Autor Wątek: Temperatura płynu chłodzącego 80-82 stopnie ASO mówi, że prawidłowa - help ;)  (Przeczytany 11582 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qazx94

• Prawie Toyot
Cześć,

od roku jestem posiadaczem Auris TS z 2014 roku silnik 1.4 diesel. Obecny przebieg to 106 500 km (moja jazda to 60% trasa, 40% miasto). Ostatnio zapchał mi się DPF (oddałem na regeneracje - mycie w maszynie). Chłopaki z serwisu DPF zasugerowali wymianę termostat płynu chłodzącego. Od kiedy mam samochód, wskazówka zawsze po rozgrzaniu jest na tym samym poziomie. Podpiąłem do OBD2 i śledziłem wskazania przez ostatnie trzy dni. Efekt - max. zanotowana temperatura to 82, średnia to 81. Napisałem do ASO z pytaniem o koszt wymiany termostatu bo płyn osiąga jedynie 82 stopnie.

Odpowiedź - "Widzę że Pana Auris jest z silnikiem 1,4 Diesel. Dla silników Diesla temperatura pracy 82stopnie jest prawidłowa".
Jakiś czas temu pisałem na forum, że moje średnie spalanie w mieście (mimo ekonomicznej jazdy) przekracza 7 - 7,5 litra. Dostałem sugestię, że być może to kwestia termostatu.

Dajcie proszę znać czy to kolejny raz gdy ASO mnie próbuje wykiwać wciskając kit. Ostatnio po diagnostyce DPF'a za 300 zł (która nic nie wykazałą) wciskali mi, że wypalanie filta w tym silniku co 100 - 150 km jest prawidłowe :)

Wrzucam zdjęcie z położeniem wskazówki. Jak jest u Was? Czy osiągacie temperaturę ~ 90 stopni? Czy też faktycznie to 81 / 82 jest prawidłowe.

https://iv.pl/image/img-20211023-184528.GISYhKf

Z góry dzięki!

Offline jeremiasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 TS
Hej

W moim poprzednim aucie Mercedes W169 diesel uszkodzony termostat objawiał sie tym, że silnik sie nie dogrzewał ale również nie trzymał temperatury, tzn podczas szybkiej jazdy temperatura rosła ale wraz ze spadkiem obciążenia silnika temperatura momentalnie spadała, jak masz obd sprawdź sobie jak sie to kształtuje u ciebie. U mnie 85 stopni to była odpowiednia temperatura, ale uszkodzony termostat sprawiał, że zazwyczaj było poniżej 70.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Moim zdaniem z twoją temperaturą płynu jest wszystko O.K.  Ja w nowej RAVce mam 82 - 85*C, a to benzyna.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
W Dusterze dieslu też miałem taką temperaturę. I też się dziwiłem, że niska.
Widocznie nowoczesne diesle tak mają...
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Robij

• Toyot Leżący
  • *
Temp. 82 stopnie to jak najbardziej prawidłowa. Dziwi mnie że przy takiej jeździe jak jeździsz ty i przebiegu 106000 padł ci filtr DPF. U mnie TS 1.4 d4d z 2015 roku przebieg aktualnie 104000 i filtr regularnie wypala się sam co 1000 km.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Czy osiągacie temperaturę ~ 90 stopni? Czy też faktycznie to 81 / 82 jest prawidłowe.

Ja w Peugeocie, benzyna, mam 82 - 84 st. Twoja temperatura jest jak najbardziej ok., w/g mnie jest idealna. Nie możesz mieć w dieslu 90 st., bo diesle mają niższą temp. niż benzyniaki, wolniej też się nagrzewają. Powiem też, że ja w benzynie nie chciałbym mieć 90 st., to trochę za dużo nawet na benzynę. Optymalna temperatura powinna zawierać się między 80 - 90 st., w dieslu oczywiście trochę mniej.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
Odp: Temperatura płynu chłodzącego 80-82 stopnie ASO mówi, że prawidłowa - help ;)
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Października 2021, 20:19:17 »
W benzynie też mam góra 85, zawsze jest poniżej połowy wskaźnika.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Diesel pracuje właśnie w takich temp., jest OK. W benzynie temp. cieczy oscyluje ok. 90-92 st.C

Jestem w szoku, że przy 106 kkm zapchał się dpf. Przebieg jest pewny?
Dla przykładu u mnie jest ponad 220kkm i zero problemów z dpfem, choć u mnie przebiegi rozkładają się bardziej ca. 75% trasa, 25% miasto.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
W benzynie temp. cieczy oscyluje ok. 90-92 st.C

Zależy u kogo tak oscyluje. Tłumaczę wyżej, że optymalna temperatura w benzynie powinna zawierać się między 80 - 90 st. Powyżej tego zakresu robi się za gorąco. Nie ma co się dziwić, że uszczelki pod głowicami tak ludziom padają, skoro są tacy, co uważają, że temp. 90 st. wzwyż jest optymalna. Ja od zawsze mam w autach poniżej 90 st. i od zawsze wszystko u mnie działa, jak należy. Jeżeli ktoś ma wieloletni, stary samochód i chłodnica jest już gorzej drożna to temperatura będzie wtedy trochę wyższa, ponad 90 st., i skoro auto normalnie chodzi i nic złego się nie dzieje, to ten ktoś będzie uważał, że taka temperatura jest optymalna. W całkowicie sprawnym, młodym aucie temperatura będzie poniżej 90 st. Jeżeli jest powyżej, to coś nie tak z chłodnicą, termostatem.
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2021, 17:09:37 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
Liczy się też jakość płynu.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Temperatura płynu chłodzącego 80-82 stopnie ASO mówi, że prawidłowa - help ;)
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Października 2021, 20:58:23 »
Aż dzisiaj sprawdziłem. 35 km po autostradzie i dojazd do domu i temp. płynu 84 st. C.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Października 2021, 13:23:41 »
Liczy się też jakość płynu.

No, tak. Nie może być stary, przeterminowany, niedostosowany do danej chłodnicy /miedziana, aluminiowa/, jakiś no name niewiadomego pochodzenia, czy nawet zwykła woda, bo i to ludzie leją do chłodnic, a potem zapominają wymienić i tak jeżdżą.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2021, 13:29:10 wysłana przez fynooh »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Października 2021, 15:14:01 »
W całkowicie sprawnym, młodym aucie temperatura będzie poniżej 90 st.
Czyli całkiem spora część aut jest popsuta?
Mówię tu o wszystkich z elektronicznie sterowaną temperaturą.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Października 2021, 19:39:52 »
Czyli całkiem spora część aut jest popsuta?

Nie jestem mechanikiem, nie znam dokładnie tych wszystkich aut, ale u nas większość aut jest sprowadzana w średnim wieku kilkunastu lat i ze sporym przebiegiem /liczniczek często cofnięty i przebieg jest mniejszy/, no takimi w większości ludzie jeżdżą, a w takich starszych autach układy chłodzenia nie są już tak sprawne, jak w nowszych i nowych autach, co skutkuje podwyższoną temperaturą, którą ci ludzie uważają za normalną. Auta nie są popsute, ale mniej sprawne, niż nowsze i młodsze. Co tu dużo gadać, ludzie po prostu z różnych powodów zaniedbują swoje auta, jeżdżą najczęściej do czasu, aż coś się popsuje, wtedy serwis. No, a mechu, nie mam racji z tą temperaturą? Jaka twoim profesjonalnym zdaniem jest prawidłowa, najlepsza dla silnika?
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2021, 20:40:33 wysłana przez fynooh »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Października 2021, 20:08:22 »
Miałem w życiu ok. 20 aut, robię naprawdę duże przebiegi i głównie kupowałem auta nowe i serwisuje zawsze wedle instrukcji. W żadnym uszczelka pod głowicą nie odmówiła posłuszeństwa,ale chyba ktoś tu wie lepiej
Niektóre samochody miałem na LPG, być może tam temp dochodziła do 92 st. C, ale na pewno w benzynowych było 90.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl