Przebieg auta i historia serwisowania są wiarygodne?"

Czytaj ze zrozumieniem dawne swoje wywody, to jest jasne dopytanie o przedstawione rewelacje z twojego postu 1865.

Dalej ty jedynie doprecyzowujesz, widzisz to wreszcie ? Nie zamydlaj teraz dawnego bladego przykładu. Nieudolna próba wykazania tylko czego.

Na marginesie, merytoryka niczym u pana Mietka za rogiem, wiele pewnie, za pewnie, brakuje być może. Czyli coś widział, coś opisał i takie info ma być przestrogą dla wszystkich ? No niech będzie, ale tylko w jednym aspekcie. Lej zalecenie lub dopuszczenie w Toyocie, nigdy XW40. Z tym można się zgodzić, ten przykład może w tym tylko coś głosić. Taki przykład w kontekście 0W20 kontra 5W30 nie istnieje, tylko właśnie z powodu XW40. To chyba jasne jest dla wszystkich, bo w ten sposób to można sobie zalać 0W16 i 5W50. Porównanie jedno i drugie od czapy, co by niby to miało wykazać.   

Motul 5w40 na którym jezdziło to auto ma w skladzie c20 50 max 25% wiec nazywanie go HC jest mylne.

Większość Motuli to HC, a jeśli nawet to co piszesz brać pod uwagę, to bankowo to nie jest super olej, tylko typowy olej, który w perspektywie regału stoi z wieloma innymi, które są bo są i nie mają w składzie rewelacji. Swoją drogą nie jest merytorycznie napisać Motul 5W40, bo jest ich kilka. Czyżbyś tu zaczynał tłumaczyć ten olej, który niby tam zawalił pierścienie ?     :o

Poczytaj sobie podsumowanie 8100X-cess przykładowo, punkt 5 i poniżej X-Clean.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/motul-8100-x-cess-gen2-5w-40.1479/
5. Widmo FTIR jednoznacznie wskazuje, że olej oparty jest o bazy HC (VHVI). Z całą pewnością nie posiada dodatku grup IV i V.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/5w-40-x-clean-vs-specific-lpg-cng.1808/
5. Wg FTIR oba oleje bazują na HC. Karty SDS wskazują na różnice w zastosowanym HC, prawdopodobnie inny dostawca baz.

Obecnie baza to nie wszystko, ale samo HC to nic ciekawego, dodatki mają też znaczenie. Typowy olej z którego rewelacji się nie wyciągnie i nie uzyska spektakularnych efektów. Choćby GTL, czy jak w Mobil GTL+PAO+HC+ester, tu można w takiej mieszaninie z każdej bazy uzyskać coś dobrego.

Uważam, że jaśniej bzdurności tamtego przykładu, względem wyboru 5W30/0W20 nie da się już wyjaśnić. Co do 5W40 w Toyocie przestroga może być dobra. Choć brak dokładnych info, rodzi pewne znaki zapytania. A ty kolego teraz zaczynasz kłamać i dzielisz jeden przypadek na dwa auta.  :thumbdown:  Niestety nie udało się i wszyscy widzą różnicę pomiędzy W40 a W30.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2021, 00:33:34 wysłana przez Rademenes »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #89 dnia: 15 Czerwca 2021, 13:06:40 »
Bardzo nie lubię jak ktoś nazywa mnie bezpodstawnie kłamcą.
To tylko pokazuje brak zrozumienia - w tym przypadku chyba wszystkiego.
Nie potrafisz się odnieść do czegoś rzeczowo i chyba dlatego piszesz tak długie posty.
Szukasz w historii czy ktoś sie czasem nieprecyzyjnie wypowiedział i dorabiasz do tego wielostronicową teorię.
Po co - kręci cię to?
Sam nie potrafisz nic precyzyjnie zbadać czego dobitnym przykładem jest twoj topic o alternatorze gdzie jakąkolwiek krytykę traktujesz jak atak - nawet się nie zastanowisz co zmienić byle napisać mega długi post bez treści.
Ja już od dawna nie odpowiadam na twoje posty a ty czaisz się na moje czy Zbiga i od razu pusty elaborat.