Autor Wątek: Corolla TS GR Combi 2021 2.0 - dziwne odgłosy :)  (Przeczytany 9560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PABB

• Prawie Toyot
Corolla TS GR Combi 2021 2.0 - dziwne odgłosy :)
« dnia: 30 Marca 2021, 08:54:19 »
Cześć :)

Miesiąc temu odebrałem samochód i po przejechaniu ~1500km mam wrażenie, że nie wszystko jest z nim w porządku. Mam na myśli to, że podczas przyspieszania (zazwyczaj przez krótką chwilę), a potem często przy utrzymywaniu niewielkich, stałych prędkości (w przedziale 50-80km/h z użyciem silnika spalinowego) w kabinie słychać bardzo uciążliwe / nieprzyjemne... hmmm... buczenie? Coś jakby odgłos wibrującego, buczącego, metalicznego tarcia podobny do odgłosu zatartych łożysk...

Mam wrażenie, że częściej pojawia się po dłuższej jeździe.

Nie ukrywam, że jest on niezwykle denerwujący i (dam sobie odciąć rękę) jestem prawie pewien, że w samochodzie testowym nie było go słychać.

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Zanim pojadę do salonu, chciałbym wiedzieć czy jest to odosobniony przypadek i spowoduję wyrywanie włosów z głowy u mechaników, czy to powtarzająca się usterka... A może ten typ tak ma i trzeba po prostu głośniej słuchać muzyki? :)

Inne odgłosy hybrydy mi nie przeszkadzają... :)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Corolla TS GR Combi 2021 2.0 - dziwne odgłosy :)
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2021, 08:59:34 »
jeździłem tym autem na jeździe próbnej  , i żadnego buczenia nie było słychać.    Masz gwarancję jedź z tym do serwisu, na co czekasz ?
RAV4 2.5 hybrid

Offline arkadioss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2021, 09:58:31 »
Hej,
Wydaje mi się, że mam podobnie, prędkości 50 a następnie 80km/h. Występuje nie zawsze po dłuższej trasie ale także niedługo po odpaleniu (do tej pory było zimniej). U mnie nie są to może jakieś niepokojące odgłosy (po prostu praca silnika jakby w trochę za niskim biegu - w manualu bym zredukował) ale ewidentnie mają związek z obrotami silnika bo czasami jak jedziesz tymi samymi prędkościami to jest OK. Problem jak pisałem wyżej nie jest zawsze jednakże jak silnik ma około 1600obr (trochę ponad zaznaczone 1500). U mnie występują jeszcze małe wibracje i zgłosiłem to już tez w ASO. Jest biuletyn na przenoszone wibracje na karoserię okolo 1600obr silnika i powołałem się na niego - CP-00455T-TME.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2021, 10:00:42 wysłana przez arkadioss »

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2021, 11:13:24 »
Hej,
Wydaje mi się, że mam podobnie, prędkości 50 a następnie 80km/h. Występuje nie zawsze po dłuższej trasie ale także niedługo po odpaleniu (do tej pory było zimniej). U mnie nie są to może jakieś niepokojące odgłosy (po prostu praca silnika jakby w trochę za niskim biegu - w manualu bym zredukował) ale ewidentnie mają związek z obrotami silnika bo czasami jak jedziesz tymi samymi prędkościami to jest OK. Problem jak pisałem wyżej nie jest zawsze jednakże jak silnik ma około 1600obr (trochę ponad zaznaczone 1500). U mnie występują jeszcze małe wibracje i zgłosiłem to już tez w ASO. Jest biuletyn na przenoszone wibracje na karoserię okolo 1600obr silnika i powołałem się na niego - CP-00455T-TME.
Daj znać co ci odpowiedzą

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline PABB

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2021, 12:19:34 »
Właśnie dotarłem do biuletynu o którym wspominaliście.
Wygląda na to, że to dokładnie opisuje mój przypadek (a jak widać nie tylko mój).

Dzisiaj podjadę do ASO i przedstawię sytuację...

Offline PABB

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipca 2021, 13:45:03 »
... po 4 miesiącach oczekiwania na komplet części niezbędnych do wykonania naprawy - odebrałem pojazd z warsztatu.

Kurcze, prawie zapomniałem jak przyjemnie jeździć samochodem w którym nic nie wydaje takich odgłosów, jak te, którymi popisywała się moja Corolla :P

Sama wymiana przebiegła szybko i sprawnie...

Offline Nitek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2023, 11:11:28 »
Mam ten sam problem rocznik 2022 2.0 GR, niestety części wymienione w biuletynie nie odpowiadają tym na aucie i ASO umówiło mnie na kolejną wizytę. Jak możesz prześlij skan z informacją jakie części miałeś wymienione aikon.ok@interia.pl.

Offline perszing

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Stycznia 2024, 09:21:09 »
Cześć,
czy udało się zdiagnozować problem?
Tydzień temu kupiłem właśnie Corolle TS 2.0 GR Sport i mam ten sam dźwięk i wibracje. Na początku myślałem, że to jest normalny odgłos przy włączaniu silnika spalinowego, ale kolega wyprowadził mnie z błędu.

Offline marcinE21

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla E21 Hyb
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2024, 22:27:49 »
Przerabiałem temat z moją Toyotą serwis wymienił tłumik końcowy i sprężyny łączące tłumik środkowy z końcowym a różnica nowego tłumika polega na tym że na róże łączącej końcowy wydech ze środkowym są założone odważniki dociążające - równoważące pracę układu wydechowego które podczas ewentualnego drgania mają minimalizować właśnie tą przypadłość. Niestety u mnie nie przyniosło to rezultatu uważam że temat jest dalej nierozwiązany samochód jak w średnim zakresie prędkości buczał tak dalej buczy a Toyota uważa że jest poprawa i więcej możliwości nie widzą. Tłumaczyłem serwisowi że może warto by się przyjrzeć poduszkom trzymającym silnik bo być może są za słabe i przez to silnik za bardzo wpada w wibracje które są przenoszone na układ wydechowy i kończy się to właśnie takim dziwnym buczeniem ale niestety poduszki według serwisu są okej nie ma możliwości wymiany ich na twardsze i temat zamknięty ale w wolnej chwili podjadę i będę ich męczył.

Offline pawełberger

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla 2.0 hyb
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lutego 2024, 14:13:33 »
witam, jestem nowy na forum. moja corolla 2.0 gr ts tez wydaje jakieś dziwne dźwięki pracując na silniku spalinowym. problem, że nie zawsze są słyszalne i serwis nie może zdiagnozopwać. czyżby kwestia tłumika i drgań? sądziłem że to coś z napędem

Offline Erkon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Cor. TS 2.0 19r
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lutego 2024, 19:31:04 »
witam, jestem nowy na forum. moja corolla 2.0 gr ts tez wydaje jakieś dziwne dźwięki pracując na silniku spalinowym. problem, że nie zawsze są słyszalne i serwis nie może zdiagnozopwać. czyżby kwestia tłumika i drgań? sądziłem że to coś z napędem
Jakbyś opisał te ''dziwne dźwięki''? U mnie występuje dokładnie problem który został opisany w biuletynie o wibracjach przy 1600rmp a w zasadzie tak bliżej 1550rpm.
Słychać jakby takie stłumione buczenie w kabinie i wyraźnie czuć wibracje. Samochód mam z 2019 kwiecien i gwarancja już mineła (nie przedłuzałem póki co gwarancji relax).
Wczoraj byłem w ASO z wydrukowanymi papierami co do tego biuletynu i obsługa zrobiła oczy jakby nigdy o tym nie słyszała i pytała się skąd mam te papiery.
Zrobili skan i powiedzieli że mogą zobaczyć z toyotą co w tym przypadku i czy mogą mi pomóc mimo że nie mam katywnej gwarancji (jak nie to zaaktywuje relax i bedą musi coś zrobić).
Według obsługi nie ma to żadnego wpływu na sam samochód, jego podzespoły i żywotność. Będzie ciekwe jaką odpowiedź dostanę.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lutego 2024, 19:53:58 »
Wdlg mnie powinieneś mieć wymienione owe części układu wydexhowego, zgodnie z biuletynem, skoro Twój pojazd łapie się na owy zakres prac naprawczych.
Producent jest świadomy wady i zamieszcza stosowne informacje o tym w dokumentacji technicznej. Ich nieznajomość lub zaniechanie poszukiwania informacji przez serwis, notabene AUTORYZOWANY, to już jest wyłącznie ich problem, który w żadnym stopniu nie powinien odbijać się na Kliencie.
Teraz będą swoją wpadkę uzasadnić. Tylko ze producent już wadę opisałii podał środek zaradczy. Kabaret.Brawo.
Są jeszcze takie gesty Toyoty jak "dobra wola" i wsparcie producenta w takich przypadkach.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2024, 19:58:17 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Erkon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Cor. TS 2.0 19r
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lutego 2024, 20:17:45 »
W sumie racja Colin. W lato 2023 otrzymałem smsa od toyoty że czeka mna mnie bezpłatna aktualizacja dla mojego samochodu.
Przyjechałem teraz 1 lutego i zrobili mi to na miejscu.
Według faktury/paragonu zostały wmienione jakies przekazniki i kable 82657-12010 oraz 04002-43142.
Dzięki za twoją wiadomość, teraz na pewno bede pewniejszy przy dyskusji o naprawieniu problemu z wibracjami mimo że nie mam aktywnej gwarancji.

Offline YogiBear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lutego 2024, 22:18:15 »
Cześć,

Może to nie tak powinno wyglądać, ale rozważcie jeszcze wizytę w innym ASO, a nawet w niezależnym warsztacie. Moje ostatnie doświadczenia z ASO, z podobnym problemem pokazują, że tam dobrych mechaników (co do zasady) nie ma. Tam się wymienia filtry i oleje w czasie gwarancji. W moim przypadku przyczyny niepokojących odgłosów nie ustalili. Trzeba jeździć aż coś huknie to wymienią cały element, albo podzespół.
Jakaś własna inwencja jest im zupełnie obca. Najlepiej jak się samemu powie jakie części i dlaczego wymagają wymiany, to może to zrobią i sukces jeśli czegoś przy tym nie popsują.
Szkoda tylko, że w cenie auta jest gwarancja, którą trudno wykorzystać z powodu nieprofesjonalnych mechaników.

Pozdrawiam i powodzenia w rozwiązaniu usterki.
YogiBear

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lutego 2024, 07:49:10 »
Nadmierne generalizowanie. Wszystko zależy od konkretnego szefostwa.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl