Autor Wątek: eCVT wady zalety opinie  (Przeczytany 41937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: eCVT wady zalety opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Maja 2021, 00:01:29 »
Wal się
Ja. Ja. Ja chcę. Ja.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Maja 2021, 10:59:41 »

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Maja 2021, 11:05:27 »
Tak widziałem ten film. Autor się nią zachwyca. Ale brakowało mi takiego porównania vs inne czegoś w stylu jakie są jej mocne i słabe strony vs klasyczny automat czy zwykła CVT. Jaka jest jej żywotność itp
Liczyłem że ktoś z dużym doświadczeniem w różnych skrzyniach i możliwie obiektywnie się wypowie

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Maja 2021, 13:25:56 »
No patrząc na lexy gs 450h czy rx450h to przebiegi po 400-500tys i nie słyszałem by ktoś wymieniał tam skrzynie jak w dwusprzeglowych DSG czy fordowych powershift czy renaultowych  dct po 150tys km. Odchodzi też koszt często za 5 koła dwumasy po 150tys km. A tam w leksach momenty i ciężary do przeniesienia większe niż w camry. Dwa ta sama skrzynia ciągnie lexa es i rav4 które są 100kg cięższe i nawet w Ravce pozwalają ciągnąć przyczepę.

« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2021, 13:29:51 wysłana przez Piwo »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Maja 2021, 18:18:48 »
Mi najbardziej w eCVT pasuje to ze jeszcze cofajac moge wrzucic D i jechac do przodu bez problemu. Skrzynia po prostu przestanie sie cofac a zacznie jechac do przodu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Maja 2021, 18:24:23 »
Jeździłem różnymi automatami, głównie w Nowym Jorku i najprzyjemniej jeździ się eCVT. Może dlatego, że zawsze ruszamy z elektryka.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Maja 2021, 18:53:43 »

Mi najbardziej w eCVT pasuje to ze jeszcze cofajac moge wrzucic D i jechac do przodu bez problemu. Skrzynia po prostu przestanie sie cofac a zacznie jechac do przodu.

No właśnie czy to nie jest w jakimś sensie szkodliwe?

Jeździłem różnymi automatami, głównie w Nowym Jorku i najprzyjemniej jeździ się eCVT. Może dlatego, że zawsze ruszamy z elektryka.

O to mi chodziło właśnie dzięki

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Maja 2021, 19:10:03 »
Nie jest szkodliwe. Tutaj nie ma zadnych zębatek. Po prostu silnik zacznie sie krecic w druga strone.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Maja 2021, 19:34:13 »
Mnie urzekła natychmiastowa reakcja na naciśnięcie gazu i ciągła pełna moc silnika. DSG są również szybkie ale koszt ich naprawy potrafi zwalić z nóg, a kupując hybrydę chce się tanie w eksploatacji auto. No i w eCVT nie trzeba się martwić o przypalenie sprzęgła, jeżeli ktoś użytkuje auto w mieście lub w terenie to ważny aspekt.

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Maja 2021, 12:32:22 »
Skrzynia e-cvt to taka niby skrzynia, bardziej fachowo jest to rozdzielacz mocy który pełni też rolę skrzyni. Różni się dramatycznie od innych automatów. Tutaj jest wszystko zazębione na stałe, nic się nie rozłącza ani nie załącza, jeśli np jedziemy na samym prądzie to po prostu drugi silnik elektryczny kręci się z identyczną prędkością tylko w odwrotną stronę - w ten sposób wysprzęglając silnik spalinowy. Zmiana z D na R to po prostu zmiana faz prądu, w samej skrzyni nie dzieje się zupełnie nic. Bieg N używamy np podczas serwisu. Żywotność to nie wiem, tam jest klika kół zębatych, myślę , że kilka razy przeżyje baterię czy silnik.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Maja 2021, 10:47:43 »
Z pozycji N korzystam wtedy gdy chcę znaleźć tzw dołek w którym swobodnie staną koła i wówczas daję na P.
Uwaga, w pozycji N nie ma ładowania baterii, także jak auto zostawiam na dłużej na N to warto mieć bardziej naładowaną baterie.
Co do przypadkowego włączenia na P podczas jazdy, to jest to możliwe w Priusie, Aurisie i Lexus CT 200h, bo tam jest przycisk P. Widziałem film jak gość wciska P w czasie jazdy, wówczas system na to nie pozwala i włącza N. Wolę tego nie sprawdzać.
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2021, 11:09:02 wysłana przez mbauris »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl