Autor Wątek: Hamulce  (Przeczytany 12372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Hamulce
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Marca 2023, 13:31:55 »
Tak
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Marca 2023, 13:43:43 »
Tak
Krótka ta procedura

A tak "normalnie" otworzyć zbiorniczek, odessać płynu i ściskiem pomału wcisnąć to się nie da?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2023, 13:45:55 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Marca 2023, 16:10:20 »
no właśnie taka jest :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline gonzo78

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Marca 2023, 20:47:36 »
Witam

Jak to wyglada z pierwsza wymiana klockow? Po ilu kilometrach wam sie skonczyly. Ja mam 38k km i cos zaczelo sie dziac z hamulcami ale bardziej jakby cos sie zapieklo i nie puszczaja zaciski odrazu po zdjeciu nogi z hamulca. I reczny tez sie nie wylacza od razu. Do sprawdzenia w serwisie tyle ze mam przeglad dopiero na za tydzien :(.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

hybrydy wymagają regularnego serwisu (czyszczenia i smarowania) prowadnic zacisków.
Niby dlaczego hybrydy wymagają regularnego czyszczenia i smarowania.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Marca 2023, 08:21:46 »
Z tylu są silniczki do hamulca ręcznego, a wy chcecie po prostu wepchnąć tłoczki? Jesteście pewni, że to bezpieczne?

Jednak sam sobie odpowiem, zlazłem taki filmik:
https://youtu.be/tKKjyGHlzBo

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Marca 2023, 15:12:10 »
U nas nawet w ASO, nie serwisują w takich wyjściowych koszulach :).
Żona na pewno zadowolona :).

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Marca 2023, 23:40:54 »
Co by było gdyby youtu.be nagle wyłączyli... Rok temu obserwowałem świeżo przyjętego elektryka. Dobrych rad słuchać nie chciał wolał te z youtuba. Koniec końców nie było happy endu. Popłynął szybciutko. Najgorsze jest to że teraz dobrego pracownika szuka się średnio rok a i tak jest do gruntownego przeszkolenia.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Marca 2023, 08:49:29 »
Jak posiadasz taką wiedzę jak na tym filmiku to trzeba było się nią podzielić. Twoja poprzednia „porada” nie była zbyt precyzyjna. Wiec się nie popisuj. Zadałem wcześniej konkretne pytanie, nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi, więc znalazłem ją w necie. Ten gościu pokazał coś czego nie można znaleźć w normalnych internetowch i instrukcji obsługi. Jedno zastrzeżenie, nie pokazał na filmiku sekwencji odłączania wtyczki od silniczka.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Marca 2023, 19:33:04 »
I reczny tez sie nie wylacza od razu.
Nie wiem czy to może mieć związek, ale u mnie po niecałych 30 tysiącach zaczął piszczeć zacisk hamulca postojowego.

W jednym ASO szef serwisu powiedział, że "tak ma być", w innym ASO wymienili na gwarancji bez gadania.

Offline krzychu_m1

• Początkujący
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Lipca 2024, 16:30:41 »
Cześć,
Widzę , że temat hamulców od przeszło roku bez nowych komentarzy. Zainteresował mnie, ze względu na możliwą wymianę w mojej Toyocie tarcz i kloców z przodu. Co do tyłu - tarcze i klocki wymienione przy 150 tys (pierwszy raz), na przednich - można było jeszcze jeździć. Auto serwisowana w jednym ASO od początku, przebiegi - dużo autostrady i S-ki. Teraz 160 tys - 3 lata  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl