Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367660 razy)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #180 dnia: 29 Listopada 2021, 22:40:40 »
Zamówiłem Executive 4x4 Hybrid z JBL, Skywiev, i kilka innych dodatków. Generalnie w max opcji. W konfiguracji jest zapisane, że jest Toyota Connected Car, ale multimedia to stare Toyota Touch 2, a nie jak w nowym Yarisie Toyota Smart Connect z bezpłatnym Internetem i aktualizacjami software przez 4 lata. Zapytałem dziś dealera i TMP czy to możliwe i czekam na odpowiedź. Nowy system ma już bezprzewodowy Android Auto.
Android Auto jest po kablu! Apple Carplay jest bezprzewodowo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #181 dnia: 29 Listopada 2021, 22:56:42 »
A du..a tam! Jestem niemal pewien, ze w nowej rav4 2022 nie będzie smart connecta i bezprzewodowego CarPlay. W konfiguracjach w innych krajach UE nie ma. Prędzej zgole se klatę jak się pojawi. idiotyczne podejście. Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim, ze niższe modele maja więcej..

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #182 dnia: 29 Listopada 2021, 23:10:55 »
Spider's Web: Jak będzie działać obowiązkowy "ogranicznik prędkości"? Zmiany od 2022 r..
https://spidersweb.pl/autoblog/isa-ogra ... jska-2022/

Czyli rav4 też  już będzie wyposażona w to pipczydło. :|

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #183 dnia: 29 Listopada 2021, 23:14:19 »
A du..a tam! Jestem niemal pewien, ze w nowej rav4 2022 nie będzie smart connecta i bezprzewodowego CarPlay. W konfiguracjach w innych krajach UE nie ma. Prędzej zgole se klatę jak się pojawi. idiotyczne podejście. Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim, ze niższe modele maja więcej..

RAV4 sprzedaje się doskonale wiec producent nie widzi potrzeby inwestycji w ten sposób zarabiają pieniądze. Normalne podejście OEM. Funkcje bezprzewodowe wejdą w RAV4 gen 6. Zauważ ze LEXUS po FL tez nie dostał lewego napędu hybrydowego z RAV4 5….tylko czekano z tym aż pojawi się nowa generacja NX-a. Dobrze ze AA i AC po kablu działa…..choć prawdą jest ze w cenniku dla chętnych mogła by się pojawić opcja Multi Media High-end + bezprzewodowa łączności powiedzmy w cenie obecnego JBL i był by wybór. Ja już do tych MM się przyzwyczaiłem + wymiana głośników i jest git !!!

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #184 dnia: 29 Listopada 2021, 23:19:46 »
Zamówiłem Executive 4x4 Hybrid z JBL, Skywiev, i kilka innych dodatków. Generalnie w max opcji. W konfiguracji jest zapisane, że jest Toyota Connected Car, ale multimedia to stare Toyota Touch 2, a nie jak w nowym Yarisie Toyota Smart Connect z bezpłatnym Internetem i aktualizacjami software przez 4 lata. Zapytałem dziś dealera i TMP czy to możliwe i czekam na odpowiedź. Nowy system ma już bezprzewodowy Android Auto.

nie porównuj rav4 do prestiżowych modeli jak yaris czy corolla :D
polityka toyoty jest dziwna i droższe modele często nie mają tego, co tańsze i starsze modele (np dynamiczne kierunkowskazy w c-hr czy matrycowe światła w corolli)

Spider's Web: Jak będzie działać obowiązkowy "ogranicznik prędkości"? Zmiany od 2022 r..
https://spidersweb.pl/autoblog/isa-ogra ... jska-2022/

Czyli rav4 też  już będzie wyposażona w to pipczydło. :|

nie będzie, raczej toyota ogarnie homologację wersji poliftingowej do lipca, więc do 2024 będzie spokój...
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/isa-ogranicznik-predkosci-obowiazkowy-juz-od-lipca-2022-r/s25rlc5

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #185 dnia: 30 Listopada 2021, 07:22:46 »
W nowej specyfikacji Corolli 2022 na stronie pisze, że  multimedia z nową nawigacją  mogą mieć :

" Interfejs Apple CarPlay* (połączenie bezprzewodowe), interfejs Android Auto™(połączenie przewodowe)

To byłby cud  aby w Rav4 AA było bezprzewodowe  - tak myślę :(  - no ale niech już w końcu wydają pełna specyfikację 2022 !!!

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 30 Listopada 2021, 08:32:45 »
polityka toyoty jest dziwna i droższe modele często nie mają tego, co tańsze i starsze modele (np dynamiczne kierunkowskazy w c-hr czy matrycowe światła w corolli)
To jest polityka nastawiona na zysk. W którym segmencie jest większa konkurencja: Yaris i Corolli czy RAV4? W mojej ocenie w tym pierwszym. Dlatego Toyota instaluje we wspomnianych  samochodach co się da, żeby tylko przejąć z rynku potencjalnych klientów. A kupcy RAV4 i tak się znajdą. Ciekawe jak często trafia się duży zakup flotowy RAV4. Przecież to nie samochód dla przedsiębiorców (przedstawicieli handlowych), którzy 99% czasu poruszają się po zatłoczonych ulicach miast albo pokonuja tysiące km tras między miastami. Yariskę zaparkujesz wszędzie gdzie z RAV4 byłyby problemy.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #187 dnia: 30 Listopada 2021, 08:43:13 »
To jest polityka nastawiona na zysk. W którym segmencie jest większa konkurencja: Yaris i Corolli czy RAV4? W mojej ocenie w tym pierwszym. Dlatego Toyota instaluje we wspomnianych  samochodach co się da, żeby tylko przejąć z rynku potencjalnych klientów. A kupcy RAV4 i tak się znajdą. Ciekawe jak często trafia się duży zakup flotowy RAV4. Przecież to nie samochód dla przedsiębiorców (przedstawicieli handlowych), którzy 99% czasu poruszają się po zatłoczonych ulicach miast albo pokonuja tysiące km tras między miastami. Yariskę zaparkujesz wszędzie gdzie z RAV4 byłyby problemy.
firma w ktorej pracuje ma jakies 300-400 Rav4. Yarisów 0.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 30 Listopada 2021, 09:00:04 »
firma w ktorej pracuje ma jakies 300-400 Rav4. Yarisów 0.
Fakt, w swoim stwierdzeniu nie uwzględniłem  kilku istotnych cech RAV4, które w pewnych zastosowaniach powodują odrzucenie Yarisa już na starcie. Np. pojemności bagażnika i wyższego prześwitu.
O tym jak ważny jest prześwit nawet (a zwłaszcza poza miestem) przekonałem się dwa lata temu, jadąc leśną wiejską drogą swoją Hondą Civic UFO. Całą powierzchnią podwozia przyssałem się do błota na drodze w taki sposób, że nie dało się ruszyć. Kilka godzin wcześniej rolnik zbyt szeroko zaorał swoje pole. Przez pomyłkę w ciemności  zaorał też drogę szutrową. Potem spadł deszcz i skończyło się na dzwonieniu po gospodarza i wyciąganiu Civica ciągnikiem rolniczym.
A Toyotą RAV4 prawdopodobnie bym wyjechał.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 09:07:28 wysłana przez pi-ro »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #189 dnia: 30 Listopada 2021, 09:05:51 »
W rav 4 nie będzie zmienionych multimediów. Wczoraj rozmawiałem z handlowcem na ten temat, bo akurat składałem zamówienie.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #190 dnia: 30 Listopada 2021, 09:13:13 »
W rav 4 nie będzie zmienionych multimediów. Wczoraj rozmawiałem z handlowcem na ten temat, bo akurat składałem zamówienie.
i na kiedy masz termin? pochwal się :grin:

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: 30 Listopada 2021, 09:24:55 »
Ja zamówiłem RAV4 Adventure 12.11.2021 r. z terminem odbioru do końca maja 2022. Czyli czas oczekiwania to ponad 6 miesięcy.
Czy posiadacie wiedzę, kiedy najwcześniej pojawią się do odbioru w Polsce RAV4 MY22? Brak oficjalnego konfiguratora i katalogu na stronach toyota.pl nic dobrego nie wróży. W wielu krajach w EU takowe już istnieją. W necie znalazłem info, że na rynku USA / Australia /Kanada powinny pojawić się już na święta co oznacza, że produkcja rusza najpóźniej w grudniu. Należy jednak pamiętać, że RAV4 na te rynki produkowane są w Kanadzie.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 09:28:35 wysłana przez pi-ro »

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #192 dnia: 30 Listopada 2021, 09:37:06 »
Ja mam wersję exe ale też rok produkcji 2022 i mam planowany maj 2022. W systemie miał info, że 30.04 będzie w PL

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #193 dnia: 30 Listopada 2021, 09:40:12 »
Mi powiedział handlowiec, że jak wyprodukują w Japonii do końca stycznia, to odbiorę w marcu, a jak do końca lutego, to w kwietniu.

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #194 dnia: 30 Listopada 2021, 10:37:50 »
u mnie zamówienie z połowy października, termin jest na 1.04.2022

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl