Autor Wątek: Auris II - gdzie podłożyć podpory (kobyłki)?  (Przeczytany 4101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cadavre

• Prawie Toyot
Auris II - gdzie podłożyć podpory (kobyłki)?
« dnia: 06 Maja 2021, 19:46:58 »
Cześć, przeszukiwałem forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi.
Chcę się dowiedzieć, gdzie bezpiecznie mogę podłożyć kobyłki w przedniej części samochodu? Podnoszę cały przód w fabrycznym punkcie pod silnikiem. Nie chcę podkładać pod progi, bo ktoś tam już kiedyś kombinował i są trochę powyginane, a nie chcę pogorszyć sytuacji. Wiem, że jest możliwość pod "ramę" do której sa kręcone wahacze, ale możliwości tam jest sporo, nie wiem gdzie dokładnie mogę.
Będę wdzięczny za zdjęcia lub opis. ;)

Pozdrawiam,
Przemysław

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II - gdzie podłożyć podpory (kobyłki)?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2021, 22:25:27 »
Jak podnosiłem przód "żabą" to podkładałem pod progami, w miejscach gdzie podkłada się fabryczny podnośnik - nic się nie wygięło. Trzeba uważać, żeby nie podłożyć wcześniej - pod dłuższą i cieńszą blachę bo tam się wygnie. Na kobyłkę dałem 2 kawałki starej opony/dentki - progi przetną zbyt cienką gumę.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2021, 20:00:22 »
Nie chcę podkładać pod progi, bo ktoś tam już kiedyś kombinował i są trochę powyginane

Może ktoś podkładał pod niewłaściwe miejsce i dlatego się powyginało. Miejsce do podkładania podnośnika jest między takim wcięciami w progu. To to miejsce masz powyginane, czy gdzieś dalej?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline cadavre

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2021, 05:41:18 »
Dziękuję za odpowiedzi.
Pomiędzy wcięciami, w miejscu przewidzianym pod fabryczny lewarek jest bardzo delikatnie podgięta z jednej strony + oczywiście zdarty lakier i konserwacja. Mocniej wygięte jest tak jak piszecie wcześniej, w miejscu montażu nadkola (na szczęście nie aż tyle, żeby nadkole odstawało od oryginalnej pozycji).
Podłożę w takim razie gumę i włożę podpory pod progi.
Czy ewentualnie na ramie pomocniczej (kołyska), blisko miejsca montażu wahacza też będzie ok? To chyba bardzo solidne miejsce.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2021, 22:16:26 »
U mnie też się trochę zdziera lakier i konserwacja, jak podnoszą mi auto, ale ja to sobie ponownie maluję farbą chlorokauczukową i po wyschnięciu konserwuję bollem. Trzeba popatrzeć w warsztacie na podnośnik - jeśli nie ma na nim sprawnych gum, to zmienić podnośnik, albo warsztat. Weź kawałki grubej gumy, np. z boku starej opony, podłóż to pod progi i podnieś auto normalnie pod progi, po robocie pomaluj i zakonserwuj "se" te miejsca i będzie ok.  :good:
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maja 2021, 12:40:24 »
Tutaj mechanik użył 4 kobyłek na Yarisa - pod progami i podłużnicami.

https://youtu.be/hV9kzKNt5A4?t=92

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl