Autor Wątek: Przechwycenie sygnału z pilota przez złodzieja  (Przeczytany 18162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Przechwycenie sygnału z pilota przez złodzieja
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Lutego 2021, 09:11:15 »
System "bezkluczykowy" (piszę w cudzysłowie, bo jednak trzeba kluczyk mieć przy sobie) jest wygodny ale ma też swoje mankamenty.

Dla mnie mankamentem jest np. używanie pilota od bramy wjazdowej na posesję, który mam zaczepiony do pilota / kluczyka od auta i jak dotąd nie znalazłem wygodnego miejsca w aucie (a już próbowałem chyba wszędzie) abym bezwzrokowo mógł namierzyć pilot i wcisnąć właściwy przycisk. W poprzednim aucie kluczyk był w stacyjce i dotykowe zlokalizowanie właściwego przycisku od bramy na pilocie było banalne. Teraz pilot jest najczęściej w kieszeni, muszę go wyciągnąć i zerknąć aby wcisnąć właściwy przycisk, gdy pilot leży np. na konsoli środkowej wcale nie jest wygodniej.
Muszę pomyśleć nad przyciskiem na konsoli do otwierania bramy.

Usypianie pilota w celach prewencyjnych jest moim zdaniem bardziej wygodne niż trzymanie go w specjalnym etui - które pewnie mamy w mieszkaniu, a co na zakupach ?
Usypiać pilota można wtedy gdy oceniamy, że jest to uzasadnione względami bezpieczeństwa, np. pozostawiając auto na parkingu przy markecie lub pod domu na noc.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Lutego 2021, 09:21:58 »
System "bezkluczykowy" (piszę w cudzysłowie, bo jednak trzeba kluczyk mieć przy sobie) jest wygodny ale ma też swoje mankamenty.

Dla mnie mankamentem jest np. używanie pilota od bramy wjazdowej na posesję, który mam zaczepiony do pilota / kluczyka od auta i jak dotąd nie znalazłem wygodnego miejsca w aucie (a już próbowałem chyba wszędzie) abym bezwzrokowo mógł namierzyć pilot i wcisnąć właściwy przycisk. W poprzednim aucie kluczyk był w stacyjce i dotykowe zlokalizowanie właściwego przycisku od bramy na pilocie było banalne. Teraz pilot jest najczęściej w kieszeni, muszę go wyciągnąć i zerknąć aby wcisnąć właściwy przycisk, gdy pilot leży np. na konsoli środkowej wcale nie jest wygodniej.
Muszę pomyśleć nad przyciskiem na konsoli do otwierania bramy.

Usypianie pilota w celach prewencyjnych jest moim zdaniem bardziej wygodne niż trzymanie go w specjalnym etui - które pewnie mamy w mieszkaniu, a co na zakupach ?
Usypiać pilota można wtedy gdy oceniamy, że jest to uzasadnione względami bezpieczeństwa, np. pozostawiając auto na parkingu przy markecie lub pod domu na noc.
Proponuje podlaczyc dodatkowy przycisk i pilot proxima do bramy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Lutego 2021, 09:27:31 »
Dzięki, pewnie tak zrobię, bo już mnie trafia to nerwowe poszukiwanie pilota i guzika. Pamiętam, że to już było na forum opisywane - muszę zgłębić ten wątek.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Lutego 2021, 09:40:27 »
Dzięki, pewnie tak zrobię, bo już mnie trafia to nerwowe poszukiwanie pilota i guzika. Pamiętam, że to już było na forum opisywane - muszę zgłębić ten wątek.
Ja kluczyk od auta zawsze wrzucam do kieszeni a pilot od bramy na półeczkę po lewej stronie od kiery. Nie trzymam ich spiętych razem, bo np. wychodząc na rower musiałbym zabierać klucz do auta. A co do pilota zabudowanego na stałe, to jakoś nie mogę się przekonać, bo mi się wydaje, że to ułatwienie w wypadku potencjalnej kradzieży - oczywiście złodziej musiałby o tym wiedzieć, ale to nie jest super oryginalne rozwiązanie, więc sądzę, że profesjonaliści mają obcykane też sprawdzenie auta pod tym kątem.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Lutego 2021, 09:41:40 »
Co Ty. A skad zlodziej ma wiedziec? Przeciez i tak jak sie wlamuje do domu to brama juz dawno jest otwarta.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Lutego 2021, 09:49:35 »
Czy zeby wylaczyc keyless na stale to trzeba sie udac do ASO lub skorzystac z Caristy?

Nie, można to zrobić chyba z tabletu albo między zegarami  (nie pamiętam) i aplikacji jak się ma navi, tu na 100%

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Lutego 2021, 09:56:49 »
Ja kluczyk od auta zawsze wrzucam do kieszeni a pilot od bramy na półeczkę po lewej stronie od kiery.
Nie lubię nosić dwóch oddzielnych pilotów / zestawów kluczy - łatwiej coś zgubić. Próbowałem trzymać pilot na półce po lewej ale tam też nie jest wygodnie - problem z pilotem od bramy jest taki, że jest on mały i ma małe przyciski - gdy gdzieś sobie leży to ciężko wymacać ten właściwy guzik. Wcześniej gdy wisiał przy stacyjce było to super łatwe i zawsze pod ręką.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Lutego 2021, 10:04:09 »
łatwiej coś zgubić
Albo jak już się zgubi, to wszystko od razu ;-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Lutego 2021, 10:07:45 »
Kup pilota do "zaprogramowania" wkładanego w miejsce zapalniczki. I trafisz i podświetlony, a ten swój nadal będziesz miał spięty.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Lutego 2021, 10:08:02 »
Oglądałem ostatnio na TVN Turbo "Złodzieje" i tam mieli takie urządzenie, nazywali je Pandora. Koszt 8-10 tys. Euro. Otwierali tym każde auto bez problemu, ale jako, że nie oglądałem od początku, to nie wiem na jakiej zasadzie to dokładnie działa. Konkluzja była taka, że otworzą wszystko i nie ma się jak obronić, jedynie nie zostawiać wartościowych rzeczy w aucie...

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Lutego 2021, 10:16:15 »
Oglądałem ostatnio na TVN Turbo "Złodzieje" i tam mieli takie urządzenie, nazywali je Pandora. Koszt 8-10 tys. Euro. Otwierali tym każde auto bez problemu, ale jako, że nie oglądałem od początku, to nie wiem na jakiej zasadzie to dokładnie działa. Konkluzja była taka, że otworzą wszystko i nie ma się jak obronić, jedynie nie zostawiać wartościowych rzeczy w aucie...

Tez oglądałem! I pamiętać o zamykaniu auta na stacji benzynowej! ;p

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Lutego 2021, 10:16:53 »
Każdy ma swoje przyzwyczajenia. mnie np. najbardziej odpowiadał wiszący, a nie leżący pilot ;)
Myślę, że przycisk do otwierania w konsoli będzie wygodny.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Lutego 2021, 10:20:26 »
Kup pilota do "zaprogramowania" wkładanego w miejsce zapalniczki. I trafisz i podświetlony, a ten swój nadal będziesz miał spięty.
Dobry pomysł - sprawdzę, dzięki.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Lutego 2021, 12:22:01 »
Dlatego napisałem żeby zamykać dotykowo-klamka,  a nie z  kluczyka trzymanego w ręku.
https://www.youtube.com/watch?v=P9A-V7kdgko

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Lutego 2021, 12:48:47 »
A myślałem, że kluczyki w samochodach mają dynamiczne kody i zwykłe nagranie i odtworzenie tego samego sygnału nie zadziała. To producenci dają ciała po całości... :wallbash:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl