Autor Wątek: Rysy na masce  (Przeczytany 4671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mephrite

• Prawie Toyot
Rysy na masce
« dnia: 17 Lutego 2021, 15:34:25 »
Witajcie,

niespełna dwa tygodnie kupiłem nową Toyotę Aygo i dziś zauważyłem niestety pierwsze dwie rysy na masce.

Nie mam zielonego pojęcia skąd one się wzięły, nie widziałem ich wcześniej. Takie coś mogło powstać np. przypadkowo przy odśnieżaniu plastikowym elementem miotełki? Czy to raczej coś w stylu "zazdrosnego sąsiada"?

Nie mam pojęcia co z tym zrobić - jest sens jechać z tym do ASO? Bawić się samemu, np. z lakierem zaprawkowym? Czy zwyczajnie udać się do myjni i to zejdzie?

Próbowałem potrzeć palcem ale nie schodzi... Proszę, koledzy, doradźcie...

pireus

• Gość
Odp: Rysy na masce
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2021, 16:07:51 »
Spróbuj jakąś pastą lub mleczkiem do usuwania rys.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2021, 23:02:38 »
Witajcie,

niespełna dwa tygodnie kupiłem nową Toyotę Aygo i dziś zauważyłem niestety pierwsze dwie rysy na masce.

Nie mam zielonego pojęcia skąd one się wzięły, nie widziałem ich wcześniej. Takie coś mogło powstać np. przypadkowo przy odśnieżaniu plastikowym elementem miotełki? Czy to raczej coś w stylu "zazdrosnego sąsiada"?

Nie mam pojęcia co z tym zrobić - jest sens jechać z tym do ASO? Bawić się samemu, np. z lakierem zaprawkowym? Czy zwyczajnie udać się do myjni i to zejdzie?

Jeżeli rysy są głębokie ,żadna polerka nie pomoże , choć trzeba by najpierw spróbować samemu (wosk szmatka )
Musiałem 4lata temu  polakierować dużą maskę od Mercedesa , mam lakiernię ASO Toyoty blisko domu , zdarli cały stary lakier do gołej blachy , potem podkłady i właściwy kolor , super wykonanie ,a koszt tylko 1000zł, wygląd końcowy wynagradza poniesione koszty.
Jak masz autocasco ,i nie utracisz zniżek to zgłoś że ktoś ci uszkodził ,naprawią ci za darmo, byle w dobrym warsztacie
RAV4 2.5 hybrid

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
Rysy na masce
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2021, 23:52:26 »
Witajcie,

A czyściłeś maskę w takich kierunkach jak te rysy są? Bardzo dziwnie prostopadle. Element miotełki jaki ma kolor i krawędź? Na pewno to rysa a np marker pisak ?

Do myjni /bezdotyk oczywiście/ nie zaszkodzi o ile już nie byłeś.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2021, 23:54:11 wysłana przez bmichal039 »
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline mephrite

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2021, 17:18:55 »
Dziękuję za podpowiedzi. Nie wydaje mi się by były głębokie, troszkę schodzą po potarciu palcem - no ale nie do końca.

Zastanawiam się, czy winowajcą nie jest właśnie ta szczotko-skrobaczka i jej plastikowy element. Kolor by się zgadzał. Przy czym używałem jej przy innym aucie wcześniej i nigdy nie zdarzyły mi się zarysowania jak na zdjęciu.

Toyota ma jakąś delikatniejszą powłokę lakieru, czy może każde nowe auto tak ma?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2021, 19:59:59 »
Kup glinkę lakierniczą o średniej twardości (np.japonska soft 99 niebieska) i spróbuj tym usunąć te "rysy" bo mi to wygląda na pozostałość farby z plastikowej części skrobaczki. Glinka ruszy to na 99%
Delikatne ruchy bez dociskania i dużo wody z mydłem z atomizera.
Jeśli nigdy nie glinkowałeś auta na YT znajdziesz masę filmów. To jest proste jak świński ogon

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2021, 20:03:27 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2021, 21:16:14 »
jedź na car detailing niech obejrzą, samemu tylko szkód narobisz

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lutego 2021, 21:19:00 »
jedź na car detailing niech obejrzą, samemu tylko szkód narobisz
Bez jaj, glinką może śmiało spróbować, zero ryzyka.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lutego 2021, 21:37:57 »
Gość nie ma garażu, nie glinkuje się w niskich temperaturach. Miękki lakier łatwo zmatowić. Dobór glinki też ma znaczenie i lubryfikacja, nie mówiąc o wcześniejszym myciu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2021, 21:51:11 »
Dlatego napisałem,  że jak nie wie co i jak,  to masa filmów i artykułów.
Po drugie, miejscowo nic nie uszkodzi a temperatury np. u mnie już w przyszłym tygodniu 15°C :)
Są też inne miejsca jak garaż.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lutego 2021, 00:47:53 »
Niestety lakiery wodne o grubości 60-70 mikronów to najgorszy chłam, takie czasy, ekologia rządzi

Offline mephrite

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marca 2021, 18:03:32 »
Osiwieję przez to auto.

Dopiero dziś miałem czas podjechać na myjnię bezdotykową. Kreski nie zeszły, wziąłem więc miękki papierowy ręcznik i trochę potarłem - zeszło! Aczkolwiek lekkie ślady od tego tarcia zostały, przynajmniej nie są tak widoczne jak te czarne krechy. Wcześniej handlowiec mówił, że auto było oklejane i te kreski to mogą być resztki kleju.

Niestety tuż przed myciem zauważyłem kolejną rzecz - na spodzie auta (po jego bokach) lakier totalnie się pomarszczył! Nie mam pojęcia co to jest, wygląda fatalnie...

Google podpowiada wadę lakierniczą, samemu nie wiem co myśleć. Zgłaszać to na serwis?

Auto jeszcze miesiąca nie ma, a tu takie cyrki...

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marca 2021, 18:24:17 »
wziąłem więc miękki papierowy ręcznik i trochę potarłem - zeszło! Aczkolwiek lekkie ślady od tego tarcia zostały,
pewnie zarysowałeś wierzchnią bezbarwną warstwę lakieru. Jest to do odratowania na car detailing, dlatego pisałem żebyś samemu nic nie robił, bo tylko szkody będą.
Niestety tuż przed myciem zauważyłem kolejną rzecz - na spodzie auta (po jego bokach) lakier totalnie się pomarszczył!
wygląda na fabryczny "baranek". Porównaj z drugim egzemplarzem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca 2021, 20:24:50 »
Po pierwsze - nigdy nie trzyj lakieru papierem! dobra micro fibra  do tego służy i tez delikatnie!
To na zdjęciu to zabezpieczenie spodu i dolnych krawędzi antykorozyjne fabryczne, tak ma być! (tak jak kol. wyżej napisał - "baranek" )

Offline mephrite

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca 2021, 20:51:22 »
OK, dzięki za informacje! Trochę spanikowałem gdy to zobaczyłem.

Chyba po prostu za jakiś czas wybiorę się do car detailing i tyle. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl