Autor Wątek: Piszczenie przy kręceniu kierownicą - Auris II FL Hybrid  (Przeczytany 1920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline max117

• Toyot Leżący
  • *
Piszczenie przy kręceniu kierownicą - Auris II FL Hybrid
« dnia: 18 Lutego 2021, 18:59:29 »
Witam,
Dziś na parkingu zaobserwowałem dziwny dźwięk dobiegający jakby z kolumny kierowniczej. Brzmi tak jakby coś się działo z elektrycznym wspomaganiem. Wydaje mi się, że w momencie jak się pojawia dźwięk to lekko zwiększa się opór kierownicy. Nie jestem tego odczucia pewny, ponieważ sprawdzałem to przy małych prędkościach. Na postoju i kręceniu kierownicą również zaobserwowałem taki dźwięk. Pojawia się on częściej przy skręcie w lewo niż w prawo.
Co o tym myślicie?
W załączeniu nagranie: https://youtu.be/tUFQWFhvXLw  - pierwszy raz słychać w 6 sekundzie

Samochód to Auris II FL 2018 hybryda.

Offline max117

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Piszczenie przy kręceniu kierownicą - Auris II FL Hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2021, 09:04:53 »
Byłem w ASO i jak na złość w ten dzień ten problem nie występował. Sprawdzili samochód i niby wszystko jest ok. Zauważyłem również że to występuje po tym jak samochód stoi dwa, trzy dni w garażu. Jeśli jest jeżdżony codziennie to nie ma tego problemu.
Po dłuższym przyglądaniu się problemowi na pewno jest większy opór kierownicy i właśnie w tych momentach słychać pisk dochdozacy z lewej strony kierownicy słyszalny w środku. Wydaje mi się że silnik wspomagania nie radzi sobie z oporem.
Cos może rdzewieć i stawia opór?
Do tego dodatkowe pytanie. Czy Auris po zgaszeniu zaciska klocki? Po odtsaniu kilku dni w garażu zawsze muszę dodać gazu żeby wycofać. Wtedy coś lekko strzeli i dopiero mogę jechać. Tarcze na pewno przyrdzewieja jak stoi przy aktualnej wilgotność.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2021, 09:54:44 »
Co do hamulców ewidentnie zaciski i ich prowadnice do czyszczenia . Standard w hybrydowym aucie . Miałem dokladnie to samo .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2021, 10:00:27 »
Co do kierownicy to tylko się domyślam że: przekładnia silnika elektrycznego od wspomagania, sam silnik, czujnik kierownicy. Wygląda jakby sterownik nie dostawał informacji na chwilę że jest obrót w lewo i wyłaczał prąd silnikowi wspomagania....i za chwilę włączał stąd to pikanie...Raczej nie podejrzewam 4 tranzystorów mocy w mostku H które są w inwerterze i sterują silnikiem....
Ps silnik wspomagania jest na 12v a nie 201v.

Offline max117

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2021, 13:17:28 »
Temat piszcenia kierownicy narazie niekatualny. Niedawno byłem na przeglądzie gwarancyjnym (niestety ostatnim). W ciepłe dni problem nie występuje. Tylko przy mrozach. W ASO sprawdzili tylko błędy, nic nie pokazało. Ja nie naciskałem bo aktualnie zero problemów. Zobaczymy co będzie w zimie.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl