Autor Wątek: CH-R GR SPORT 2.0  (Przeczytany 13365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robo32

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR SPORT
Odp: CH-R GR SPORT 2.0
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Maja 2021, 13:08:49 »
Witam.
Właśnie wróciłem po akcji serwisowej (update software) i rozmawiałem z doradcą odnośnie przybywającego oleju, Toyota odniosła się do zapytań, zrobiła testy i stwierdziła że przyrost oleju do 3,5 cm powyżej maxa nie powoduje degradacji silnika  <zalamka> i jest zjawiskiem występującym w tych silnikach. Mnie utrzymuje się jakieś 3mm nad maxem (4700 napykane) .
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2021, 14:07:34 wysłana przez robo32 »

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Maja 2021, 21:22:55 »
Czyli taki prawdziwy max to górna kropka plus 3.5cm? Ciekawe czy możliwe jest żeby tyle było może tak policzyli że się nie da

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Maja 2021, 08:21:33 »
Czyli taki prawdziwy max to górna kropka plus 3.5cm?
Bo należałoby spojrzeć na kształt wolnej przestrzeni na olej. Może się okazać, że 3.5 cm powyżej maksimum to mniej objętości oleju niż 1 cm poniżej maksimum.

Offline joanjar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Maja 2021, 09:45:01 »
Napiszcie czy jest ktoś niezależny i fachowo może odnieść
się do tematu benzyny w oleju. Bo przecież tak po chłopsku tych samochodów po świecie jeździ pełni wszyscy powinni mieć ten problem, a nie słychać jakoś o masowych awariach tych silników. Każdy pisze inaczej. Nawet w Auto Świat jest o tym informacja. I tyle, nikt nie bije na alarm. Więc co jest grane???

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Maja 2021, 21:57:09 »
Każdy pisze inaczej. Nawet w Auto Świat jest o tym informacja. I tyle, nikt nie bije na alarm. Więc co jest grane???

Powiem tak! Z doświadczenia po poprzednim dieslu z DPF-em, tam też przybywało paliwa w oleju (ropy), i wszyscy straszyli (fachowcy) że to katastrowa! że panewki cierpią, silnik się zatrze i go roz...pi!!! jakoś po przejechaniu 300tyś. nic się nie stało, znajomy dalej jeździ i na blacie jest 500tyś. A jak ktoś jest technikiem to wie że diesel jest znaaacznie bardziej "obciążony" jeśli chodzi o olej. Wymieniałem regularnie, najtańszy olej dexos 2 bo to Opel był  :good:
Myślę że Toyota też da radę  :hug: ale olej już trochę kosztuje  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl