Autor Wątek: Aygo w automacie a jej awaryjność  (Przeczytany 14944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
Odp: Aygo w automacie a jej awaryjność
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Czerwca 2024, 11:19:38 »
Masz 6,5s z 2,0r4 wysokoobrotowego i masz 6,5s z v8 ten sam czas a chcesz spróbować co będzie szybsze na ulicy ?
Wiesz co ja nie rozstrzygam dwóch różnych aut z różnymi silnikami, tylko Toyotę Aygo z tym samym silnikiem ale różnymi skrzyniami i zautomatyzowana skrzynia MMT zamula i to nie podlega dyskusji. 27 metrów z tyłu po osiągnięciu 100 km/h to przepaść na niekorzyść półatomatu.

Cytuj (zaznaczone)
Wtedy już dużo wolniejszy 0-100 może być szybszy od lepszego 0-100.
O kurde, jestem w szoku :P  nie wiedziałem że coś takiego jest możliwe  :) ale stawiam skrzynkę, że w każdym teście Aygo z półatomatem dostaje srogie lanie.

Zauważyłem.Z  logiki chyba też.
:)
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 11:30:53 wysłana przez Meett »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Czerwca 2024, 12:46:23 »
To może od początku bo widzę że coś mnie źle zrozumiałeś.

Zacznijmy od tego iż 27m dotyczy odległości jaka przejedzie auto ze stałą prędkością 100kmh.
To tyle od strony mamtematyki i jej podstaw.

Kolejna sprawa mamy 2 auta z różnymi napędami i to w jaki sposób osiągnął 100kmh to niestety nie wiesz.

Ta 1 sekunda różnicy może oznaczać 2m bo np.auyomat sterowany komputerem rozpędza auto lepiej w zakresie 0-60kmh albo może oznaczać 30m róźnicy bo komputer tnie z dołu niuta w trosce o skrzynie.
Do tego jeszcze są kolejne zmienne o których nic nie wiemy.

Podsumowując ani z matematycznego punktu widzenia nie wiadomo co oznacza ta 1s ani z technicznego.

Do tego trzeba jeszcze dodać że to dotyczy tylko i wyłácznie jednej sytuacji 0-100kmh więc to co jest podczas wyprzedzania, jazdy z tzw.rolki jest bliżej nie znane.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Czerwca 2024, 14:06:16 »
Ta 1 sekunda różnicy może oznaczać 2m bo np.auyomat sterowany komputerem rozpędza auto lepiej w zakresie 0-60kmh albo może oznaczać 30m róźnicy bo komputer tnie z dołu niuta w trosce o skrzynie.
O Jezu, lepiej weź się za czytanie książek dzieciom. Nie mam więcej pytań.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Czerwca 2024, 14:23:20 »
O Jezu, lepiej weź się za czytanie książek dzieciom. Nie mam więcej pytań
Nie wiem po co te nerwy ? Mówimy o przyśpieszanich a Ty podajesz wartości dla ruchu jednostajnego, pisze Ci jak wygląda w realu bazowanie na tabelce a Ty wysyłasz mnie do czytania dzieciom.

To po co jest forum ? Po to że mamy powielać każdy rodzaj papki marketingowej koncernów fundowanej przeciętnemu Kowalskiemu ?

Kulturalnie Ci wytłumaczyłem i nic więcej.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Czerwca 2024, 14:25:54 »
O Jezu, lepiej weź się za czytanie książek dzieciom. Nie mam więcej pytań.
:grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Czerwca 2024, 18:23:52 »
z mojej strony dodam jeszcze do waszych "matematycznych" wyliczeń ze żaden z was nie wziął pod uwagę umiejętności kierowców.
na drodze a nie na papierze to jest właśnie największym plusem lub minusem w MT, natomiast jeżeli chodzi o AT CVT eCVT ... wystarczy wcisnąć pedal gazu i tyle umiejętności kierowcy mogą być dużo mniejsze żeby osiągnąć 0-100 fabryczne. Jeżeli ktoś testował to wie ;)

I jeszcze raz dla mojej zony czy dla mnie Aygo jest samochodem miejskim którym jeździ się w korkach i automat jest (moim zdaniem) jedynym słusznym wyborem i w tych warunkach a nie na torze wyścigowym Aygo czy tez Aygo X (które jest cięższe) nie zamula, czy ci się to podoba czy nie Meett

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Czerwca 2024, 19:23:29 »
Po osiągnięciu 100 km/h przez oba pojazdy będzie 57 metrów straty MMT do manualnej. Manual osiągnie 100 km/h po 393 metrach zaś MMT po 450 metrach

« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 19:36:12 wysłana przez Meett »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Czerwca 2024, 19:32:31 »
Aygo czy tez Aygo X (które jest cięższe) nie zamula, czy ci się to podoba czy nie Meett
Szczerze? To mam to gdzieś bo nie jeżdżę tymi autami a rozmowa o Aygo II która ma skrzynię MMT, a Aygo X ma CVT. Cyfry nieubłagalnie pokazują, że MMT zamula Aygo, które i tak z manulaną skrzynią już jest zamulone :)

Jeśli Aygo X nie zamula to pochwal się przyspieszeniem 0-100 km/h :) Ja nie neguję tych aut bo to fajne autko na dojazdy z punktu A do punktu B ale trzeba jednocześnie powiedzieć prawdę, że przyspieszenie ma dramatyczne i nie ma sensu zaklinać rzeczywistości, że jest dynamiczne.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 19:41:17 wysłana przez Meett »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Czerwca 2024, 19:47:58 »

Jeśli Aygo X nie zamula to pochwal się przyspieszeniem 0-100 km/h :) Ja nie neguję tych aut bo to fajne autko na dojazdy z punktu A do punktu B ale trzeba jednocześnie powiedzieć prawdę, że przyspieszenie ma dramatyczne.

:grin: argumenty jak w przedszkolu, szkoda ze nie rozumiesz oczym pisze, no cóż do tego jeszcze napisałeś ze nie masz Aygo wiec po co ci ta burzo-d**a ? tu nie ma lików, pomyliły ci się miejsca ...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Czerwca 2024, 19:56:51 »
do tego jeszcze napisałeś ze nie masz Aygo wiec po co ci ta burzo-d**a ? tu nie ma lików, pomyliły ci się miejsca ...
Ma Aygo, tylko nie zakłamuje rzeczywistości. Ja też miałem i faktycznie to był straszny muł.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Czerwca 2024, 19:58:18 »
Nie wiem o jakich tu mówić umiejętnościach podczas jednostajnego przyspieszania ze skrzynią MMT
Ale kolega napisał MT albo zjadł M albo myślał o manualu co pasowało by do kontekstu zdania.

Co do obliczeń to wynik jest x 2 w stosunku do pierwszych obliczeń  :-) a to nie są wzory dotyczące  auta poruszającego się ruchem jednostajnie przyspieszonym ?

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Czerwca 2024, 19:59:06 »
do tego jeszcze napisałeś ze nie masz Aygo wiec po co ci ta burzo-d**a ? tu nie ma lików, pomyliły ci się miejsca .
Żona ma, czasami jeżdżę tankować :) gdybyś czytał forum to byś wiedział

Przy okazji popełniłem błąd w obliczeniach, różnica to 27 metrów
393 m vs. 420 m

@ledziu tak, z prędkością początkową Vo= 0km/h
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 20:06:34 wysłana przez Meett »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Czerwca 2024, 20:07:14 »
Przy okazji popełniłem błąd w obliczeniach, różnica to 27 metrów
393 m vs. 420 m
A jaki przyspieszenie ? Jednostajne ?

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Czerwca 2024, 20:10:37 »
Tak, jednostajnie z prędkością początkową 0 km/h do prędkości końcowej 100 km/h. To oczywiście uśrednione wartości bo nie jestem w stanie obliczyć strat czy zysków na poszczególnych biegach ale to bez znaczenia bo liczy się wynik końcowy.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 20:13:35 wysłana przez Meett »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Czerwca 2024, 20:16:21 »
do tego jeszcze napisałeś ze nie masz Aygo wiec po co ci ta burzo-d**a ? tu nie ma lików, pomyliły ci się miejsca ...
Ma Aygo, tylko nie zakłamuje rzeczywistości. Ja też miałem i faktycznie to był straszny muł.
Otóż to i tym akcentem zakończyłem swoje wywody ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl