Autor Wątek: Auris hybryda - warto?  (Przeczytany 46967 razy)

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris hybryda - warto?
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Lutego 2021, 11:19:17 »
No i ten stan klocków hamulcowych po 110.000 km:

- Przód:

- Tył:

:-) :-) :-) :-) :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Lutego 2021, 11:40:35 »
Klocki z przodu wymieniłem po 200tys.km. Jazda 99% miasto.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Lutego 2021, 11:58:56 »
Nie wiem jak w aurisie, zawsze sam włączam tryb B. Natomiast koleżanka jedzila pożyczoną corolla w Alpach i mówiła że strasznie śmierdziało klockami. Zapomniała o nim wykładzie o trybie b. Po odświeżeniu pamięci przy trybie b klocki już nie śmierdziały. Tak więc tam automat nie zadziałał

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Lutego 2021, 14:21:37 »
Kiedy bateria jest pełna silnik elektryczny obraca spalinowym żeby zużyć nadmiar energii w baterii. Dzieje się to automatycznie ale to nie to samo co wrzucenie B.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Lutego 2021, 15:52:07 »
Jeżdżenie ciągle na B nie ma sensu. Tylko w górach.

Offline Idoru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Marca 2021, 19:16:32 »
Odpowiadając na to pytanie trzeba właściwie określić kryteria. Bo porównanie "golasa" 1.6 z hybrydą nie ma sensu. Już więcej jak porównamy podobnie wyposażonego diesla z automatem. Ponadto trzeba określić warunki porównania - czy liczymy koszty per miesiąc, rok, czy całe użytkowanie auta (2, 5, 10 lat itd.).  Potem dodać  potencjalne awarie i ich koszty w funkcji prawdopodobieństwa awarii. Potem odpowiedzieć sobie na pytanie - co jest dla mnie w aucie ważne, co bym w nim chciał mieć. Potem wytypować kandydatów i się nimi przejechać. Potem się przespać i wybrać rozsądnie, ale pod swoimi kryteriami.
Dla mnie warunki były następujące. 70 000 max. Minimalny możliwy przebieg. 98% to jazda po mieście na krótkie dystanse (5-10 km w korkach - więc diesel odpada). Sporadyczna (zazwyczaj raz do roku) trasa 3000+. Automat, Klima automatyczna, skóra na kierownicy. Minivan lub Kombi ew. SUV (ale niechętnie). Wyszło kilku konkurentów nowych (skoda, dacia, seat i fiat). Po negocjacjach i jazdach próbnych zostało 3. Duster (nowy z LPG), Octavia Kombi i Auris HSD.
Finalnie został Auris. Dlaczego? Ano bo autem planuję jak poprzednim jeździć  min.10 lat. Chcę mieć przewidywalne i możliwe do zaplanowania koszty. Jeżdżę jak emeryt, więc  ospałość CVT i hybrydy mnie nie przeraża. Koszty paliwa będą miłym dodatkiem (dotychczas jeździłem C4 Picasso 1,6 turbo co palił w mieście 12 w zimie /nie nawidzi korków/. Koszty serwisu nawet do 40% niższe (pracowałem w firmie mającej flotę 30 Yarisów - widziałem porównanie rok do roku 30x 1,4 d vs 30x hybryda), awaryjność statystycznie znikoma, oczekiwany bezawaryjny przebieg  - 200-250 kkm. Konkurenci - wyposażeniu w turbo mikro silniki - po 150 kkm - planowo wymagać będą sporych nakładów.
W rozliczeniu 10 letnim, pomimo wysokiej ceny zakupu (ale nie bardzo jak porównamy podobnie wyposażone auto + ew. instalacja LPG aby koszt paliwa był podobny) i z pominięciem ceny odsprzedaży (która zapewne dla hybrydowej Toyoty będzie wyższa niż skody czy dacii) - w projektowanych kosztach wygrywa Toyota. Po jeździe testowej - nie miałem wątpliwości.
Już pierwsze tygodnie - dały oszczędność na paliwie średnio 5 l/100 km. Po miesiącu (3 tankowanie) średnie spalanie spadło do 4,2 (przypomnę, że mój poprzedni samochód na tej samej trasie chwilę wcześniej palił 11-12).
Dodam, że poprzednik  (doinwestowany i szanowany) - właśnie wszedł w okres 150 kkm +  - i koszty serwisu w ostatnich 3 latach wyniosły 3400, 2600 i 6800. Nic się nie zepsuło, a tylko zużyło. Sprzęgło, rozrząd, hamulce, turbina, dwumas itp... W tym samym okresie Toyota używana jako główny rydwan, 1050, 750, 1100...Średnia z 10 lat serwisu C4 - to 2300/rok. Ani jednej awarii unieruchamiającej auto, kilka wqurzajacych drobiazgów.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Marca 2021, 22:42:24 »
Jak się porówna koszty zakupu, to podobna benzyna w automacie wychodzi nieco taniej od hybrydy, ale to zostaje po kilkudziesięciu tys km zniwelowane przez niższe zużycie paliwa,  a dodatkowo hybrydy Toyoty znakomicie trzymają cenę, a po Aurisa zwłaszcza w wersji TS ustawi się kolejka taksówkarzy którzy powoli zajeżdżają Priusy.  Diesle w automacie są przeważnie znacząco droższe a do tego dochodzi kwestia wyższych kosztów eksploatacji.  Patrząc na znane mi historie flotowe, należy przyjąć, że większość aut uturbionych powyżej przebiegu 100 kkm zaczyna już generować dodatkowe koszty.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Marca 2021, 11:58:21 »
Dołączę się do dyskusji bo bardzo ciekawy temat :)

Tak jak już ktoś pisał kluczowe jest czy ktoś chce automat czy nie. Jeżeli automat to szukałbym hybrydy ale jak ktoś nie chce automatu to wg mnie oczywisty wybór to 1.6 132KM + LPG.

Co do tego czy 1.6 to dziadkowóz to powiem tak, dziadkiem nie jestem ale swoje lata już mam. Na pewno silnik rozczarowuje w porównaniu do tego co jest na papierze ale bez jaj to jest wolnossący silnik. Ja jeżdżę w zakresie obrotów 2 tyś -4 tyś i w miarę to ładnie jedzie nawet jak zapakuje całą rodzinkę z bagażnikiem.
Oczywiście spalanie mam dużo większe niż inni ale mam to gdzieś bo mam LPG. Po mieście (Kraków) pali mi nawet 11,5 LPG a na trasie (nie autostrady) spalanie 7,5-8 LPG. Średnio spalanie z ostatniego roku wychodzi mi 9l LPG +1l noPB.

Licząc koszty to tak jakby palił 5,5 noPB.

Czy wasze hybrydy przy takim ciśnięciu jak ja jeżdżę będą tyle paliły?

PS u mnie automat odpadał bo w rodzinie wszyscy jeżdżą manualami i przy zamianie ciężko się tak przestawiać.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Marca 2021, 12:53:07 »

Jak jeździłem przez kilka dni Aurisem HB 1.6, to mi  palił 10,5 l Pb w warunkach w których Auris Hybrid TS palił około 6

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Marca 2021, 15:53:41 »

Jak jeździłem przez kilka dni Aurisem HB 1.6, to mi  palił 10,5 l Pb w warunkach w których Auris Hybrid TS palił około 6

Diesel będzie też palił ok 5-6/100.
Ciekawe tylko ile pali w podobnych warunkach 1.2 T (6B i CVT).
Wiem że 1.2 T do gazu nie zabardzo ale jak ktoś mało jeździ to nie potrzebuje LPG a 1.2T z manualem można kupić nawet o 20 tyś taniej niż HSD i o 10 tyś zł taniej w wersji CVT.  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Marca 2021, 15:58:17 »
1.2 ma moja siostra ale w c hr i pali toto ok.6 do 8l/100 średnia więc ok. 7l. Przebieg 60kkm

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Marca 2021, 17:25:43 »
1.2T z manualem można kupić nawet o 20 tyś taniej niż HSD i o 10 tyś zł taniej w wersji CVT. 
Wątpię aby tak było.  Na Toyota Pewne Auto różnice pomiędzy 4-5 letnimi 1.2T w manualu a hybrydami wynoszą kilka tysięcy zł.  Ofert 1.2 CVT brak.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Marca 2021, 17:29:09 »
Raczej chodzi o nowe auta.
W używanych różnice się zacierają tak samo jak między wyposażeniem. Nigdy nie odzyskamy włożonych pieniędzy, za to szybciej sprzedany niż "golasa"
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2021, 17:30:47 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Marca 2021, 19:10:19 »
1.2T z manualem można kupić nawet o 20 tyś taniej niż HSD i o 10 tyś zł taniej w wersji CVT. 
Wątpię aby tak było.  Na Toyota Pewne Auto różnice pomiędzy 4-5 letnimi 1.2T w manualu a hybrydami wynoszą kilka tysięcy zł.  Ofert 1.2 CVT brak.

Już pisałem o tym. Jak kupowałem HSD we wrześniu za 64 tyś (tańszych w zasadzie nie było z rocznika 2016) to zastanawiałem się nad 1.2T z tego samego rocznika z podobnym przebiegiem i różnica wynosiła 20 tyś zł.

https://archiwum.allegro.pl/oferta/toyota-auris-1-2-turbo-serwis-aso-navi-i9580617520.html

Problemem jest to że 1.2T prawie wcale nie ma w sprzedaży i jak się jaka pojawi to z mocno zawyżoną ceną.
Na ten z linka się nie zdecydowałem a do dzisiaj takiej oferty nie widziałem.
Jak się pojawiają jakieś to są droższe.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Marca 2021, 22:40:43 »

Jakie kilka tyś ? Toyota Pewne Auto to nie jedyna możliwość kupna.

https://allegro.pl/ogloszenie/toyota-auris-hybrid-135-premium-9993679443

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-1-2-d4-t-116km-niski-przebieg-12-2016-kamera-klimatronic-oplacona-ID6DDe9g.html#403942f232

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-toyota-auris-1-2t-26000km-ID6DzkO9.html#403942f232

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl