Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367731 razy)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #315 dnia: 13 Grudnia 2021, 10:10:22 »

Samochód znów wezmę w leasing, może na 5 lat, a może krócej,
Wiesz już zapewne, że od 2022 tracimy możliwość korzystania z wykupu prywatnego, który pozwalał na sprzedaż samochodu osobowego bez żadnych podatków już po pół od wykupienia go z leasingu?
Hmmm już dwa lata temu większosć leasingow nie miała tego w ofercie, tylko wykup na firmę...
Ja generalnie nie przejmuję się podatkami przy wykupie z leasingu, bo mam na to dwa sposoby. Pierwszy to wykorzystanie pieniędzy ze sprzedaży samochodu jako opłata wstępna do nowej umowy leasingu. Robię to w tym samym miesiącu, nawet jak jeszcze nie ma samochodu u dealera. Po prostu zawieram umowę leasingu w miesiącu sprzedaży starego samochodu i całą uzyskaną kasę wpłącam jako opłata wstępna. Dostaję fakturę kosztową, która bilansuje mi fakturę sprzedaży poprzedniego samochodu i podatek jest zero. Drugi sposób to nie księgować faktury wykupowej z leasingu i darować samochód bratu czy rodzicom. Darowizna jest nieopodatkowana w pierwszej linii pokrewieństwa. Potem mama sprzedaje samochód i podatku nie ma. Są cwaniaki, które chcą przedsiębiorcom obrzydzić prowadzenie działalności i zatrudnianie pracowników, są sposoby, żeby cwaniaków ograć:))

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #316 dnia: 13 Grudnia 2021, 10:14:29 »
To jest właśnie pułapka kupowania na raty:-)
Nie ma żadnej pułapki kupowania na raty. Kupując w leasingu dużą część raty odliczasz od podatku. A ja zawsze staram się mieć zabezpieczenie w gotówce, jakbym musiał nagle spłacić leasing w całości. Staram się nie mieć rat na dom, samochód, drugi samochód, telewizor itp. jednocześnie. Jakby firma słabo prosperowała, nie brałbym nowego samochodu, żeby nie wpaść w pułapkę.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #317 dnia: 13 Grudnia 2021, 10:15:23 »
Hillbilly. I szacunek za konkrety!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #318 dnia: 13 Grudnia 2021, 15:40:23 »
Hillbilly. I szacunek za konkrety!
Wszystkie te konkrety są we wcześniejszym linku, który wstawiłem, ale:

Jeśli samochód zostanie wykupiony w 2022 r. jego sprzedaż trzeba już rozliczyć w firmie. Co można zrobić, żeby uniknąć tego obowiązku? Po wykupieniu auta z leasingu przekazać je w darowiźnie. Najlepiej komuś z najbliższej rodziny, żeby nie musiał płacić podatku od darowizny. Po pół roku może sprzedać auto bez PIT. O takim rozwiązaniu pisaliśmy w „Rzeczpospolitej" z 30 sierpnia br., wskazując, że przepisy na nie pozwalają.
Niewykluczone jednak, że fiskus uzna je za próbę obejścia obowiązku wykazania przychodu z działalności.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #319 dnia: 13 Grudnia 2021, 16:00:44 »
Niewykluczone jednak, że fiskus uzna je za próbę obejścia obowiązku wykazania przychodu z działalności.
I jak znam życie tak będzie, skończy się to zwrotem należnego podatku , powiększonego o karę.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #320 dnia: 13 Grudnia 2021, 16:31:21 »
I jak znam życie tak będzie, skończy się to zwrotem należnego podatku , powiększonego o karę.
I odsetki - a zainteresują się tematem krótko przed przedawnieniem

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #321 dnia: 13 Grudnia 2021, 17:25:43 »
Pierwszy to wykorzystanie pieniędzy ze sprzedaży samochodu jako opłata wstępna do nowej umowy leasingu. Robię to w tym samym miesiącu, nawet jak jeszcze nie ma samochodu u dealera.

Trochę nie do końca... Sprzedajesz za 100k i kupujesz za 100k - jesteś na 0. A mógłbyś sprzedać za 100k bez podatku i kupić za 100k robiąc sobie koszty, czyli byłbyś sporo do przodu ..

Generalnie ja tą zmianę w wykupie nie uważam za złą. Podatki powinny być sprawiedliwe, a tu jednak występowała spora niesprawiedliwośc... Problem w tym, że powinno to działać tak, że gdzieś się podatki podnosi, a gdzie indziej zmniejsza, a nasi rządzący zapominają o tej drugiej części:-)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #322 dnia: 13 Grudnia 2021, 18:19:45 »
Trochę nie do końca... Sprzedajesz za 100k i kupujesz za 100k - jesteś na 0. A mógłbyś sprzedać za 100k bez podatku i kupić za 100k robiąc sobie koszty, czyli byłbyś sporo do przodu ..
To mam dla Ciebie kolejne rozwiązanie. Sprzedaj samochód za 100k i kup za 200k, będziesz miał 100k kosztów.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #323 dnia: 13 Grudnia 2021, 19:19:37 »
No ciężko się nie zgodzić, ale jakbyś nie miał przychodu 100k, to miałbyś 200k kosztów:-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #324 dnia: 13 Grudnia 2021, 19:26:33 »
W punkt

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #325 dnia: 13 Grudnia 2021, 20:14:47 »
Leasing i wykup auta do tej pory byl policzkiem dla pracujacych na etacie. Nie dosyc ze placili wyzsze podatki, to jeszcze nie mogli nic wrzucic w koszty.

Ale musi byc jakis wazny powod dla ktorego obecna wladza tak bardzo nie lubi przedsiebiorcow.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: 13 Grudnia 2021, 21:08:04 »
Leasing i wykup auta do tej pory byl policzkiem dla pracujacych na etacie. Nie dosyc ze placili wyzsze podatki, to jeszcze nie mogli nic wrzucic w koszty.

Ale musi byc jakis wazny powod dla ktorego obecna wladza tak bardzo nie lubi przedsiebiorcow.
Obecna władza nie trawi wolności i na wszystko chce mieć wpływ.
Jakby tylko mogli to wszystko by upaństwowili. A na prezesów powołali swoich… nie ważne, że nie mają kompetencji i czego się nie dotkną to zamieniają w pył.
Niestety nawet za komuny tak się nie traktowało przedsiębiorców.
Co raz więcej podatków i obowiązków. Ja myślałem, że jak wdrożą jpk i zmniejszą lukę VAT to uczciwym podatnikom chciaż trochę ulżą… No to wyskoczyli z nowym ładem…
Nic czas nie oglądać się na innych i przekazać zarząd obywatelowi Ukrainy, niech sobie go potem szukają…

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #327 dnia: 13 Grudnia 2021, 21:09:13 »
Generalnie to fiskus zrobi wszystko, żeby znaleźć pieniądze na rozdawnictwo swemu elektoratowi. 500+, 14 pensja, krowa+ itd. A przedsiębiorców gnębią, bo to nie ich elektorat. Tylko nie rozumieją tego, że żeby pracownik miał lepiej, to najpierw pracodawca musi mieć stworzone lepsze warunki prowadzenia biznesu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #328 dnia: 13 Grudnia 2021, 21:18:26 »
...nie mogę  się nie zgodzić
Ale wracając do tematu, RAV4 to fajne jest auto
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2021, 21:20:44 wysłana przez Krisman »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: 13 Grudnia 2021, 21:40:23 »
A ponieważ was lubię to… już jest rozwiązanie na sprzedaż środków trwałych po wejściu polskiego wału.
Trzeba założyć fundację. Fundacja może sprzedać takie auto od razu i przeznaczyć zysk na cele statutowe…
Fundacja może zatrudniać kogo chce… może płacić za faktury…
Ale najważniejsze, fundacja nie płaci podatków :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl