Autor Wątek: Pytanie o olej i bagnet i filtry.  (Przeczytany 13824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
Odp: Pytanie o olej i bagnet i filtry.
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Października 2021, 14:36:58 »
Od 20-08 cisza w temacie "Jaki olej?" więc czas założyć nowy i znowu napierniczać o PAO, SRAO itp.

PS do autora tematu: Pamiętaj, że silniki Toyoty rozpadają się po użyciu oleju, który ma mniej niż 130% PAO...

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Października 2021, 17:57:45 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Października 2021, 19:46:08 »
Sprowadzanie kwestii doboru oleju do schematu HC jest be a PAO jest ok, to już nawet nie jest marketing ale prymitywna propaganda w stylu „jeden szus, ein Rus”, ukierunkowana na nieobeznanych w temacie.

Już samo stwierdzenie że oleje HC są pochodzenia mineralnego a PAO to „prawdziwy” syntetyk jest nieprawdziwe.  Bazą do produkcji polialfaolefin jest etylen, który powstaje nie inaczej jak w wyniku krakingu ropy naftowej bądź gazu ziemnego, zatem w obu przypadkach bazą wyjściową jest ten sam surowiec mineralny.  Z kolei w procesie produkcji HC również mamy zaawansowaną syntezę polegającą na dołączaniu atomów wodoru do tworzonych produktów celem wyeliminowania związków nienasyconych, które są podatne na utlenianie lub inne reakcje.  Hydrokraking jest jako metoda produkcji baz do olejów silnikowych znacznie tańszy nie dlatego że jest mniej technicznie zaawansowany tylko dlatego że jest procesem szalenie elastycznym pozwalającym na wytwarzanie bardzo szerokiej gamy produktów.

PAO wbrew propagandzie nie jest bazą doskonałą.  Jego piętą achillesową są bardzo słabe własności rozpuszczające, powodujące że dodatki uszlachetniające zamiast być rozprowadzone równomiernie, wykazują silną tendencję do tworzenia zawiesin i osadów.  Aby temu zapobiec stosuje się nic innego tylko znaczną domieszkę bazy HC właśnie.  Oleje z bardzo wysoką zawartością PAO sprawdzają się w zastosowaniach wyczynowych, gdzie jedynym celem jest ochrona silnika podczas pracy w warunkach ekstremalnych obciążeń, a interwał wymiany zazwyczaj równa się długości kolejnego odcinka specjalnego.  Rozwój technik rafineryjnych sprawił, że obecnie najlepsze oleje z grup III i IV osiągają porównywalne wyniki w testach referencyjnych, takich jak np. TOST Life.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Października 2021, 08:33:14 »
ale jednak prawdą jest, że oleje z bazy mineralnej nie utrzymują długo swoich właściwości ;) wiesz.. ja tu mówię o właśnie oleju typu Shell, Mobil, takie marketowe i niestety też TGMO, gdzie nie ma nawet domieszki PAO... o tym mówię.. to już nawet lepiej kupić takie PMO, gdzie jest przynajmniej 30% tego PAO... albo Eneos Sustina... przy czym 0w20 bardzo rzadko u nas do dostania gdzie masz mniej więcej pół na pół ;) Amsoil w tym momencie nadal zostaje na czele jeśli chodzi o udział bazy syntetycznej w oleju ;)
to jest po prostu kwestia trwałości ;) gdzie TGMO po 3 tysiach traci połowę swych wartości, taki Amsoil bez problemu utrzymuje wysokie parametry do 9/10 tysi. I nie jest to moje widzimisie, kiedyś jak szukałem oliwy to auta to dużo tego studiowałem i duzo badań testów oglądałem ;)

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Października 2021, 09:03:04 »
Wziąłem ten ravenol 0w20 ile on ma % pao? Bo w Google tylko znajduje, że jest na bazie pao i nic więcej.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Października 2021, 11:05:21 »
ale jednak prawdą jest, .... I nie jest to moje widzimisie, kiedyś jak szukałem oliwy to auta to dużo tego studiowałem i duzo badań testów oglądałem ;)
To je zacytuj, może być z forum ale porządnie moderowanego, np. BITOG, bo na razie to uprawiasz gołosłowie, żeby nie powiedzieć mocniej ;-)

A prawdy, jak powszechnie wiadomo, są trzy... ;-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Października 2021, 11:11:03 »
Wziąłem ten ravenol 0w20 ile on ma % pao? Bo w Google tylko znajduje, że jest na bazie pao i nic więcej.
Może zapytaj w ich rafinerii.  Jak Ci się uda ją znaleźć :-)

wpisz nazwę i "karta charakterystyki" albo "MSDS", może coś się znajdzie, choć wątpię

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Października 2021, 19:52:25 »
czy lać ori toyoty co wlali w aso czy zmienić na np. motula?

Ja może jestem trochę konserwatysta, ale ufam instrukcji pojazdu. W poprzednim Aurisie 1,6 przez 4 lata lali mi olej Toyoty w ASO /pilnowałem tylko, żeby to był zalecany 0 W20/ i przez 4 lata wszystko grało super, silnik od przeglądu do przeglądu nie brał ani kropli oleju i z pewnością nie brałby nadal przez następne lata, gdybym dalej nim jeździł, dlatego dziwię się trochę tym, co zmieniają te oleje na różne inne marki, byleby tylko nie Toyota, bo ten olej jest rzekomo zły. W obecnej Corolli też nie mam zamiaru zmieniać fabrycznego oleju. Będę jeździł i po latach sam chcę się przekonać, czy miałem rację, czy nie. Musiałbym mieć jakieś symptomy, że olej Toyoty jest na nic, wtedy może zacząłbym kombinować. Na razie nic takiego do mnie nie dotarło, więc pozostaję przy oleju Toyoty. Bardziej jestem przekonany, że olej Toyoty jest taki sam, jak wszystkie inne markowe oleje, czyli działa i smaruje, a różnice w dodatkach i bazach nie mają dla silnika większego znaczenia. I uważam, że dyskusja z kombinatorami olejowymi nie ma większego sensu, amen :)
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2021, 19:57:32 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Października 2021, 08:35:23 »
zalej nawet olej z Orlenu... byle najtańszy i nic silnikowi się nie stanie... przy normalnej jeździe ;) kwestia tylko w jakim stanie będzie po ok. 200 tysiącach...
prawdą jest, że żaden olej nie szkodzi, tak samo przecież flotowe jeżdżą na najtańszym 10w40 i robią duże przebiegi.. ale na necie był już wątek gdzieś, ktoś rozebrał taki silnik po 150 tysiach... i to nie był nagar, tylko dosłownie cały silnik zaye*any szlamem.
Wnioski nasuńcie sobie sami... na tanim 10w40 po 150 tysiącach silnik nadawał się do remontu... więc im lepszy olej tym ten interwał teoretycznie się zwiększa, nie powiem czy po 0w20 TGMO silnik będzie zasyfiony po 200/300/400 tysiącach? nie wiem... ale prawdą jest, że na dobrym oleju zmniejszamy to ryzyko i na pewno olej tylko z HC brudzi bardziej od takiego z większą lub mniejszą ilością PAO ;)
Mnie by to waliło gdybym nie był pasjonatem motoryzacji.. ale tak samo jak wole mieć w świadomości, że leje dobry olej.. tako samo myślę z innymi rzeczami... mogłem kupić żarówki za 50/60 zł, to kupiłem oryginalne Philipsa za 300... opony też mogłem kupić za 800/900 to kupię lepsze za 1400...
Każdy produkt jak porównamy do innego okazuje się lepszy lub gorszy i coś ta różnica musi oznaczać, w przypadku olejów ta różnica wychodzi dużo później bo kto się będzie przejmował jaki olej wlać do auta z przebiegiem 20/30/40 tysięcy c'nie? skoro dopiero po 150/200 tysiącach jakby zajrzał pod pokrywę zaworów to zobaczy czy olej jest dobry czy gówniany? Dlatego ludzie olewają takie rzeczy bo nie widzą od razu tej różnicy... a trzeba myśleć długofalowo, przyszłościowo ;) ja mam Aurisa 1.33 kupionego z przebiegiem 20 tysi.. w tej chwili zbliżam się do 60... gdzieś z tyłu głowy mam, że to auto raczej już zostanie w rodzinie, za 5/10 lat będzie służyło jako drugie... dlatego możliwie najlepszy jakościowo olej ;)
no ale jak ktoś kupuje auto na 4-5 lat to jasne lejcie tani syf... dopiero kolejny lub jeszcze następny właściciel będzie się tym martwił ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2021, 08:37:04 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Października 2021, 09:08:30 »
TGMO po 3 tysiach traci połowę swych wartości, taki Amsoil bez problemu utrzymuje wysokie parametry do 9/10 tysi. I nie jest to moje widzimisie, kiedyś jak szukałem oliwy to auta to dużo tego studiowałem i duzo badań testów oglądałem
Możesz to udowodnić? podać konkretne argumenty?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Października 2021, 12:19:42 »
no ale jak ktoś kupuje auto na 4-5 lat to jasne lejcie tani syf.

Nie popadaj w skrajność, przecież olej Toyota to nie jest tani syf. Ja bez problemu mógłbym zmienić olej Toyoty na jakiś inny, dobry, markowy. We wcześniejszym Aurisie myślałem czasem o Shell Helix Ultra 0 W20, albo o Total Quartz 0 W20, ale poza ceną, nie widziałem i nie widzę w tej chwili powodu do zmiany. A jakie jest twoje, jako znawcy olejów, zdanie o w/w Shell i Total?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Października 2021, 14:18:15 »
To może włożę kij w mrowisko :) Pacjent Auris HSD 2014. Od przebiegu 70 tys.km lany Castrol Magnatec 5w30 uznawany za syf. Wymiana co 15 tys.km. Intensywna jazda po mieście. Obecny przebieg 305 tys.km i co? I nic. Silnik w doskonałej kondycji.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Października 2021, 17:35:30 »
W HSD używanym po mieście silnik spalinowy ma dopiero przejechane 150K.  Czyli dopiero przy przebiegu 500-600K silnik na tym "syfnym" oleju się skończy.  :grin: :grin: :grin:

Mi na chłopski rozum nie wchodzi do głowy żeby Toyota sobie pozwoliła lać kiepski olej TGMO (zwłaszcza 0W20 czy jak w moim 0W16) jak i tak klient za niego płaci.
Na pewno są lepsze oleje niż TGMO ale jak na tym oleju miliony Toyot jeździ po całym świecie, nawet taksówkarze robiąc setki tyś km to po co ja czy inny użytkownik Toyoty który pojeździ swoją Toyotą 100, 200 czy 300K km ma kombinować i zgadywać który olej lepszy. :-)
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Października 2021, 17:53:23 »
To może włożę kij w mrowisko :) Pacjent Auris HSD 2014. Od przebiegu 70 tys.km lany Castrol Magnatec 5w30 uznawany za syf. Wymiana co 15 tys.km. Intensywna jazda po mieście. Obecny przebieg 305 tys.km i co? I nic. Silnik w doskonałej kondycji.
Żony 16 letnia Micra Castrol EDGE 5w30 i  zero problemów, wciąż na ori łańcuszku do dziś. Także ten tego...

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Października 2021, 19:41:04 »
To może włożę kij w mrowisko  Pacjent Auris HSD 2014. Od przebiegu 70 tys.km lany Castrol Magnatec 5w30 uznawany za syf. Wymiana co 15 tys.km. Intensywna jazda po mieście. Obecny przebieg 305 tys.km i co? I nic. Silnik w doskonałej kondycji.
Żony 16 letnia Micra Castrol EDGE 5w30 i�  zero problemów, wciąż na ori łańcuszku do dziś. Także ten tego...
Otóż to! Ja miałem Yarisa d4d. Jak go kupiłem miał 88tyś.km nie wiem jaki olej wcześniej był lany, ale ja zawsze zalewałem go Castrolem 5w30 i zrobiłem nim 150tyś.km i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. Po czym sprzedałem go dla brata, który do dzisiaj nim jeździ a Yariska dobija do 400tyś.km...i nic się nie dzieje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl