Autor Wątek: Corolla E21 pierwsze wrażenia.  (Przeczytany 40136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Corolla E21 pierwsze wrażenia.
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Października 2021, 22:04:50 »
A jak masz ustawioną czułość czujnika?

Aaaaa, to jest jakiś czujnik? Nie poznałem jeszcze wszystkiego. Ten czujnik to od świateł drogowych i wyświetlacza? Gdzie to się ustawia? W opcjach na wyświetlaczu? Sprawdzę sobie :)

Ściągnij sobie instrukcję obsługi systemu multimedialnego.  W instrukcji zasadniczej jest tylko opis funkcji ekranu w wersji podstawowej.

Niestety instrukcje Toyoty to jakiś dramat, przy obecnej ilości funkcji robią się kompletnie nieczytelne.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #76 dnia: 06 Października 2021, 23:07:37 »
Ściągnąłem, mam, dzięki ci za wszystkie informacje :)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Października 2021, 19:30:35 »
.....
A jak masz ustawioną czułość czujnika?  Ja ustawiłem na maksymalną +2 i nie stwierdzam problemów z przełączaniem się tam i z powrotem.

Cytuj (zaznaczone)
....
...

A ustawienie w Corolli czujnika zmierzchowego na +2 powoduje że przy zapadającym zmroku szybciej się załączają światła mijania czy później bo już się pogubiłem ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Października 2021, 14:19:04 »
+ to zwiększenie czułości, więc tak na chłopski rozum światła zapalą się wcześniej chyba. Ja myślałem, że to zwiększenie czułości dotyczy tylko zmieniania się świateł drogowe - mijania. Czy dotyczy to też automatycznego zapalania się świateł mijania przy zapadającym zmroku? Wie ktoś, jak to jest dokładnie?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Października 2021, 17:59:21 »
+ to zwiększenie czułości, więc tak na chłopski rozum światła zapalą się wcześniej chyba. Ja myślałem, że to zwiększenie czułości dotyczy tylko zmieniania się świateł drogowe - mijania. Czy dotyczy to też automatycznego zapalania się świateł mijania przy zapadającym zmroku? Wie ktoś, jak to jest dokładnie?

Na chłopski rozum czułość czujnika nie ma nic wspólnego z automatycznym załączaniem świateł drogowe - mijania AHB.
To muszą być ustawienia czujnika zmierzchowego czyli przełączania jak się ściemni - świateł do jazdy dziennej na mijania.
Tyle że narazie nie mogę wyczaić czy + 2 szybciej załączy mijania czy -2.
Z tego powodu narazie ustawiłem 0.  :grin:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Października 2021, 18:55:19 »
Na chłopski rozum czułość czujnika nie ma nic wspólnego z automatycznym załączaniem świateł drogowe - mijania AHB.
Drogowe - mijania to nie załączaniem, tylko przełączaniem raczej. Pisałem na forum, że w nocy zbyt późno zmieniają mi się światła z drogowych na mijania i migają mi drogowymi jadący z przeciwka. Kolega Zbig radził zwiększyć czułość czujnika, więc skoro tak radził, to czujnik dotyczy raczej zmieniania świateł z drogowych na mijania. Zwiększyłem sobie na wyświetlaczu tę czułość na +1, ale na razie nie testowałem, bo nie jeździłem w nocy. W sumie nie orientuję się jeszcze w tym czujniku i nie wiem, czego on dokładnie dotyczy. Poznam to z czasem :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Października 2021, 23:18:33 »
Drogowe - mijania to nie załączaniem, tylko przełączaniem raczej. Pisałem na forum, że w nocy zbyt późno zmieniają mi się światła z drogowych na mijania i migają mi drogowymi jadący z przeciwka. Kolega Zbig radził zwiększyć czułość czujnika, więc skoro tak radził, to czujnik dotyczy raczej zmieniania świateł z drogowych na mijania. Zwiększyłem sobie na wyświetlaczu tę czułość na +1, ale na razie nie testowałem, bo nie jeździłem w nocy. W sumie nie orientuję się jeszcze w tym czujniku i nie wiem, czego on dokładnie dotyczy. Poznam to z czasem :)

Regulacja -2 +2 dotyczy wyłącznie czułości czujnika oświetlenia sterującego przyciemnianiem podświetlenia wskaźników.

Przełączanie drogowe - mijanie sterowane jest wyłącznie na podstawie analizy obrazu z kamery przedniej, więc tam żadnej regulacji czułości nie ma.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Października 2021, 23:50:26 »

Regulacja -2 +2 dotyczy wyłącznie czułości czujnika oświetlenia sterującego przyciemnianiem podświetlenia wskaźników.

Przełączanie drogowe - mijanie sterowane jest wyłącznie na podstawie analizy obrazu z kamery przedniej, więc tam żadnej regulacji czułości nie ma.

Właśnie doczytałem.
Instrukcja str. 645  i 271.
Tak jak pisałem regulacja -2 +2 nie ma nic wspólnego z automatycznym załączaniem świateł: drogowe - mijania AHB.

Regulacja -2 +2 służy do Automatycznego przełączania świateł do jazdy dziennej na światła główne i przyciemnianiem podświetlenia wskaźników.
Czyli określamy kiedy się mają załączyć światła główne czy jak już się lekko ściemni czy dopiero jak się mocno ściemni.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Października 2021, 21:19:35 »

Regulacja -2 +2 służy do Automatycznego przełączania świateł do jazdy dziennej na światła główne i przyciemnianiem podświetlenia wskaźników.

To cenne informacje, bo jakoś nie chce mi się na razie dogłębnie analizować instrukcję. Zrobię to powoli, z czasem ;) I wczoraj zauważyłem, że zmiana czułości na wyświetlaczu wpływa na podświetlenie wyświetlacza, bo na załączanie się świateł nie zwróciłem jeszcze uwagi, za krótko mam to auto. Dziękuję wam za informacje, już wszystko jasne :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 12 Października 2021, 11:08:12 »

To cenne informacje, bo jakoś nie chce mi się na razie dogłębnie analizować instrukcję. Zrobię to powoli, z czasem ;) I wczoraj zauważyłem, że zmiana czułości na wyświetlaczu wpływa na podświetlenie wyświetlacza, bo na załączanie się świateł nie zwróciłem jeszcze uwagi, za krótko mam to auto. Dziękuję wam za informacje, już wszystko jasne :)

Instrukcja niewiele mówi poza informacją o regulacji czułości czujnika.

W Aurisie przełączanie natężenia podświetlenia wskaźników i świateł dziennych / mijania działa niezależnie.  Gdy się wjedzie w dzień do tunelu, podświetlenie przyciemnia się natychmiast natomiast przełączenie na mijania trochę trwa i to też w zależności czy tunel jest oświetlony czy nie.  Nie wiem czy to wynika z ustawienia czułości którą mam na +2, nie testowałem.

Offline karmel

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris TS Hybrid
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Października 2021, 15:09:58 »
Jechałem dziś za taką Corolla, co chwilę rano się świeciły i gasły światła mijania. To jakiś chory pomysł z tym automatem...
Auris TS Hybrid 2018 Prestige

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 12 Października 2021, 16:33:47 »
Każdy kij ma dwa końce. Często widzę auta bez włączonych świateł mijania po zmroku. Automat sam sobie włączy a człowiek zapomina.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 12 Października 2021, 16:53:29 »
Jechałem dziś za taką Corolla, co chwilę rano się świeciły i gasły światła mijania. To jakiś chory pomysł z tym automatem...
Nie zauważyłem takich efektów.  Wydaje mi się że system ma odpowiednią histerezę, czyli próg zgaszenia jest wyższy niż załączenia, co zabezpiecza przed wielokrotnym przełączaniem.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 12 Października 2021, 19:26:30 »
Nie zauważyłem takich efektów.  Wydaje mi się że system ma odpowiednią histerezę, czyli próg zgaszenia jest wyższy niż załączenia, co zabezpiecza przed wielokrotnym przełączaniem.

Ale zdarzają się wiadukty co 100 m czy inne obiekty.
Moim zdaniem za szybko się załączają światła główne jak jeszcze widno.
Powinia być większa swoboda w ustawieniach czułości czujnika oraz dodatkowo powinno się ustawiać opóźnienie załączania w sekundach np od 1-5 s.
Przykład codziennie przejeżdżam Corolla z prędkością 100+ rano (już prawie całkiem widno - auto jedzie na światłach dziennych) pod wiaduktem o długości ok. 40m (przejście dla zwierząt) i mimo że się ściemni na ok. 2s to światła główne się załączają żeby za 2s się wyłączyć.
W Aurisie na Auto jak ustawiłem czułość czujnika jak najmniejsza to się zazwyczaj nie zdążyły załączyć.
Gdyby było ustawienia opóźnienia np. 3s to by się światła niepotrzebnie nie załączały.

Offline karmel

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris TS Hybrid
« Odpowiedź #89 dnia: 13 Października 2021, 09:55:06 »
W moim przypadku- Jadąc do pracy startuje w garażu- ciemno załączają się mijania(1), potem po drodze mam 4 albo 5 wiaduktów, za każdym razem by się załączały. Czyli powinny się te światła 5 razy włączać i wyłączać nawet w ciągu dnia? I wracając z powrotem kolejne 5 razy? Bez sensu. Ustawiam na sztywno dzienne i nie ma problemu. Niby ledy, nie powinny się zużywać szybciej przy częstszym włączaniu i wyłączaniu- a co z elektroniką w lampie itd...
Auris TS Hybrid 2018 Prestige

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl