Autor Wątek: Corolla 1.6, 2019 r  (Przeczytany 1765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adamqus1

• Toyot Leżący
  • *
Corolla 1.6, 2019 r
« dnia: 10 Października 2021, 11:21:30 »
Witam.
Mam 24 tys km przebiegu.
Pierwszy przegląd robiłem przy 14.tys niecały rok temu.
Dzisiaj sobie tak z czystej ciekawości sprawdzam stan oleju na bagnecie a tu około 4 mm stan ponad normę. ..... olej chyba śmierdzi paliwem, chociaż patrzyłem u kolegi w oplu i śmierdzi chyba tak samo ale trochę mnie to niepokoi. Widzie że wątek sie juz pojawił ale w silnikach 2.0 i 1.8 a ja mam 1.6. Poza tym dolałem dosłownie pół kieliszka płynu chłodniczego bo było na min. ... oczywiście wszystko sprawdzane na zimnym silniku.
Czy ktoś miał coś podobnego ? Ktoś coś może powiedzieć na ten temat.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Corolla 1.6, 2019 r
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Października 2021, 18:11:21 »
Może jeździsz na krótkich dystansach. Zrób trasę 100 km to odparuje.
Może też był na max a teraz stoisz nie na równym ?
Po za tym nie ma się co przejmować stanem oleju lekko ponad maximum na bagnecie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Witboj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2021, 13:52:43 »
Mam taki silnik w trzecim aucie z rzędu - nigdy tak nie miałem. A oleju jest więcej na ciepłym więc tym bardziej dziwne. A jak jest tak dużo paliwa to nie ma co trasy robić tylko natychmiast olej wymieniać a potem zobaczyć, który wtrysk leje albo która świeca / cewka padła.

A sprawdzałeś zaraz po przeglądzie stan? Bo mi w ASO oczywiście przelali olej. Ale ja wszystko po ASO sprawdzam - nawet filtra kabiny nie umieją założyć jak im przywieść nieoryginalny. Jadę tam tylko po gwarancję - potem wszystko robię sam.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2021, 13:56:25 wysłana przez Witboj »

Offline tylkojaponskie

• Prawie Toyot
  • Samochód:: avensis corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2021, 17:33:56 »
Witam. 1. Aso leje olej na maxa. 2. Na rozgrzanym silniku pokazywać będzie więcej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2021, 18:02:04 »
W nowych silnikach prawidłowy odczyt jest właśnie po skończonej jeździe, ok. 10min po zatrzymaniu.
ASO NIGDY mi nie przelało oleju w żadnym aucie (od 1999r) zawsze po nich sprawdzam przy odbiorze.
Współczesne silniki z wtryskiem bezpośrednim, szczególnie hybrydy "produkują" olej (polecam stosowne wątki RAV4 czy CAMRY np.(ale było to i w innych markach, np. Hondach) ale raczej nie dotyczy to starego 1.6.
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2021, 18:05:05 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Października 2021, 18:12:45 »
W nowych silnikach prawidłowy odczyt jest właśnie po skończonej jeździe, ok. 10min po zatrzymaniu.
ASO NIGDY mi nie przelało oleju w żadnym aucie (od 1999r) zawsze po nich sprawdzam przy odbiorze.
Z własnego doświadczenia (1.8 hybryda) powiem, że z tym odczytem w Corolli to jest tak różnie. Kilka dni temu profilaktycznie sprawdziłem olej i prawie zdębiałem, mając w pamięci posty o przedostawanie się benzyny do oleju. Otóż poziom oleju po 40 minutowym postoju był jakieś 3-4 cm powyżej max! Następnego (auto cały czas stało) dnia 1 cm powyżej - to była sobota. W poniedziałek rano przed jazdą sprawdziłem ponownie i było idealnie na poziomie max. Sądzę, że bagnet jest dość "szczelny" i te kilka kropli oleju z niego nie spływa - szczególnie w niższych temperaturach, uniemożliwiając dokładny pomiar.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Października 2021, 18:59:56 »
Co innego prawidłowy pomiar, a co innego źle skonstruowany sposób pomiaru (bagnet i rurka) który go prawie uniemożliwia.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl