Witam,
Jako że standardowe radio w corolli e15 z 2008 roku nie ma ani modułu BT ani wyjścia Jack, kupiłem na alliexpress moduł BT. zasilany 12V, z kostką 20 pinową - pasuje do standardowego radia. Po próbie uruchomienia radio wcale modułu nie wykrywa. Przetrzepałem internety na ten temat i pojawia się informacja że należy nagrać płytę z ciszą, wrzucić do napędu CD nacisnąć przycisk DISC na radyjku i moduł powinien zadziałać. Nie sprawdzałem tego bo wolę sie upewnić że moduł zadziała zanim przylutuje go do zasilania w samochodzie.
Druga opcja uruchomienia jaką znalazłem jest taka że, należy przylutować kabelki od modułu BT do płytki drukowanej na radiu do pinów odpowiadających za CD. nastepnie znowu nagrać płytę z ciszą i wcisnąć przycisk DISC.
I tu pojawia się moje pytanie. czy ktoś to sprawdzał? Czy posiadacie schematy elektryczne radia? Nie chciał bym lutować modułu bt do płytki na czuja, nie chciał bym go wcale lutować - wolał bym użyć 20 pinowej kostki z zestawu. Czy płyta z ciszą uaktywni moduł BT? Czy wpięcie modułu przez kostkę 20 pinową starczy czy trzeba lutować do radia?
Link do modułu BT: allegro.pl/oferta/uniwersalny-modul-bluetooth-do-auta-radia-rca-aux-9249573050
Wiem że pytanie może być prozaiczne ale nie jestem znawcą tematu a nie chciał bym zepsuć radia.
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedź.