Autor Wątek: Problem z alarmem Vodafone Cobra  (Przeczytany 24548 razy)

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
Problem z alarmem Vodafone Cobra
« dnia: 06 Kwietnia 2021, 21:50:25 »
Witam. Jak wam się sprawuje alarm Cobra? Zgłaszałem do aso w lutym, że alarm przestał się automatycznie uzbrajać po zamknięciu auta , coś pogmerali - miało być dobrze - i było przez 1 miesiąc. Dziś wypatrzyłem, że znowu można uzbroić tylko kartą proxy. Z info na forum wynika, że zaryglowanie drzwi podczas zamykania klapy bagażnika blokuje centralkę i pomaga tylko jej reset przez odłączenie klemy akumulatora. Mam wersję z zieloną diodą na karcie proxy - niby nowsza. Jak się to dziadostwo sprawuje u was ?

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: Problem z alarmem Vodafone Cobra
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2021, 22:05:54 »
u mnie działa bez problemów a zamykanie drzwi podczas zamykania klapy bagażnika nie ma żadnego wpływu na działanie alarmu

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2021, 22:21:41 »
Mam zieloną diodę i ZAWSZE był ten problem, ze po zamknięciu z "klamki" auta przy nie zakończonym zamykaniu klapy, auto nie załączało alarmu (pomagało tylko ręczne uzbrojenie z proxy) Po wizycie w aso mi to niby poprawili, ale szczerze powiem, że jeszcze nie sprawdziłem. (Sprawdzę i napiszę, choćby mnie to kosztowało ponowną wizytę w aso)
Co do reszty to działa bezproblemowo poza jednym dziwnym czasowym zdarzeniem. Mianowicie czasem przy zamykaniu lub otwieraniu auto wydaje 1 dźwięk ostrzegawczy... z mojego punktu widzenia - nie wiadomo dlaczego. (Ktoś tu pisał dokładnie o tym samym)  Dziś też "piknęło" i byłbym dalej "głupi" czemu ale żona zauważyła, że szyba po stronie pasażera  była nieco uchylona.  Ale nie jestem przekonany, ze to jest przyczyna, bo czemu tylko czasem?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2021, 06:24:32 »
Też miałem z tym problem, pilnuje tego zamykania klapy i jakiś czas już jest dobrze.
Ale jednak trochę to dramat.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2021, 08:09:29 »
Mianowicie czasem przy zamykaniu lub otwieraniu auto wydaje 1 dźwięk ostrzegawczy... z mojego punktu widzenia - nie wiadomo dlaczego. (Ktoś tu pisał dokładnie o tym samym)
U mnie jest to samo. Raz jest ten dźwięk raz go nie ma. Zauważyłem ,że przeważnie dźwięk pojawia się przy zamykaniu. Ogólnie alarm spisuje się dobrze. Mam Cobrę z zieloną diodą.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2021, 08:17:19 »
Też miałem z tym problem, pilnuje tego zamykania klapy i jakiś czas już jest dobrze.
Ale jednak trochę to dramat.

W jakim sensie pilnujesz? Czekasz aż się zamknie i dopiero zamykasz auto? Czy przycisk klapy i zamykasz w międzyczasie auto, a mimo to jest ok?

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwietnia 2021, 10:00:15 »
Czekam aż się zamknie

Ale w sumie nie powiem, czy dalej działa, bo dawno nie patrzylem.

Dodatkowo po ostatniej wymianie alarmu nie podpięli mi kart proxi.
Ot, zapomniało im się.

« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2021, 10:02:16 wysłana przez tomeksp »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwietnia 2021, 10:09:28 »
Nie no, jeśli czekam aż się zamknie klapa i dopiero drzwi zamykam,  to ZAWSZE się uzbraja. Sprawdzam często.

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwietnia 2021, 11:00:36 »
Nie no, jeśli czekam aż się zamknie klapa i dopiero drzwi zamykam,  to ZAWSZE się uzbraja. Sprawdzam często.

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka
Jak nie czekałem, to po jakimś czasie się zawieszał.

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwietnia 2021, 16:21:51 »
Temat ponownie zgłosiłem do ASO. Jak się okazuje mają już 3 auta w kolejce - ma przyjechać specjalnie fachman z Warszawy (prawdopodobnie z Semeco) i hurtem przeprogramować centralki (znany przez producenta błąd w oprogramowaniu). Oprócz Vodafone mam też BLE - z tego co mi przekazano będzie aktualizowane jedno i drugie  :o

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2023, 18:37:35 »
No i mnie dopadł objaw. Cobra przestała się automatycznie uzbrajać po zamknięciu auta. Trzeba nacisnąć przycisk na karcie proxy by system uzbroić. Z automatycznym rozbrajaniem nie ma problemu . Drugi raz taki efekt mi się przydarzył, poprzednim razem jednak samo mu przeszło, ponownie zaczął się automatycznie uzbrajać choć nie miałem pojęcia co było powodem wcześniejszej dezaktywacji tej funkcji. Tym razem kojarzę, że zamknąłem auto z pilota kluczyka zanim klapa się zamknęła. Potwierdzałoby to jakiś bug oprogramowania Cobry generowany taką sytuacją. Ponieważ za pierwszym razem samo mu przeszło, liczę że i tym razem, bo nie mam czasu na wizyty w ASO.
Przez chwilę sądziłem, że może tryb serwisowy się aktywował więc spróbowałem go wyłączyć ale to nie to. 
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2023, 18:39:16 wysłana przez wszim »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2023, 19:03:01 »
Hmm.. muszę poobserwować u siebie. Na samym początku kilka razy sprawdziłem po postach m.in. Krissmana, z których dowiedziałem się o problemie i u mnie nigdy on nie wystąpił. Od tego czasu po prostu muskam klamkę i odchodzę, zakładam, że jest uzbrojony

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Marca 2023, 11:11:11 »
Źle ustawiona "grupa"? PRzez to nie można klapy zamykać i auta zamknąć bo się powiesi. JAk dobrze w ASSo ustawią to będzie działać pięknie. Do kolejnego rozładowania aku (wg nich rozładowanie aku resetuje te ustawienia cobry). Przerabiałem to, potem jak mi ustawili dobrze "grupę"? to przez rok nic nie było. Teraz padł aku i czekam aż się powiesi alarm, ale może aku nie padł tak do końca by cobra padła.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marca 2023, 14:51:33 »
Hmm.. muszę poobserwować u siebie. Na samym początku kilka razy sprawdziłem po postach m.in. Krissmana, z których dowiedziałem się o problemie i u mnie nigdy on nie wystąpił. Od tego czasu po prostu muskam klamkę i odchodzę, zakładam, że jest uzbrojony
Tylko, że umieszczenie przez ASO panelika z rachitycznie świecącą diodą w takim miejscu, że z zewnatrz nic nie widać, nie ułatwia zorientowania się, iż system nie uzbraja się automatycznie. Z tego też powodu ja dokoptowałem sobie dodatkową diodę jasno świecąca na niebiesko, w miejscu w którym ją dobrze widać. Dlatego zaistniałą obecnie sytuację od razu wzrokowo zdetektowałem. No i teraz drugi dzień ręcznie wymuszam uzbrojenie. Może znów samo przejdzie, a może douczę się o co kaman i jak zrobić jej zig zig żeby cobra wznowiła prawidłową współpracę. Przy okazji przed chwilą wymieniłem baterię, bo już miała 5 miesięcy przebiegu, może to ona ma jakiś wpływ, bo poprzednim razem też wymieniałem baterię. Zobaczymy.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Marca 2023, 14:52:47 »
Źle ustawiona "grupa"?
Masz informacje jak odczytać grupę, i jaka powinna być ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl