Autor Wątek: Radio fabryczne w E12  (Przeczytany 8143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jacek____

• Gość
Radio fabryczne w E12
« dnia: 25 Czerwca 2005, 15:41:51 »
Czy ktoś korzystał z funkcji TA/TP w Polsce albo poza? Jak to działa?  W instrukcji opis jest dość zagmatwany.

Carewicz

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwca 2005, 13:41:06 »
Mnie też bardzo interesuje krótki opis tych funkcji. Tak do końca to nie wiem do tej pory o co chodzi z tymi funkcjami.

grzesiek

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwca 2005, 16:05:45 »
Wszechpoteżne google prawde Wam powie  :)
Wystarczyło 20sek żeby odnaleźć to:
TA - Traffic Announcement - sygnał systemu ARI lub RDS wysyłany przez stację
radiową w czasie nadawania komunikatu drogowego. Jeżeli odbiornik radiowy
został ustawiony na odbiór takich komunikatów, to automatycznie zatrzyma na
chwilękasetęmagnetofonową lub płytęCD i przełączy sięna odbiór tego
komunikatu.
TP - Traffic Program - sygnał systemu ARI lub RDS identyfikujący stacje
nadające komunikaty drogowe i inne informacje dla kierowców.

TP nadaje sama stacja. Czyli wy włączacie tylko TA jeśli chcecie posłuchać info dla kierowców.

p_flori

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2005, 19:15:44 »
Jeżdze z włączoną funkcją TA / TP i nigdy mi nic nie zatrzymało, ani przełączyło na odbór takiego komunikatu od 3 lat.

Toyo69

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2005, 19:22:06 »
Cytat: p_flori
Jeżdze z włączoną funkcją TA / TP i nigdy mi nic nie zatrzymało, ani przełączyło na odbór takiego komunikatu od 3 lat.

Mam identyczne doswiadczenia  :wink:    :wink:

Carewicz

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwca 2005, 23:45:25 »
Właśnie dlatego pytałem o funkcjonowanie tych "systemów", bo nigdy nie doświadczyłem ich działania...  :?

grzesiek

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Czerwca 2005, 04:28:59 »
Osobiscie nie znam radioastacji ktora nadaje info dla kierowcow, przynajmniej nie w PL, proponuje przejechac sie do DE  lub FR :)

cheetah

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Czerwca 2005, 12:03:23 »
No niestety teraz chyba zadne ogolnopolskie radio nie nadaje informacji dla kierowców. Jeszcze 2, 3 lata temu RMF nadawalo informacje a teraz kicha. Nie wiem jak jest z PR1 Polskiego radia.

Offline otis

• Toyot Pełzający
  • **
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Czerwca 2005, 22:34:39 »
na slowacji jest stacja radiowa nadajaca info o miejscach postoju fotoradarow. niestety bedac w tym kraju nie sprawdzilem dzialania tej funkcji. ciekawe czy my poalcy doczekamy kiedys takiego radia :)
"... po jasnej stronie księżyca"

gonia77

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwca 2005, 22:54:40 »
w ASO powiedzieli (jak odbieralam samochód, ze w Polsce poki co mozna tej funkcji wcale nie zalaczac, bo ona nie dziala w naszym pieknym kraju :wink: )
pozdr

goncjusz

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Czerwca 2005, 00:24:42 »
w Niemczech z kolei co chwile jakaś stacja nadaje i przerywa muzyczkę, informując np. o korkach na autostardach co jest bardzo fajną sprawą. Szkoda że mieszkamy w takim głupim i przekupnym kraju, w którym jak jedna stacja X sięstarała i nadawała komunikaty drogowe, to KRRiT im tego w zeszłym roku zabroniła...ciekawd w czym im to przeszkadzało? Pewnie konkurencji, stacji Y o również ogólnopolskim zasięgu, której nie chciało sięnadawać owych komunikatów... Z góry przepraszam za OT.

Pozdrawiam

Ernet

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Czerwca 2005, 09:57:28 »
... bo i radio w Toyotach nie ma pełnych funkcji RDS ! Pierwszy lepszy inny odbiornik ma funkcje NEWS, gdu sięją aktywuje, to przerywa on odtwarzanie CD lub kasety, gdy " idą " w eter wiadomości. Sygnal ten nadaje Radio Zet , RMF FM i kilka innych. SPRAWDZIŁEM.

Bartek72

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Czerwca 2005, 15:29:54 »
Cytuj (zaznaczone)
Pierwszy lepszy inny odbiornik ma funkcje NEWS, gdu sie˛ ja˛ aktywuje, to przerywa on odtwarzanie CD lub kasety, gdy " ida˛ " w eter wiadomos´ci. Sygnal ten nadaje Radio Zet , RMF FM i kilka innych. SPRAWDZI?EM.

He, he - to prawda. Kiedys niechcacy wlaczylem ta funkcje  - ale sie nadenerwowalem zanim doszedlem o co chodzi...  :lol:

Kroket

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lipca 2005, 08:51:49 »
Cytat: Ernet
... bo i radio w Toyotach nie ma pełnych funkcji RDS ! Pierwszy lepszy inny odbiornik ma funkcje NEWS, [...] SPRAWDZIŁEM.

Tzn ze funkcja NEWS radia toyotowego nie jest funckja NEWS? Swoja droga, to radio jakos zniecheca do grzebania w opcjach. Kiedys przeczytalem odpowiedni fragment instrukcji ale ze zdobytych wiadomosci nie korzystam :).
A TA w DE mam wylaczone bo denerwuja mnie informacje co 5 min. o korkach na drugim koncu Niemiec.

MarekG

• Gość
Radio fabryczne w E12
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Września 2005, 08:30:04 »
Powiedzcie mi proszę, czy fabryczny odtwarzacz CD w Corolli (nówka z sierpnia 2005) jest w stanie odtwarzać pliki mp3?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl