Autor Wątek: Corolla Hybrid 2019 Sedan Comfort + Style + Tech  (Przeczytany 19129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla Hybrid 2019 Sedan Comfort + Style + Tech
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Lutego 2021, 14:39:52 »
Rozumiem, że wspomniałem o innej marce i zostałem sam na forum :)?
To bardziej ogólny temat, szczególnie że jesteś w podgrupie corolla, Sedan, więc większość raczej to oleje. Ja się mogę wypowiadać o Corolli, wcześniej miałem kilka aut, lepszych i gorszych, z różnych klas wielkości, od kompaktu po vana. Ale każda generacja oferuje co innego, nie mówiąc o konkretnych potrzebach. Każdy by chciał więcej niż może albo i nie. Więc raczej jak nie jesteś zainteresowany corolla, to przeszukaj inne podgrupy lub inne fora i tyle.

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Lutego 2021, 14:41:40 »
Rozumiem - bardziej myślałem, że może te same osoby które się wypowiadały w kwestii Corolli coś słyszały o marce KIA i powiedzą "nie idź tą drogą to kiepskie i awaryjne auto"

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Lutego 2021, 18:25:04 »
Bzdura, to teraz jedne z najmniej problematycznych aut  w EU jak i w USA.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Lutego 2021, 08:49:03 »
Dzięki za informację:)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Lutego 2021, 11:58:42 »
Dzięki za informację:)
Dodam łyżkę dziekciu.

Nie jest tak różowo jak nam się wydaje. Ogólnie lepiej przejechać się i nie patrzeć pod kontem fajerwerków i lampeczek z duża ilością ekraników tylko dotknąć, pomacać wjechać na dołki itp.
Prześledzić syt.rynkową np.ile kosztuje 3letnie Kia a ile kosztuje 3 letnia tojka nie wspominając o hybrydzie.
Co do serwisu Kia (te nowsze modele) też można kosztami być zaskoczony bo wcale niż toyota nie będzie taniej już nie wspomnę że są tez zagwostki np: ostatnio do hyundaja załatwiałem kamerę cofania która rozlatuje się i używka kosztuje 1000zł.!!! 

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Lutego 2021, 12:07:40 »
Co do jazdy to zgadzam się te "dodatki" na pewno pomagają ale najważniejsze to czy podczas jazdy czujesz przyjemność z jazdy. Przy Corolli niestety tego za bardzo nei czułem (głośność silnika przy wyższej prędkości) i słabe wykończenie i mało miejsca spowodowały że zacząłem rozglądać się za crossoverem lub SUVem.
To o czym piszesz czyli wartość auto to jest teraz to co mnie mocno frapuje czy za 3-5 lat jak będę chciał sprzedać auto okaże się, żę wartość spadła o 50%...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Lutego 2021, 12:37:27 »
Wartość rezydualna samochodów KIA jest obecnie na poziomie Toyoty, a niektóre jej modele nawet ją wyprzedzają.
https://www.autobaza.pl/blog/samochody-tracace-najmniej-na-wartosci/
Najlepsza w rankingu spadku wartości w/g Eurotax okazała się Kia Ceed (36,6%). Dalej są: Mazda 3 (39,8%), Toyota Corolla (40,0%), Honda Civic (41,1%) i VW Golf (41,2%).
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2021, 12:40:36 wysłana przez pireus »

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Lutego 2021, 12:52:22 »
Szkoda, że NIRO nie występuje w rankingu żeby porównać :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Lutego 2021, 13:59:19 »
Wartość rezydualna samochodów KIA jest obecnie na poziomie Toyoty, a niektóre jej modele nawet ją wyprzedzają.
https://www.autobaza.pl/blog/samochody-tracace-najmniej-na-wartosci/
Najlepsza w rankingu spadku wartości w/g Eurotax okazała się Kia Ceed (36,6%). Dalej są: Mazda 3 (39,8%), Toyota Corolla (40,0%), Honda Civic (41,1%) i VW Golf (41,2%).

Tak ze swojego doświadczenia to chciałbym żeby to co napiszą było w 100% prawdą a życie i tak pisze swoje scenariusze bo nagle się może okazać że dane auto za daną kwotę nie istnieje a w/g eurotax istnieje.
Najłatwiej się o tym przekonać gdy walczysz z ubezpieczalnią o pieniążki  :-)

To o czym piszesz czyli wartość auto to jest teraz to co mnie mocno frapuje czy za 3-5 lat jak będę chciał sprzedać auto okaże się, żę wartość spadła o 50%...

Zrób prosty manewr spróbuj na otomoto ustawić sobie filtr np. ceed 17-18r diesel (dla łatwego porównania) vs auris 17-18r też diesel. Ustaw od najtańszych. To samo zrób z hybrydami tylko w Kia ustaw wszystkie modele i zobacz ile kosztują nowe i ile używane wtedy zobacz ile kosztują hybrydy toyoty a potem zastanów się co byś wolał sprzedawać.

Oczywiście jak Ci się spodoba bardziej Kia to bierz bo na 100% mniej boje się Kia niż radosnej twórczości volkswagien maszin korporejszyn   :good:

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Lutego 2021, 14:09:46 »
Może coś źle patrzę ale:
1. Obecnie jestem bardziej skłonny pójść w stronę KIA Niro
2. Sprawdziłem na otomoto modele Niro i Auris rocznik 2016-2018 i albo źle patrzę ale Auris zaczyna się od 40k natomiast Niro od 60k

pireus

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Lutego 2021, 15:01:48 »
Najłatwiej się o tym przekonać gdy walczysz z ubezpieczalnią o pieniążki
Ubezpieczyciele szacują wartość samochodów na podstawie Eurotax

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 25 Lutego 2021, 18:08:29 »
Najłatwiej się o tym przekonać gdy walczysz z ubezpieczalnią o pieniążki
Ubezpieczyciele szacują wartość samochodów na podstawie Eurotax
Jeszcze raz dokładnie przeczytaj art.z linka w/g czego jest wyliczana strata  :-)

Może coś źle patrzę ale:

2. Sprawdziłem na otomoto modele Niro i Auris rocznik 2016-2018 i albo źle patrzę ale Auris zaczyna się od 40k natomiast Niro od 60k

A ja myślałem że pogląd da ceed do aurisa a niro do chr tu można zobaczyć hybrydy.

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Lutego 2021, 07:45:31 »
Porównując Niro z CH-R ceny wyglądają podobnie z rocznika 2016-2018

pireus

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Lutego 2021, 08:09:34 »
Porównując Niro z CH-R ceny wyglądają podobnie z rocznika 2016-2018
Niektórzy jeszcze ciągle żyją przeszłością, ale świat motoryzacyjny mocno sie zmienił i pozycjonowanie samochodów różnych marek. również.

Offline prz3m3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Lutego 2021, 08:11:27 »
Co chcesz przez to powiedzieć? Że jednak KIA mocniej straci na wartości niż Toyota?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl