Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #360 dnia: 03 Lipca 2022, 20:46:11 »
Podpytam w poniedizałęk firmie spedycyjnej z którą czasem współpracujemy, ale spodziewam się odpowiedzi, że jesli nie dołożymy tego do jakiejś palety (najlepiej swojej) to koszty będą wysokie. Masz może wymiary tych pudełek?

Jak rozumiem - to oryginalne czesci Toyoty czy "repiki" ;-) - pytanie czy tematu homologacji nie trzeba obadać?

Jak dostanę informację o wymiarach to napiszę. Odnośnie homologacji to jest CCC (więc chińska). Nie wiem czy to problem bo jeździ u nas trochę aut z USA i szyby nie mają homologacji europejskiej. Części są oryginalne Toyota

Napisałem do producenta zapytanie odnośnie tych szyb, żeby potwierdzić czy są klejone czy faktycznie akustyczne bo mam wątpliwości:

AGC podaje na stronie czym jest "lamisafe"
https://www.agc-automotive.com/en/our-products/transversal-technologies/laminated-glass-lamisafe/

Osobno mają akustyczne:
https://www.agc-automotive.com/en/our-products/specific-to-laminated-glass/laminated-acoustic-glass/

Oczywiście może być tak, że prawdziwe akustyczne zarezerwowane są dla Lexusa bo w tym lamisafe podają niby:
The plastic interlayer improves the acoustic performance of the window, decreasing cabin noise when in the highway traffic (vs. tempered glass): Lower traffic noise (vehicles passing each other) Lower road noise (transferred between road and tires via suspension) Lower wind noise.

ale już bez żadnych parametrów

Dziś eksperymentowałem z wyciszeniem
1) do środka uszczelki dałem sznury NBR (nie EPDM - ten jest za miękki) na całym obwodzie: 3mm na górze szyby - krótszy o 5-6cm z każdej strony; reszta sznurem 4mm. Kiedy był zastosowany 4mm na całym obwodzie był problem z zamykaniem. Żeby obniżyć opór na części uszczelki musiałem zejść ze średnicą.
2) okazało się, że miałem źle założoną uszczelkę przy narożniku przy lusterku. Jest tam taka wypustka, która powinna być prosta. U mnie już sie zdeformowała i była zagięta. Mimo to udało się ją włożyć na wprost i lepiej uszczelnia małą szczelinę widoczną na górze trójkąta z zewnątrz
3) zastosowałem fragment uszczelki typu Z https://pl.aliexpress.com/item/1707068455.html , żeby wypełnić jeszcze dokładniej szczelinę z 2). Włożyłem ten fragment już po zmontowaniu całości.
4) od zewnątrz przy trójkącie dałem sznur 2mm NBR
5) pianką 6mm wypełniłem od środka narożnik (za plastikową osłoną)
6) uszczelniłem drzwi z przodu (linia błotnik - drzwi) uszczelką Z https://pl.aliexpress.com/item/1707068455.html

Ogólnie jest dużo lepiej. Zobaczymy do najbliższej trasy na autostradzie.

« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2022, 21:37:08 wysłana przez aks »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #361 dnia: 03 Lipca 2022, 21:32:01 »
Kto może reklamujcie te uszczelki. Ja mam komplet nowe jeżdżę 10 dni i jest rewelacja!!

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #362 dnia: 03 Lipca 2022, 21:37:56 »
Ktore uszczelki?

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #363 dnia: 03 Lipca 2022, 21:41:12 »
Kto może reklamujcie te uszczelki. Ja mam komplet nowe jeżdżę 10 dni i jest rewelacja!!

Czy ta nowa wchodzi tak?

chodzi o strefę C)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #364 dnia: 03 Lipca 2022, 22:39:37 »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #365 dnia: 04 Lipca 2022, 14:41:48 »
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2022, 15:36:32 wysłana przez surrender »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #366 dnia: 04 Lipca 2022, 15:57:34 »
Tylko że ja u siebie w tym trójkącie nie upatrywałem problemu. Po prostu z nowymi uszczelkami w samochodzie jest ciszej, także z tyłu. Teraz dźwięki z zewnątrz oraz wiatru w ogóle nie przykuwają mojej uwagi. Ale porównuję to z przedliftem, a nie wiem dokładnie co macie w polifcie.
Ta uszczelka zachodzi w bok C tak z 1cm, a dalej nie widzę ale raczej nie ma żadnej gumy. Jeden trójkąt też mam nowy (pewnie połamali przy demontażu) i niestety różni się odcieniem czerni.
Także obstawiam, że uszczelka i trójkąt nie są japońskie i tu może być cała tajemnica.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2022, 16:03:01 wysłana przez surrender »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #367 dnia: 04 Lipca 2022, 17:03:19 »
Wymieniles uszvzelki na te z polifta? Jaka cena? Jaki
Numer czesci? Tylko od strony kierowcy?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #368 dnia: 04 Lipca 2022, 17:47:02 »
Wymieniles uszvzelki na te z polifta? Jaka cena? Jaki
Numer czesci? Tylko od strony kierowcy?
Cały komplet. Nic o nich nie wiem i nie pytałem. Nawet nie wiedziałem, że będą wymieniane. Naprawa z polisy i nie dostałem żadnych papierów.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2022, 17:56:56 wysłana przez surrender »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #369 dnia: 04 Lipca 2022, 17:49:39 »
Czy ta nowa wchodzi tak?
Czyli co Kolega ma na myśli?
https://ibb.co/3Tjcnh6
https://ibb.co/BPXtPsq

chodzi o zaznaczony fragment:

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #370 dnia: 04 Lipca 2022, 17:55:05 »
No to jak pisałem, pionowa uszczelka wchodzi pod trójkąt na 1cm i dalej raczej nic.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #371 dnia: 04 Lipca 2022, 18:13:23 »
No to jak pisałem, pionowa uszczelka wchodzi pod trójkąt na 1cm i dalej raczej nic.

nie zauważyłem dzięki. Mocno korci mnie żeby już wymienić jedną i porównać, ale nie wiem czy nie czekać może toyota jeszcze coś poprawi.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #372 dnia: 04 Lipca 2022, 18:51:47 »
Mocno korci mnie żeby już wymienić jedną i porównać
Ciężko powiedzieć czy jedna ma sens i jak to odczujesz, bo wygląda że hałas przepuszczały wszystkie. To tak, jakbyś wytłumił jedne drzwi. Warto byłoby najpierw przetestować. Dla mnie jest poprawa, ale może w polifcie to standard. Jest tu salon Toyoty kolega MasterBula, może on ustali co to za uszczelki które przychodzą na serwis?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #373 dnia: 04 Lipca 2022, 19:47:54 »
Bylem zadowolony z wyciszenie swojego samochodu dopoki Wy nie zaczeliscie drazyc temat. Dzisiaj przy 160 bardzo rzucilo mi sie w ucho kiepskie wyciszenie okien.

Offline janek123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #374 dnia: 05 Lipca 2022, 13:39:14 »
Dobrze, że jeszcze nie zdajecie sobie sprawy jak ogromną ilość szumów powoduje górna luka pomiędzy przednimi a tylnymi drzwiami i jaka cisza nastaje gdy się ją umiejętnie zatka. Jak już ktoś wspomniał, boczne listwy przy słupku B na drzwiach kierowcy również są producentem szumów, jeżeli boczna uszczelka nie dociska mocno zarówno szyby i listwy zarazem. A no i jeszcze warto wiedzieć ze wszystkie uszczelki drzwi, te które po zamknięciu drzwi się w połowie chowają, są nieszczelne na wiatr i dźwięki ponieważ są pozapinany na spinki co kilka/naście cm, zamiast poprawnie dociskać elementów. Również jak ktoś zauważył, uszczelka od strony lusterka, na rogu drzwi, niepoprawnie dociska i powietrze wlatuje do uszczelki. A i zapomniałbym, brakuje uszczelki, która dociśnie uszczelkę zgarniająca dla przednich szyb, gdyż fabryczne maja spory luz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl