1.czy wymieniacie płyn hamulcowy? bo wydaje mi się zbędny koszt? W poprzednim aucie honda civic8 w ogóle nie wymieniałem x lat
Ja zawsze wymieniam co 2 lata. To konieczność, a nie zbędny koszt. No, jak wymienisz raz na 3 lata to też będzie ok. Ale trza trzymać się zaleceń instrukcji. To ty jesteś kompletny ignorant, skoro w ogóle nie wymieniałeś płynu w Hondzie

2. czy trzeba kupować tą uszczelkę do korka?
Skoro ASO przy wymianie oleju zakłada nową, to trzeba. Na uszczelce korka za parę groszy chcesz oszczędzać?

4. czy warto jechac do ASO? bo wydaje mi się to absurdem płacić tyle forsy, jak mogę to zrobić tanio, część samodzielnie
W/g mnie warto. W ASO zrobią ci to najlepiej, rutynowo. Ale oczywiście możesz pojechać do sprawdzonego, niezależnego warsztatu, skoro to dla ciebie "tyle forsy" i też będzie ok.
wymianę oleju i filtra w warsztacie za grosze...
Olej i filtr w warsztacie to dla ciebie grosze, a chcesz oszczędzać na uszczelce korka

Jak chcesz normalnie i bez przygód korzystać z auta to nie przesadzaj z tymi groszami. Trza było kupić se np. Fiata Pandę, a nie Toyotę, to miałbyś wszystko naprawdę taniej i za grosze.