Autor Wątek: Ktoś świeżo kupował teraz Auris-a 2FL HSD?  (Przeczytany 9230 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Ktoś świeżo kupował teraz Auris-a 2FL HSD?
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Grudnia 2021, 22:11:59 »
Tylko ze czasy są inne i ktoś kto ma pieniądze n i e może i tym bardziej nie chce czekać na nowe auto bo musi mieć już teraz.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Grudnia 2021, 23:32:08 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Grudnia 2021, 23:58:39 »
Przekonanie, że starszy model będzie bardziej bezproblemowy? Jeździłem jednym i drugim, Corolla jest jednak sporo lepsza, ale jak będzie z kosztami to czas pokaże..

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Grudnia 2021, 07:59:48 »
Przekonanie, że starszy model będzie bardziej bezproblemowy? Jeździłem jednym i drugim, Corolla jest jednak sporo lepsza, ale jak będzie z kosztami to czas pokaże..

Nie ma żadnych przesłanek żeby Corolla była bardziej problemowa niż Auris a napęd Hybrydowy IV generacji - też nikt na razie nie zgłaszał żadnych usterek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Grudnia 2021, 13:23:53 »
nie każdemu się podoba? Ja bardzo chciałem corolle i nie leży mi. Ta gałka zmiany biegów to dramat jak zykły automat. A dla samego bagażnika nie bede zmieniać z Aurisa na COroole która nawet z wyglądu jest taka nieco za gładka i okrągła.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Grudnia 2021, 20:08:24 »
Ale to już nie jest logiczne że nowy model i nowszy rocznik czyli Corolla E21 są dostępne używane tańsze niż niektóre Aurisy.
To zależy jak u takiego faktycznie z bezwypadkowością...

Na otomoto ciężko odcedzić poważne oferty.

Na Toyota Pewne Auto jest tak:

Auris 1.8 HSD 2018 - 14 ofert od 64 800 zł do 89 900 zł, mediana 78 400 zł
Corolla 1.8 HSD 2019 - 60 ofert od 85 900 zł do 105 900 zł, mediana 89 200 zł

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Grudnia 2021, 11:00:39 »
Ja kupiłem Aurisa miesiąc temu z 18 roku za 78tysi brutto (czyli 65 netto) z pełnym vatem, z przebiegiem 80 tysi. Myślałem tez nad corolla nową ale zdecydował silnik i możliwość  taniego i łatwego i bezproblemowego potem w używaniu LPG. Niestety nowsze silniki z bezpośrednim wtryskiem to droga instalacja lpg i drogie potem jej serwisowanie.

Ceny niestety takie są, obserwowałem je wcześniej przez 2 miesiące (biorąc pod uwagę tylko toyota pewne auto) i takie mniej więcej były, trochę tańsze i trochę droższe stosownie do rocznika i przebiegu oraz wyposażenia.
I na dodatek cokolwiek się pojawiało to w ciągu tygodnia znikało z oferty (czyli było rezerwowane 1czy2 dni po wystawieniu i do tygodnia wpłacona zaliczka i odebrane)

Tańsze to były tylko sprowadzane czyli "bezwypadkowe" "niski przebieg" i bez vatu.

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Grudnia 2021, 14:27:54 »
W nowej Corolli E21 motor hybrydowy 1.8 dalej jest na wtrysku wielopunktowym i jest to ten sam motor co w twojej Aurisce... Także nie ma problemu z montażem LPG. Byłem posiadaczem modelu E18 Corolli a teraz mam w domu E21 i moim zdaniem między nimi jest przepaść na korzyść nowszego modelu. Ja za niewiele więcej od ciebie kupiłem Corollę z salonu Toyoty 2020 rok z przebiegiem 5 tysięcy kilometrów w stanie idealnym na gwarancji...  Pozdrawiam!

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Grudnia 2021, 14:45:54 »
Czyli to wszystko dalej nie tłumaczy wysokich cen Auris-ów, sam jedząc oboma autami wybrałbym Corolle, finalnie zamówiłem jednak większe auto i grzecznie czekam jeżdżąc Yarisem :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Grudnia 2021, 17:43:04 »
Czyli to wszystko dalej nie tłumaczy wysokich cen Auris-ów
Kwestia podaży.  Aurisów Hybrid z kolejnych roczników jest 2-3 krotnie mniej niż Corolli z 2019.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Grudnia 2021, 19:07:26 »
Czyli to wszystko dalej nie tłumaczy wysokich cen Auris-ów
Kwestia podaży.  Aurisów Hybrid z kolejnych roczników jest 2-3 krotnie mniej niż Corolli z 2019.

Tym bardziej dziwne że ludzie przepłacają za starsze Aurisy jak w podobnych pieniądzach można mieć Corollę E21.
I tak jak koledzy wyżej uważam że pomiędzy Aurisem a Corollą E21 jest przepaść.
A cyklista może tylko żałować że za prawie 80 tyś zł kupił Aurisa jak można za te pieniądze kupić Corollę z silnikiem 1.8 HSD IV generacji (możliwość jazdy na baterii do 115 km/h zamiast 70/h w Aurisie) wtrysk pośredni czyli możliwość montażu LPG dotego większy komfort lepsze materiały i wyposażenie no i wiadomo nowszy model nowszy rocznik.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Grudnia 2021, 20:10:13 »
Tym bardziej dziwne że ludzie przepłacają za starsze Aurisy jak w podobnych pieniądzach można mieć Corollę E21.
Pokaż mi taki przypadek.
W komisie Toyoty masz Aurisa Hybrid TS Prestige 2018 z przebiegiem niecałe 70 tys. km za 77900 zł.  Corollę 1.8 TS Comfort 2019 najtaniej dostaniesz za 85900 zł ale z przebiegiem 133 tys. km.  Najtańsza Corolla TS Comfort z sensownym jak na 2-letnie auto przebiegiem 33 tys. km kosztuje 95 900 zł.

Corollę z silnikiem 1.8 HSD IV generacji (możliwość jazdy na baterii do 115 km/h zamiast 70/h w Aurisie)
Ale co to daje skoro bateria jest o tej samej pojemności?  Napęd jest trochę bardziej ekonomiczny ale Corolla ma wyraźnie gorszy współczynnik cx, więc to co zaoszczędzisz w mieście stracisz na trasie.

większy komfort lepsze materiały i wyposażenie
Z tym komfortem bym nie przesadzał.  Zawieszenie jest chyba dokładnie takie same.  Poziom hałasu wg pomiarów ADAC też podobny.  Większy rozstaw osi powinien mieć znaczenie, ale ja nigdy żadnego bujania przy większej prędkości w Aurisie nie zauważyłem.   W teście łosia Corolla jest lepsza o 2 km/h.

Lepsze materiały, no niby tak, ale ten cieniutki skaj podklejony równie cienką pianką udający skórę na desce rozdzielczej i drzwiach budzi moje mieszane uczucia.  No i ten plastikowy puc po lewej stronie kierownicy o który łatwo sobie kolano obić wsiadając.  O schowkach i bagażniku już pisałem - tu Corolla w ogóle nie ma startu do Aurisa.

Wyposażenie owszem, tylko trzeba za nie słono dopłacić.  Full wypas Auris Hybrid TS Prestige z perłowym lakierem, z nawigacją, wentylowaną tapicerką z prawdziwej skóry, audio JBL i szklanym dachem kosztował w 2018 roku 126 600 zł.

Corolla TS 1.8 Executive z wszystkim dostępnymi dodatkami kosztuje katalogowo w 2021 149 300 zł
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2021, 20:39:53 wysłana przez Zbig »

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Grudnia 2021, 21:15:00 »
To Auris ma wentylowane fotele?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 06 Grudnia 2021, 21:51:49 »
To Auris ma wentylowane fotele?
Naturalna skóra z perforacją.  W Aurisie w pakiecie Executive, w Corolli w pakiecie VIP.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #59 dnia: 06 Grudnia 2021, 21:59:16 »
Perforacja nie oznacza wentylacji :) A naturalna skóra  to tylko w nomenklaturze UE (mielonka)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl