Autor Wątek: Kradzież katalizatora  (Przeczytany 14977 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jeremiasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 TS
Odp: Kradzież katalizatora
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Listopada 2021, 09:36:53 »
Hej

Pytanie do osoby która wykonywała lub montowała taką osłonę na katalizator do aurisa 2 hybrydowego, jakiej wielkości powinna być  blacha (formatka) do przygotowania takowej, pytam bo nie mam aktualnie dostępu do auta by to pomierzyć. Chodzi mi jak najbardziej o orienacyjne wymiary. 

Offline jeremiasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Listopada 2021, 10:52:30 »
Jak by się ktoś jeszcze zastanawiał jaki format wystarczy by wykonać osłonę katalizatora to spieszę poinformować, że 600x500 w zupełności wystarczy, ja użyłem perforowanej blachy 0H18N9 lub pochodnej o grubości 2mm, w najblizszy weeken postarm sie to dopasować do auta i jak będzie ok to przedstawię więcej info jak by ktoś był zainteresowany by wykonać sobie coś takiego we własnym zakresie, dodał bym zdjęcie ale niestety poległem na tej operacji:(

« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2021, 11:21:30 wysłana przez jeremiasz »

Offline Grzeju

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Auris1.6
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Listopada 2021, 14:51:27 »
Jak by się ktoś jeszcze zastanawiał jaki format wystarczy by wykonać osłonę katalizatora to spieszę poinformować, że 600x500 w zupełności wystarczy, ja użyłem perforowanej blachy 0H18N9 lub pochodnej o grubości 2mm, w najblizszy weeken postarm sie to dopasować do auta i jak będzie ok to przedstawię więcej info jak by ktoś był zainteresowany by wykonać sobie coś takiego we własnym zakresie, dodał bym zdjęcie ale niestety poległem na tej operacji:(

Jestem ciekawy bo też o tym myślałem. Możesz przeslac foto na maila ?

Offline jeremiasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopada 2021, 16:23:43 »
Osłona zamontowa, jak ktoś jest zainteresowany szczegółami to proszę o kontakt na pw

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Grudnia 2021, 07:48:48 »
Pare dni temu próbowali ukraść kata z auta na Ursynowie ale ktoś ich spłoszył i zostawili pod autem przecinak do rur: https://www.haloursynow.pl/artykuly/z-samochodow-na-ursynowie-znow-gina-katalizatory-nowa-metoda-zlodziei,18822.htm

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Grudnia 2021, 12:39:16 »
Witam.
Czy miał ktoś do czynienia z takim alarmem katalizatora
https://www.fastguardalarms.com/pages/catalytic-converter-alarm
Co o tym sądzicie ?
lewy

Offline Lukasz517

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Marca 2022, 18:02:56 »
Cześć,
Również szukałem jakiegoś pomysłu na zabezpieczenie katalizatora. Znalazłem na olx takie ogłoszenie :
https://www.olx.pl/d/oferta/oslona-antykradziezowa-katalizatora-toyota-auris-CID5-IDOdQDl.html#815ef0075c
Montaż zajmuje 15 minut, odkręciłem dwie śruby, cztery inne wystarczy poluzować a do osłony dołączone są dodatkowe śruby z nakrętkami zrywalnymi.
Obawiałem się czy osłona w pełni zabezpieczy i moim zdaniem bez podniesienia auta na podnośniku warsztatowym nie ma możliwości dostania się do śrub katalizatora.
Więc zdecydowanie polecam. Blacha aluminiowa bardzo solidna.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Marca 2022, 12:53:51 »
Mam takie pytanie.
Czy pomiędzy katem a blachą jest wystarczająco przestrzeni nic się nie obija ?
Drugie pytanko,czy da się zamontować na kanale ,czy potrzebny podnośnik ?
Pozdrawiam.
lewy

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Marca 2022, 11:50:41 »
Skusiłem się też na tą osłonę i mogę również polecić.Montaż na podnośniku jest bardzo prosty i z poziomu ziemi nie ma możliwości dostania się do katalizatora,potrzebny by był podnośnik.
Kontakt ze sprzedawcą bardzo miły,gorąco polecam.
https://www.olx.pl/d/oferta/oslona-antykradziezowa-katalizatora-toyota-auris-CID5-IDOdQDl.html#815ef0075c
lewy

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Marca 2022, 16:06:52 »
Pytanie czy taka osłonka nie zaburzy chłodzenia katalizatora. Szczególnie latem w trakcie upałów? Żeby nie wylać dziecka z kąpielą i nie uwalić sobie katalizatora?

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Marca 2022, 20:24:58 »
Myślę że nie powinno być problemu.Osłona ma sporo otworów wentylacyjnych,a chłodzenie i tak odbywa się w większości w czasie jazdy,na postoju raczej wielkiego chłodzenia nie ma,brak przepływu powietrza.Przestrzeń pomiędzy osłoną a katalizatorem to przynajmniej 3 - 4 cm,myślę że wystarczająca.Oglądałem na youtubie różne podobne zabezpieczenia i jest ich bardzo podobnych do priusa ,a m Angli do aurisa ,ktoś już to chyba przetestował.Ogólnie katalizator najwydajniej pracuje przy wysokiej temperaturze,może będzie się szybciej nagrzewał ,zobaczymy.W naszych autach katalizator i tak nie ma wiele pracy gdy ciągle silnik gaśnie,zwłaszcza jak jest ciepło.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2022, 20:27:07 wysłana przez lewis36 »
lewy

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Kwietnia 2022, 15:41:42 »
Dzisiaj byłem na przeglądzie w serwisie i miłe zaskoczenie.
Dowiedziałem się że serwis zaczął oferować metalowe osłony zabezpieczające katalizator.
Widziałem zdjęcia osłony zabudowanej do nowej Corolli,ale podobno oferują też do Aurisa i CT.
Jedyne co może zaboleć to cena,która oscyluje podobno coś koło 800-1000 zł.
Wychodzi że skoro sami zaczeli oferować to raczej nie me to żadnego wpływu na pracę kata,zresztą oglądali moją osłonę i stwierdzili że jest spoko.
lewy

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Kwietnia 2022, 23:08:18 »
ASO proponuje osłony tak z konieczności, ale i z korzyści. Jedno rodzi drugie. Coraz więcej pewnie u nich ludzi z tym się pojawia na gwarancji. A skoro pojawia się konieczność oferty, to warto zarobić na tym kokosy. Chyba ich osłony są z tytanu, bo to prosty kawał metalu. Nie ma w tym żadnej pracy, w której można by upatrywać cudowność osłony z ASO. 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Kwietnia 2022, 08:48:55 »
lewy

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Kwietnia 2022, 18:11:12 »
Łatwo taką osłonę zrywa się łomem. Nic co nie jest przyspawane do auta nie ochroni katalizatora.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl