Autor Wątek: Dlaczego Toyota Auris to jedyny sluszny wybór?  (Przeczytany 12218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dlaczego Toyota Auris to jedyny sluszny wybór?
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Kwietnia 2021, 23:58:29 »
Ja jestem zdania, że po prostu ogrzewanie na słabszy stopień polega właśnie na tym, że grzanie się cyklicznie włącza i wyłącza. Jak dasz na ustawienie wyższe to grzeje caly czas.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Kwietnia 2021, 10:14:19 »
Przecież już o tym było. Włącza się podgrzewa do zadanej temperatury i wyłącza. Siedzenie nie stygnie przecież bo masą ciała się utrzymuje ciepło. Jak temperatura spadnie poza zakres zadany to termostat znów załączy siedzenie. Wszystkie Toyoty i lexusy tak mają. Tak akurak skosnookie sobie to wymyśliły.

Offline Aze

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Kwietnia 2021, 14:42:22 »
Kupiłem używanego Aurisa prosto z ASO. Odbieram w przyszłym tygodniu. Kolor niebieski, średnio mi się podoba ale cena i wyposażenie atrakcyjne.
Odrazu po odbiorze montuje catlock, sprawdze co i jak i oby służył.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Kwietnia 2021, 10:22:03 »
A co to ten catlock? I po co kupować auto które się nie podoba.

Offline Aze

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Kwietnia 2021, 10:55:51 »
Kupiłem bo potrzebuje niezawodnego auta od Toyoty. Nie, że mi się nie podoba. Są po prostu ładniejsze auta i kolory. Akurat  wygląd auta nie jest dla mnie najważniejszy. Catlock to taka osłona na katalizator, kradną u nas od groma katalizatorów  szczególnie Auris, Prius i honda jazz.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Kwietnia 2021, 12:46:34 »
@Aze Auris hybryd ma joystick do zmiany przełożeń, Corolla ma zwykły drążek na który trzeba spoglądać przy zmianie przełożeń. Czyli lepiej operować joystickiem (bezpieczeństwo i wygoda). Oczywiście to może stwierdzić osoba, która używała joystick i przeszła na zwykły drążek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Kwietnia 2021, 20:53:48 »
A po co patrzeć? Jak już,  to tylko wsteczny z pozycji D (bo z P jedna pozycja), a tak to dwie skrajne pozycje.  Po to to tak jest zrobione,  by właśnie było do bólu proste.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2021, 20:56:34 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Aze

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Kwietnia 2021, 21:03:41 »
Nową corolla jeździłem przez rok, aurisem kilka razy. Będzie dobrze ważne, że nie manual.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Kwietnia 2021, 01:10:13 »
Auta powinno się dobierać do warunków, ale częściej wygrywają inne sprawy.
Jeśli miasto i 5000kkm rocznie, to raczej Toyota i aby silnik popracował, rozgrzał się olej na tych krótkich odcinkach, to nieduża
 pojemności.

Jak życie pokazuje, różne czynniki mają wpływ na wybór auta. Po silniku, kolorze, marce, budzie, wyposażeniu, taki sam tylko nowszy, taki jak sąsiad lub lepszy. :beer:
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Kwietnia 2021, 01:23:43 »
A po co patrzeć? Jak już,  to tylko wsteczny z pozycji D (bo z P jedna pozycja), a tak to dwie skrajne pozycje.  Po to to tak jest zrobione,  by właśnie było do bólu proste.
Kto nie jeździł z joystickiem ten nie wie o co chodzi.  To przechodzenie przez R przy każdorazowej zmianie pomiędzy P i D jest trochę słabe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwietnia 2021, 06:04:16 »
Jeździłem, jeździłem i nie widzę nic nadzwyczajnego, ale ja jestem do "zwykłego" automatu przyzwyczajony

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Kwietnia 2021, 08:38:29 »
Dla mnie zmianą z złą stronę względem Aurisa jest w Corolli konieczność przestawienia lewarka na P przy wyłączaniu auta.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Kwietnia 2021, 10:27:52 »
Dla mnie zmianą z złą stronę względem Aurisa jest w Corolli konieczność przestawienia lewarka na P przy wyłączaniu auta.
Joystick powracający po wyborze opcji w pozycję obojętną był innowacją i rezygnacja z niego na rzecz tradycyjnej wajchy nie ma żadnego uzasadnienia.  W większości elektryków są już tylko przyciski czy pokrętła.  Oczywiście Toyota zrobiła to rozmyślnie bo chodzi o przejęcie konserwatywnie nastawionych klientów którzy rezygnują z diesli.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Kwietnia 2021, 18:15:04 »
Mam Auriskę II FL i potwierdzam że obsługa joystiskiem przy manewrowaniu na parkingu to mistrzostwo świata, za ten pomysł Toyota była chwalona w wielu testach po zaimplementowaniu napędu HSD 3ciej generacji do Priusa i Aurisa
Wygląd niczym z promu kosmicznego, prostota działania i natychmiastowa reakcja przód/tył bez przechodzenia przez N czy P
Wiem że konwencjonalny selektor biegów wygląda może bardziej poważnie ale gdy przyjdzie mi zmienić obecne auto na nowszą corolle czy CHRkę to trudno będzie się pogodzić z utratą takiej funkcjonalności, a CHRką już jeździłem i wiem o czym mówię

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Kwietnia 2021, 18:49:26 »
rezygnacja z niego na rzecz tradycyjnej wajchy nie ma żadnego uzasadnienia.
Z tego co mi mówili w ASO to chodzi o holowanie pojazdu. Jeśli nie uruchomisz Aurisa to nie możesz go holować bo nie przestawisz skrzyni w tryb neutralny. W nowej Corolli mechanicznie można to zrobić bez włączania zapłonu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl