Autor Wątek: Ściąga w prawo i myszkuje na drodze.  (Przeczytany 6339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arek2790

• Początkujący
  • Samochód:: Auris
Odp: Ściąga w prawo i myszkuje na drodze.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Sierpnia 2023, 13:53:16 »
Witam udalo sie rozwiazac problem? Mam to samo :(

Offline Kamyk_AurisHyb

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 2Fl HYB
Odp: Ściąga w prawo i myszkuje na drodze.
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Stycznia 2025, 20:06:13 »
Witam. Kupiłem auriske w zeszłym roku w sierpniu. Data produkcji 2017 rok, hybryda. Pierwszy raz kiedy wyjechałem nią w trasę z pasażerem siedzącym po prawej stronie okazało się, że samochod ściąga w prawo. Taki objaw niewystepował kiedy jechałem sam lub z pasażerami z tyłu. Od tego się zaczęło... sprawdziłem geometrie w dwóch niezależnych firmach tak samo jak zawieszenie na szarpakach u dwóch diagnostów. Wszystko okazało się, że jest ok. Geometria/zbieżność oraz żadnych luzów w zawieszeniu, pomijając skrzeczace tylne tuleje przedniego wahacza, ktore niebyły pęknięte, ale dla świętego spokoju je wymieniłem. Zasugerowano mi abym wymienił opony, kupiłem nówki Continentale 4 sztuki i dalej występuje podobny problem, mianowicie. Kiedy trzymam kierownice prosto samochod jedzie idealnie na wprost, ale czuję, że ma ochotę uciec w prawo. Po puszczeniu kierownicy i wjechaniu w najmniejszą nierówności na drodze (nieważne prawym czy lewym kołem) kierownica przestawia się w prawo i auto ucieka do rowu. Zaobserwowałem również, że po skreceniu w lewo kierownica wraca do punktu "0", a po skreceniu w prawo już nie. Zostaje tak na 5 minucie. Serwis sprawdził komputerowo ustawienie punktu "0" i jest idealnie. Auto prowadzi się tak jakbym miał za mało powietrza w prawym przednim kole. Maglownicę również bym wykluczył ponieważ nie ma typowych objawów jej uszkodzenia lub zużycia.

Forumowicze macie jakieś pomysły?

Cześć, udało Ci się rozwiązać problem? Borykam się z tą samą dolegliwością :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl