Autor Wątek: Corolla 1.3 1998 r nie odpala, brak kontrolki check engine  (Przeczytany 1003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kakarotto1987

• Prawie Toyot
Corolla 1.3 1998 r nie odpala, brak kontrolki check engine
« dnia: 24 Stycznia 2021, 12:15:00 »
Witam,jestem nowy na forum.

Pacjent to Corolla 3d z 1998r, silnik 1332 cm oznaczenie 4E-FE, benzyna + LPG.

Ostatnio podjechałem pod sklep, wszystko ok. Wchodzę z powrotem do samochodu i nie odpala. Rozrusznik nawet nie próbuje kręcić.
Na zegarach nie pojawia się w ogóle kontrolka check engine. Po przekręceniu kluczyka do końca załącza się wentylator chłodnicy i tak chodzi aż do odpięcia akumulatora lub ECU, do którego dobrałem się wczoraj. Do tego w ogóle nie pokazuje się nawet na chwilę lampka check engine. Próbowałem robić diagnostykę przez zwieranie odpowiednich styków w złączu diagnostycznym, ale bez skutku, nadal brak lampki check engine. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone, klemy wyczyszczone, przewody masowe tak samo. Uszkodzony ECU? Jak to sprawdzić? Proszę o jakieś pomysły bo zwariuję zaraz. Oznaczenie ecu to 89661-1A760 (211000-5200). A może to fałszywy trop? Może to stacyjka? Ale jaki to miałoby związek z załączającym się wentylatorem? Wszelkie pomysły i sugestie bardzo mile widziane.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2021, 12:16:52 wysłana przez kakarotto1987 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2021, 12:21:00 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kakarotto1987

• Prawie Toyot
Odp: Corolla 1.3 1998 r nie odpala, brak kontrolki check engine
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2021, 19:34:00 »
Czy możliwe żeby takie objawy dawał uszkodzony /zużyty akumulator? Teraz sprawdziłem napięcie w spoczynku i się przeraziłem bo pokazało 9.90 V. Co prawda samochód jest unieruchomiony od środy i w międzyczasie myślę że z 10 razy pracował przez chwilę wentylator. Ale to nie dłużej niż 30s za każdym razem.

To by było dziwne bo samochód odpalił bez problemu nawet podczas tych mrozów gdy było - 24...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl