Autor Wątek: Brak hamulców, brak PCS i bum....  (Przeczytany 9069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Brak hamulców, brak PCS i bum....
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Lipca 2021, 11:10:26 »
Nie róbcie afery, błąd ludzki i tyle. Nastąpiło zsunięcie nogi z hamulca i wciśnięcie gazu. Przy "leniwym" hamowaniu nie opieramy całej stopy na hamulcu tylko jej obrzeże a wtedy może się zsunąć i opaść na pedał gazu. Zdarzyło mi się coś takiego, na szczęście miałem zapas odległości by zahamować.

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lipca 2021, 12:01:54 »
Nie róbcie afery, błąd ludzki i tyle. Nastąpiło zsunięcie nogi z hamulca i wciśnięcie gazu. Przy "leniwym" hamowaniu nie opieramy całej stopy na hamulcu tylko jej obrzeże a wtedy może się zsunąć i opaść na pedał gazu. Zdarzyło mi się coś takiego, na szczęście miałem zapas odległości by zahamować.
Trzeba być kobietą i to w wieku +70 żeby zsunięcie nogi z hamulca na gaz i wciśnięcie go do dechy skończyło się zaparkowaniem w czyjejś dupie.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2021, 12:06:10 wysłana przez jinn »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lipca 2021, 13:45:30 »
Trzeba być kobietą i to w wieku +70 żeby zsunięcie nogi z hamulca na gaz i wciśnięcie go do dechy skończyło się zaparkowaniem w czyjejś dupie.

Ode mnie z wioski sprzed 2 lat:
https://expressbydgoski.pl/pomylila-biegi-wjechala-w-ludzi-w-czasie-pierwszej-komunii-zdjecia/ga/12052822/zd/23705474
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Lipca 2021, 19:59:40 »
Znalazłem dwa podobne przypadki opisane w USA. Jednak zakładam błąd, stary dziad wcisnął gaz zamiast hamulca, podobno starym dziadom się to zdarza :embarassed: . Nadal jednak nie wiem, dlaczego nie było żadnej reakcji ze strony systemu antykolizyjnego. To, że nie hamował, to OK jeśli wciskałem gaz, ale ostrzegać powinien, bo robi to mi za każdym razem przy ciasnym skręcie w lewo, kiedy rozpoznaje samochody skręcające w lewo z przeciwnej strony, jako jadące na czołówkę...

Offline greg ko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Kwietnia 2024, 18:36:00 »
Przeglądam czasami starocie. Według mnie system nie zadziałał - dlaczego  wyjaśnia ten artykuł https://www.toyotanews.eu/pl/aktualnosci/674-item-toyota-safety-sense-drugiej-generacji-zadebiutuje-w-2018-roku
- po prostu niezależnie od generacji działa powyżej prędkości 10km/h !!!!!

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Kwietnia 2024, 22:02:22 »
Co za za brednie… już w Corolli E15 wciśnięcie jednocześnie gazu i hamulca powodowało wywalenie komunikatu na zegarach i „odcięcie” paliwa. Od dawna przy jednoczesnym wciśnięciu hamulca i przyspieszenia, „pierwszeństwo” ma hamulec.
A jak ktoś nie ogarnia jazdy samochodem i mu się stopy zsuwają to może dla dobra społeczeństwa niech zrezygnuje z prowadzenia auta. Mamy taksówki, autobusy, tramwaje, trolejbusy, metro itp.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Kwietnia 2024, 20:53:28 »
Nie wniosę zapewne nic wartościowego do dyskusji ale wspomnę tylko jak raz jeden po wyjechaniu z ASO po dorocznym przeglądzie gwarancyjnym wyświetlił mi komunikat że wcisnąłem jednocześnie gaz i hamulec. Dokładnie się przyjrzałem wtedy że na pewno nie dotknąłem nawet hamulca. Też były to małe prędkości bo jechałem w korku.
To wyglądało tak jak tutaj

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl