Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367658 razy)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #510 dnia: 21 Grudnia 2021, 12:36:26 »
To ilu z nowych właścicieli zdecydowało się na zabezpieczenie podwozia zaraz po odbiorze auta? Widzę że zdania są mocno podzielone a zabezpieczanie robią chyba wyjątki.
Ja się zdecydowałem od razu po wyjeździe z salonu ale nie za 10k tylko za 2k. Najzdrowiej kłaść na czyste fabryczne blachy i stosować markowe transparentne preparaty.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #511 dnia: 21 Grudnia 2021, 14:09:31 »
Witam wszystkich forumowiczów, czekam na swój samochód i przeglądam forum, trochę mnie przeraził temat rdzewienia.
Teraz to mnie też przeraził, bo dosyć szczegółowo analizowałem te wpisy na forum odnośnie korozji i nie znalazłem żadnego zdjęcia potwierdzającego, że toyoty rdzewieją, oprócz filmiku reklamowego zakładu konserwacyjnego, który pokazuje korozję na wymiennych elementach zawieszenia. Jak ktoś ma prawdziwe zdjęcia korozji nowej rav4, ale nie takiej ściągniętej z USA i przez pana Kazia naprawionej w garażu, po uprzednim telefonie do klienta z pytaniem "co ma wyjść z tej kupy złomu, bo czwarty raz klepię i za każdym razem wychodzi mi wiata przystankowa", to załączcie. Może wtedy moje przekonanie się zmieni:))

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #512 dnia: 21 Grudnia 2021, 16:54:10 »
Jak ktoś ma prawdziwe zdjęcia korozji nowej rav4
Nie chcę Ciebie ani nikogo innego na siłę przekonywać, każdy robi jak uważa, bo to jego auto i jego kasa.
Z filmu - link poniżej - wypisałem miejsca gdzie widać prawdziwe ogniska korozji (jeszcze małe) w moim 8 mc aucie po przebiegu 12 tys km po jednej zimie (film z sierpnia 2021), garażowanego pod wiatą i normalnie eksploatowanego: https://www.youtube.com/watch?v=cDt-2aGUQYk
Podwozie: 5:01 5:15 5:55 6:15 11:53 12:20 12:57 13:26
Śruby: 7:22 8:48 13:14 21:10 (no niby da się wymienić ale po 2..3 latach trzeba je "rozkręcać" szlifierką kątową)
Pomijam elementy zawieszenie, które wyglądają już koszmarnie - bo to dla wielu z nas temat kontrowersyjny.
Edit: na kolejnym filmiku te małe ogniska korozji są już doczyszczone do blachy przed podkładowaniem: https://www.youtube.com/watch?v=mWcU8u0ADG8&t=124s

A jak to wygląda po 5 latach beż żadnej konserwacji, np. w Subaru (no niby nie Toyota ale to tez japs - technologie i grubości zabezpieczeń te same): https://www.youtube.com/watch?v=JQ8qu9WLdMw
Zobacz tak od 2:00 - tu jest podwozie i korozja już dość zaawansowana. Na wylot jeszcze nie przeszło ale jest na dobrej drodze ;)

A tu 2,5 letnie Suzuki: https://www.youtube.com/watch?v=NoLMFnU-Zac
Tu 4 letni VW Passat, żeby nie było, że tylko japsy rdza bierze (tak od 1:10): https://www.youtube.com/watch?v=pSS0naqWPbk

« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2021, 17:49:56 wysłana przez Markid »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #513 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:10:40 »
Odpowiedź sobie na pytanie, czy się żenisz z autem czy nie. Jak zamierzasz sprzedać za około 5 lat, to nikt Ci nie zwróci wydanych pln. Jak chcesz potrzymać 10 lat, to bez konserwacji wydasz więcej  na mechanika. Odkręcić zardzewiałe śruby nie jest łatwo. Jak wymieniałem przekładnię kierowniczą w 8-mio letniej Corolli E15, to musiałem całą „kołyskę” wymienić, bo nowej przekładni nie było do czego przykręcić.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #514 dnia: 21 Grudnia 2021, 23:00:42 »
Już o tym pisałem, używam aut zwykle 6..8 lat ale jak jest w dobrym stanie to chętnie przejmuje je któryś z moich synów.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #515 dnia: 21 Grudnia 2021, 23:13:50 »
Już o tym pisałem, używam aut zwykle 6..8 lat ale jak jest w dobrym stanie to chętnie przejmuje je któryś z moich synów.
Myślę, że nie do Ciebie było to pytanie :)
Kołyska (rama pomocnicza, sanki, trawers?) zżarta w 8 lat??? to chyba po leżakowaniu...w morzu? Tuleje, tak, ale blacha  :shock:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #516 dnia: 21 Grudnia 2021, 23:22:48 »
Może, może.
Ale ale odnośnie morza - może to było słone jezioro albo mokra trawa lub po powodzi, u mnie o to kilku pytało. ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #517 dnia: 21 Grudnia 2021, 23:30:03 »
Ale ale odnośnie morza - może to było słone jezioro albo mokra trawa lub po powodzi,
Też tak mogło być :) Kołyski 20 letnie i starsze toyoty, nawet do E11 są na portalach...do obejrzenia ;) Ale mogła być pechowo w słonej trawie morskiej z jeziora martwego :)
Nie popadajmy w skrajności, ale masz rację,  wszystko może się zdarzyć. Na 100% wolałbym kupić od Ciebie auto za 10 lat niż od Iksińskiego No-name.
Sam bardzo dbam o auta i to ZAWSZE się opłaca  :-)
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2021, 23:33:45 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #518 dnia: 22 Grudnia 2021, 04:49:59 »
Nikt o tym nie pisze ale bardzo ważny jest też tzw święty spokój. Gdy zabezpieczę podwozie, bo fabrycznie nie budzi zaufania, po prostu lepiej się z tym czuję. Gdy auto kupuje się na 8..10 lat  to ma to znaczenie. Wiadomo, że obecnie przeprowadzenie takiej operacji nie ma wielkiego związku z zakupioną  marką pojazdu, bo wszystkie sie podobnie biodegradują.  Więc nie ma ma co kpić. Jednemu nie przeszkadza zarudziałe podwozie, innemu tak, jednemu nie przeszkadza brud na karoserii i chlew w kabinie, inny lubi mieć auto na błysk. Tylko tyle i aż tyle.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #519 dnia: 22 Grudnia 2021, 07:26:44 »
Myślę, że nie do Ciebie było to pytanie :)
Kołyska (rama pomocnicza, sanki, trawers?) zżarta w 8 lat??? to chyba po leżakowaniu...w morzu? Tuleje, tak, ale blacha  :shock:
Panowie czytajmy ze zrozumieniem, a nie co chcemy wyczytać.
Kołyska była w dobrym stanie ale pognił nakrętki i ich mocowania w kołysce.
Do wyboru było, wycinanie otworów „technicznych” żeby kluczem złapać nowe nakrętki albo próba spawania nowych nakrętek w miejsce przerdzewiałych.
Podsumowując odkręcenie i skręcenie czegokolwiek pod autem po 8-miu latach jest już wyzwaniem. Jak ktoś zapryska wszystko bitumitem, też nie będzie łatwo. Więc trzeba to robić z głową.
I jeszcze założenie haka do takiego 5-cio letniego auta to też jest wyzwanie. Nie ma go do czego przykręcić, fabryczne nakrętki w ramie są już zardzewiałe. Kto próbował ten wie i to nie jest zależne od marki samochodu.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #520 dnia: 22 Grudnia 2021, 08:34:14 »
nie znalazłem żadnego zdjęcia potwierdzającego, że toyoty rdzewieją,
W najbliższym czasie będę miał okazję takie zdjęcia zrobić w przypadku 2-letniego auta.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #521 dnia: 22 Grudnia 2021, 08:55:31 »
Na 100% wolałbym kupić od Ciebie auto za 10 lat niż od Iksińskiego No-name.
Dobra ;) jak dożyjemy to pogadamy ;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #522 dnia: 22 Grudnia 2021, 09:38:55 »
I jeszcze założenie haka do takiego 5-cio letniego auta to też jest wyzwanie. Nie ma go do czego przykręcić, fabryczne nakrętki w ramie są już zardzewiałe. Kto próbował ten wie i to nie jest zależne od marki samochodu.
nie zgodzę się. Zakładałem rok temu hak, wiązki plus dodatkową wiązkę uzupełniającą o ładowanie w Touranie 2005 rok. Czyli auto nie ma 5 lat, 10 lat a miało 15 lat!! Żadnego problemu. Istotnie nie przejmuje się tym co się dzieje pod podwoziem, a nie dzieje się nic niepokojącego. Jak rdzewieją VW większość z nas wie - normalnie.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2021, 09:43:51 wysłana przez CiapekTor »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #523 dnia: 22 Grudnia 2021, 11:12:47 »
Nikt o tym nie pisze ale bardzo ważny jest też tzw święty spokój. Gdy zabezpieczę podwozie, bo fabrycznie nie budzi zaufania, po prostu lepiej się z tym czuję. Gdy auto kupuje się na 8..10 lat  to ma to znaczenie. Wiadomo, że obecnie przeprowadzenie takiej operacji nie ma wielkiego związku z zakupioną  marką pojazdu, bo wszystkie sie podobnie biodegradują.  Więc nie ma ma co kpić. Jednemu nie przeszkadza zarudziałe podwozie, innemu tak, jednemu nie przeszkadza brud na karoserii i chlew w kabinie, inny lubi mieć auto na błysk. Tylko tyle i aż tyle.

Myślę, że każdemu przeszkadza zarudziałe podwozie, ale nie każdy czuje potrzebę z niego jeść... Trzeba było sobie zrobić ją znierdzewki, ale niestety i tu jest zonk. Nierdzewka też rdzewieje, trzeba nawalić bitexu.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #524 dnia: 22 Grudnia 2021, 11:30:48 »
Nierdzewka też rdzewieje
Poważnie??? - chyba chińska.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl