Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367775 razy)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #765 dnia: 02 Lutego 2022, 10:48:19 »
50km/h to nie jest wolno, tylko bardzo wolno
Średnia 50km/h to nie jest wcale wolno. Chyba już wiadomo dlaczego tobie tak pali. Za bardzo wciskasz ten pedał po prawej stronie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #766 dnia: 02 Lutego 2022, 11:09:11 »
Średnia 50km/h to nie jest wcale wolno
Potwierdzam. Chwilowa prędkość 50 km/h to prędkość "emerycka" i to w kapeluszu:)) Ale średnia 50 km/h w cyklu mieszanym nie jest prędkością niską.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #767 dnia: 02 Lutego 2022, 11:13:37 »
50 km/h to nie jest normalna prędkość do jazdy. No chyba, że z tyłu radiowóz:))
Tak, tak, szczególnie w mieście w okolicach osiedli i przejść dla pieszych. A potem płacz, bo mu dziecko wyskoczyło i nie wyhamował, a przecież może jeździł szybko, ale bezpiecznie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #768 dnia: 02 Lutego 2022, 11:18:00 »
Tak, tak, szczególnie w mieście w okolicach osiedli i przejść dla pieszych. A potem płacz, bo mu dziecko wyskoczyło i nie wyhamował, a przecież może jeździł szybko, ale bezpiecznie.
A to co innego. W pobliżu przejść i szkół trzeba jechać tak, jak znaki pokazują, a nawet wolniej. Chociaż czasem ciężko patrzeć, jak zatrzymujesz się przed przejściem na jednym pasie i widzisz w lusterku, że gość obok wcale nie ma zamiaru się zatrzymać, a pieszy nie zwracając uwagi, ze smartfonem w ręku już wszedł na przejście. Myśleć trzeba zawsze.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #769 dnia: 02 Lutego 2022, 12:17:38 »
Niestety po zmianie przepisów piesi są czasem nieobliczalni.
Jakieś 2 mc temu ruszyłem ze świateł, za ok 100 m jest przejście, jechałem wolno może 30 .. 40 km/h chodnikiem szła nastolatka, przechodząc koło przejścia, skręciła - jak to się mówi na jednej nodze -  i bez spojrzenia na drogę wkroczyła na zebrę, byłem w tym momencie 15..20 m od niej, hamulec do dechy, ABS, ... zatrzymałem się pół metra od niej, wtedy dopiero podniosła lekko zdziwiony wzrok z ekranu smartfona. U mnie chłodny pot na plecach. Część pieszych jakby nie ma świadomości tego, że auto nie zatrzyma się w miejscu. Ostatnio jazda po mieście stała się bardzo stresująca.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #770 dnia: 02 Lutego 2022, 12:47:14 »
Zapytam z ciekawości, czy w Toyocie front assist czy jak się nazywa prewencja przed wjechaniem w poprzedzające auto, działa jak trzymamy nogę lekko na hamulcu? Kiedyś miałem do czynienia z obecną generacja fiesty, tam jak człowiek toczy się na hamulcu, albo hamuje, ale za słabo to front assist nie działa, a w Seacie Leonie, nie zależnie czy hamulcu czy nie, jak front assist wykryje, że za szybko się zbliżamy, to zacznie piszczeć i sam zahamuje.
Jak jest w Toyocie?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #771 dnia: 02 Lutego 2022, 13:08:36 »
Tego nie wiem i nie wypróbowałem.
Ileś tam razy PCS mi zapiszczał (najczęściej przy wyprzedzaniu ze zmianą pasa ruchu lub gdy ktoś mi zajeżdża drogę z sąsiedniego pasa) ale nigdy nie hamował, byłem szybszy ;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #772 dnia: 02 Lutego 2022, 13:17:28 »
czy w Toyocie front assist czy jak się nazywa prewencja przed wjechaniem w poprzedzające auto, działa jak trzymamy nogę lekko na hamulcu?
IMHO działa. Mam dość ciasny wyjazd z garażu i przodem dojeżdżam do krzaków. Robię to oczywiście z wciśniętym hamulcem i ze dwa razy zatrzymało mi samochód i wyświetliło Break na tablecie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #773 dnia: 02 Lutego 2022, 13:19:27 »
Tego nie wiem i nie wypróbowałem.
Ileś tam razy PCS mi zapiszczał (najczęściej przy wyprzedzaniu ze zmianą pasa ruchu lub gdy ktoś mi zajeżdża drogę z sąsiedniego pasa) ale nigdy nie hamował, byłem szybszy ;)
Dużo zależy od czułości systemu (często tą czułość można zmienić w ustawieniach), ten system można łatwo wywołać podczas jazdy po mieście, gdy poprzedzające auto zwalnia na progu, zanim zdarzymy się zbliżyć, to ono już zjedzie z progu i przyspieszy, a system powinien zadziałać i conajmniej wyświetlić komunikat.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #774 dnia: 02 Lutego 2022, 13:22:54 »
IMHO działa. Mam dość ciasny wyjazd z garażu i przodem dojeżdżam do krzaków. Robię to oczywiście z wciśniętym hamulcem i ze dwa razy zatrzymało mi samochód i wyświetliło Break na tablecie.
To nie jest system hamowania podczas manewrowania, oparty o czujniki parkowania? To różne systemy, ale ten chyba jest tylko w executive, nie wiem jakąś masz wersję.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #775 dnia: 02 Lutego 2022, 13:29:10 »
Ja odnoszę wrażenie, że przy hamowaniu nie działa, ale mogę się mylić.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #776 dnia: 02 Lutego 2022, 14:03:28 »
To nie jest system hamowania podczas manewrowania, oparty o czujniki parkowania? To różne systemy, ale ten chyba jest tylko w executive, nie wiem jakąś masz wersję.
Tak, mam exe. Moze i faktycznie to dwa różne systemy. Tego w jeździe to nie testowałem z przyczyn oczywistych  :laugh:
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #777 dnia: 03 Lutego 2022, 07:30:49 »
W exe przy parkowaniu tył na pewno opiera się na czujnikach i hamuje przed ścianą na bazie tych sensorów, przód chyba podobnie zrobili (w instrukcji jest o tym, exe nie mam).
w c+s przód i pcs przy dotkniętym hamulcu działa podejrzanie, tj. chyba nie, lub słabo, bo skoro hamujesz to wiesz co robisz. Przez to staram się nie dotykać hamulca bez potrzeby w czasie jazdy:).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #778 dnia: 03 Lutego 2022, 19:21:14 »
Tak naprawdę są 3 różne systemy:-)
PCS - wykorzystuje radar z przodu i działa podczas normalnej jazdy. Występuje we wszystkich wersjach
ICS/PKSB - system wykorzystujący czujniki parkowania, dostępny w EXE, ale też JBL Black
RCTA - podobny do PKSB, ale oprócz przeszkód statycznych, wykrywa też ruch boczny. Dostępne w EXE i zdaje się adventure

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #779 dnia: 04 Lutego 2022, 19:20:01 »
Dzis jechałem autostrada Katowice-Krakow i z powrotem. Mój taki pierwszy dalszy wyjazd i tak:
1. Spalanie 7.3l w jedną stronę i 7.9 w drugą. Generalnie jest ok, bałem się, że wyjdzie więcej (choć też było w tym trochę jazdy po mieście, więc tam spadło, na autostradzie spory ruch i te 150km/h osiągalne tylko momentami...)
2. Jeśli chodzi o wyciszenie, to napiszę tak: szału może i nie ma, ale wcale nie było źle. Nie słyszałem w ogóle opon/jezdni (opony Michelin CC), a jedynie szum powietrza. Po tym wszystkim, co tu przeczytałem, spodziewałem się, że będzie dużo gorzej, a tymczasem przy 150 można swobodnie rozmawiać nawet z pasażerami z tyłu
3. Jak zgasiłem samochód pod domem, to pokazało mi wynik eco 60-parę, tymczasem w MyT mam 90 - z czego to wynika?:-|
4. Mam jakiś problem z połączeniem telefonu do audio... Raz mam dźwięk rozmowy przez głośniki, a raz tylko dźwięk dzwonka (same rozmowy przez telefon...). Yanosik z kolei daje cały czas komunikaty przez głośniki... Póki co nie zaobserwowałem w tym żadnej prawidłowości...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl