Autor Wątek: Przyrost oleju na miarce.  (Przeczytany 68082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tyson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
Odp: Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #240 dnia: 04 Stycznia 2022, 22:55:28 »
z drugiej strony kolega wlasnie zamowil sobie arteona 2,0tsi 190km 7.7 do setki, v max coś pod 240. Około 3.000zl dodatkowo za  gwarancja 5 lat
Około 2500zl za  przeglądy 4 lata/120.000 km.
https://www.volkswagen.pl/pl/oferty-i-promocje/pakiety-przegladow-i-pogwarancyjne/pakiety-przegladow.html

Olej nie jest wymieniany co 30.000 w praktyce. Jeśli przyjedziesz na przegląd z przebiegiem 14.999 km, to faktycznie oleju nie wymienią i dopiero po kolejnym roku. Natomiast jeśli przejedziesz 15.001, to już wymieniają na nowy, bo zakładają, że w kolejnym roku też tyle przejedziesz i przekroczysz przebieg.

wersja Elegance (ledy, alcantara+pseudoskóra, felgi 18", android auto, aktywny tempomat z utrzymaniem pasa ruchu, trójstrefowa klima, czujniki parkowania przód/tył, półelektryczny fotel i wiele innych) i niewiele dodatków (czarne szyby tył, dźwiękoszczelne szyby przód, wyciszenie, kamera cofania, hak), więc z wszystkimi pakietami wyszło ok 160k.
Tylko, że Arteon ma te wszystkie cyfrowe zegary, radary, travel assisty w standardzie,

spalanie
https://vw-arteon.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=31&start=530

wiec w sumie oczy trzeba miec szeroko otwarte by wybierac odpowiednio.

dla mnie camry w cenie 120-140tys zl ma sens. powyzej tej kwoty robi sie juz dla mnie srednio ciekawa oferta.
Ktoś Ci ostro polał wodę z ceną tego arteona, albo kwota o której piszesz to wartość netto.
Miałem na oku arteona demo u Chylińskiej w wawie i podczas wizyty w październiku w ASO passatem b8 zapytałem o te demo. Auto z 2020r czyli roczne, 2.0 TSI 190 z pakietem rline, kolor biały zwykły jak 99% białych w VW, ogólnie wyposażenie dobre, bo to był elegancję. Przebieg chyba 20tkm. Cena 174k. Jakby oddali za 150 to wziął. Nie opuścili ani złotówki, mimo że jestem klientem VW od lat, tłumacząc się, że nie ma aut i tak się sprzeda. Po tygodniu zniknął z ogłoszenia. Uwierz mi, że taki arteon nowy chodzi po 190-200k ( tak było w październiku- listopadzie).

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #241 dnia: 05 Stycznia 2022, 07:27:47 »
Dopytam

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #242 dnia: 05 Stycznia 2022, 09:06:25 »
Dokładnie rok temu miałem zamiar kupić Passata 2,0 benzyna dość dobrze wyposażonego. Niestety polityka kompletowania wyposażenia w VW jest mało przewidywalna i nawet w wysokich wersjach potrafi brakować banalnych rzeczy. Warunkiem były m.in. pełne ledy z przodu (nie koniecznie matrix) i z tyłu oraz monitorowanie martwego pola z tyłu. Tak czy inaczej do 160 tys zł nie znalazłem opcji ani do zamówienia, ani stojącej na placu z rocznika 2020 na terenie całego kraju.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2022, 09:24:05 wysłana przez surrender »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy

Offline Japancarfan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #244 dnia: 20 Czerwca 2023, 09:33:50 »
Odgrzewam, jak tam na obecna chwile wygląda u Was sprawa z przybywaniem oleju? Unormowało się? Czy nadal macie ten problem z "produkowaniem oleju"?

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 20 Czerwca 2023, 23:11:44 »
Odgrzewam, jak tam na obecna chwile wygląda u Was sprawa z przybywaniem oleju? Unormowało się? Czy nadal macie ten problem z "produkowaniem oleju"?

Dwadzieściaparę lat temu miałem to w polonezie, jak się na ssaniu zimą krótkie odcinki robiło. Tylko wtedy nie było forum, żeby o tym dyskutować :)
W Camry (2020) nie zaobserwowalem. Ale sporo jeżdżę- może dlatego.

Offline Japancarfan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #246 dnia: 21 Czerwca 2023, 00:27:27 »
Zgadza się, krótkie odcinki dają w kość spalinówce. Tak teraz sobie pomyślałem, może tankując paliwo o wyższej liczbie oktanowej takie zjawisko można ograniczyć? Bardziej kontrolowany zapłon mieszanki? Oraz niższa podatność na spalanie stukowe oraz zjawisko LSPI?

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #247 dnia: 22 Czerwca 2023, 22:57:19 »
Zgadza się, krótkie odcinki dają w kość spalinówce. Tak teraz sobie pomyślałem, może tankując paliwo o wyższej liczbie oktanowej takie zjawisko można ograniczyć? Bardziej kontrolowany zapłon mieszanki? Oraz niższa podatność na spalanie stukowe oraz zjawisko LSPI?
A nie prościej częściej wymieniać olej?

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #248 dnia: 23 Czerwca 2023, 06:17:11 »
z kilometrami powinno to miec mniejsze znaczenie. silnik przekroczy 200tys km zacznie brac olej w jakims tam stopniu, powiedzmy 0,5litra na 10tys km i wtedy na miarce bedzie wszystko sie zgadzac :)

Offline Japancarfan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #249 dnia: 23 Czerwca 2023, 13:09:57 »
A nie prościej częściej wymieniać olej?
Jeśli paliwo o wyższej liczbie oktanowej faktycznie by ratowało sytuacje to chyba prościej byłoby lać lepsze paliwo niż cześciej zmieniać olej :-D hehe

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 26 Czerwca 2023, 09:59:03 »
Ja leję 98 cały czas... problemów z widocznym przyrostem oleju brak, po przekroczeniu 15kkm... wcześniej trochę przyrastało.

SAP ABAP Certified Developer

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #251 dnia: 27 Czerwca 2023, 20:39:22 »
Ja leję 98 cały czas... problemów z widocznym przyrostem oleju brak, po przekroczeniu 15kkm... wcześniej trochę przyrastało.

Może "wcześniej" była zima, a teraz jest ciepło?

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 30 Czerwca 2023, 10:33:56 »

Może "wcześniej" była zima, a teraz jest ciepło?

Wcześniej - od 0kkm, do ok. 15kkm... nie, nie zrobiłem 15kkm w samą zimę :)
SAP ABAP Certified Developer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl