Autor Wątek: Odpowiedni powerbank (starter) na czarną godzinę dla RAV4 hybrid  (Przeczytany 38504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: Odpowiedni powerbank (starter) na czarną godzinę dla RAV4 hybrid
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Listopada 2021, 13:41:25 »
Zakupu auta jeszcze nie zrealizowany , ale w niektóre drobnostki można by się już zaopatrzyć.

Pierwsze co aby nie było obciachu po zakupie nowego auta gdyby po paru dniach stania nie odpalił to trzeba mieć niestety pod ręką jakiś powerbank lub coś podobnego. W każdym razie trzeba się jakoś zabezpieczyć od takiego przypadku, a wzywanie lawety raczej nie ma sensu.

Tak więc proszę o poradę jaki powerbank kupić ? aby dobrze działał i nie uszkodził akumulatora lub instalacji. Jest tego na rynku sporo i trudno wybrać.

Na rzetelne urządzenie startowe wygląda NOCO GBX55 LITOWY JUMP STARTER BOOSTER 1750A

https://www.akumulatory24.pl/noco-gbx55-p-2733.html - no ale na razie to tylko wrażenie.

ja się tu naczytałem i taż chciałem kupić jakiś power bank, ale standardowe kabelki nie wystarczą do dedykowanych punktów pod maską a nie chciało mi się robić bezpośrednich wyjść w bagażniku, więc zignorowałem problem; jedna zima już za mną, wiele tras długości 1,5km, zdążyły się też dłuższe świąteczne przestoje, było też kilka nocy na ponad -20 st i nie było żadnego problemu z akumulatorem

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Listopada 2021, 15:22:08 »
ja się tu naczytałem i taż chciałem kupić jakiś power bank, ale standardowe kabelki nie wystarczą do dedykowanych punktów pod maską

tam jest tak daleko? jaka jest odległość między tymi punktami? (jeszcze nie mam auta, więc sprawdzić nie mogę...)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Listopada 2021, 15:53:35 »
Typowe powerbanki samochodowe są przewidziane do wożenia w aucie, oczywiście w upały nie jest dobrym pomysłem aby je kłaść w miejscu nasłonecznionym, bo czarna obudowa może się zbytnio nagrzać. Dlatego trzymanie w bagażniku we wnęce na koło zapasowe - moim zdaniem - nie jest złym pomysłem - tam jest najchłodniej. W szczególnie upalne dni warto oczywiście znaleźć ocienione miejsce.
Mój jump-starter np. wg danych producenta może być przechowywany w temp. do 60 st. C. Raczej rzadko wnętrze aż tak się nagrzewa.
Co do długości kabelków - nie ma problemu, bo miejsce do podłączenia awaryjnego zasilania w boksie bezpieczników pod maską jest blisko punktów gdzie można podpiąć się do masy auta.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Listopada 2021, 16:14:29 »
Z tym bagażnikiem chyba bardziej chodzi o wygodę dotarcia do akumulatora gdy nie masz prądu.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Listopada 2021, 16:37:55 »
Typowe powerbanki samochodowe są przewidziane do wożenia w aucie, oczywiście w upały nie jest dobrym pomysłem aby je kłaść w miejscu nasłonecznionym, bo czarna obudowa może się zbytnio nagrzać. Dlatego trzymanie w bagażniku we wnęce na koło zapasowe - moim zdaniem - nie jest złym pomysłem - tam jest najchłodniej. W szczególnie upalne dni warto oczywiście znaleźć ocienione miejsce.
Mój jump-starter np. wg danych producenta może być przechowywany w temp. do 60 st. C. Raczej rzadko wnętrze aż tak się nagrzewa.
Co do długości kabelków - nie ma problemu, bo miejsce do podłączenia awaryjnego zasilania w boksie bezpieczników pod maską jest blisko punktów gdzie można podpiąć się do masy auta.

ale szukasz innej masy a nie tego dedykowanego wielkiego uchwytu, prawda?

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Listopada 2021, 19:32:38 »
Ja mam noco gb40.
Tak jak zostało to napisane wcześniej w hybrydach jest problem z klapą bagażnika podnoszoną elektrycznie - jak nie ma prądu to nie ma jak się dostać bezpośrednio do akumulatora i dlatego są punkty podłączenia boostera/ kabli w komorze silnika.
Niestety standardowe przewody od boosterów są krótkie są przystosowane do klem akumulatorów, można to ominąć na co najmniej dwa sposoby:
a) podłączenie masy do karoserii
b) przerobienie załączonego przewodu tak aby był wystarczający.
NOCO GB40 ma odłączane przewody. W ich miejsce można kupić dedykowane kable noco z odkręcanymi klemami, dzięki czemu można w łatwy sposób przedłużyć jeden przewód (np. masowy) o około 60 cm - należy tylko pamiętać aby miał większy przekrój od oryginalnego w celu uniknięcia strat związanych z długością przewodu.
Po roku jeżdżenia NOCO GB40 miało około 3/4 pojemności i bez problemu uruchomiło samochód (1,8 benzynę).
Alternatywą jest zakup dużego boostera, który ma długie porządne przewody - ale to rozwiązanie drogie i raczej stacjonarne.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Listopada 2021, 20:34:02 »
Grubszy przewód nie potrzebny. Do uruchomienia hybrydy nie potrzeba dużego prądu.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Listopada 2021, 20:41:18 »
Na potrzeby hybrydy można przyjąć że są pomijalne, ale jeżeli chcemy jeździć z jednym kablem, który będzie mógł być użyć także w diesel a nie tylko z hybrydą to lepiej zastosować trochę większy przekrój - różnica w cenie metra przewodu pomijalna. 

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Listopada 2021, 20:56:14 »
A podłączenie masy pod karoserię jest niezalecane? Może by ktoś wrzucił fotkę komory silnika z zaznaczeniem tych punktów?

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Listopada 2021, 21:15:35 »
Proszę bardzo

Co do pytania - zgodnie ze sztuką odległość pomiędzy + i - powinna być jak największa ze względu na możliwość przeskoczenia iskry.
klemy powinny być podłączony do "gołej" blach a blachy w komorze silnika są polakierowane - oczywiście podłączanie do nich zdziera lakier.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Listopada 2021, 21:20:30 »
W temacie dziś znalezione, w świetnej cenie
https://www.pepper.pl/promocje/imars-j05-1500a-18000mah-car-jump-starter-urzadzenie-do-awaryjnego-rozruchu-auta-at-banggood-456059

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Listopada 2021, 21:46:34 »
Próbka już nieaktualna:-D

Znalazłem natomiast na YT film, na którym gość odpala podpinając uziemienie pod pobliskie śruby: https://youtu.be/yE_r5hxDd5s

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Listopada 2021, 06:39:45 »
Panowie, czy odpięcie klemy od akumulatora spowoduje jakieś dodatkowe ustawienia typu trzeba zegar ustawić czy cos więcej trzeba się spodziewać?

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Listopada 2021, 07:48:55 »
Cytat z instrukcji:
Po odłączeniu przewodów od akumulatora
12-woltowego informacje zapisane
w module ECU zostaną wyzerowane.
Przed odłączeniem przewodów od akumulatora
12-woltowego należy skontaktować
się z autoryzowaną stacją obsługi
Toyoty lub innym specjalistycznym
Warsztatem.

:cool:

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Listopada 2021, 08:44:54 »
Cytat z instrukcji:
Po odłączeniu przewodów od akumulatora
12-woltowego informacje zapisane
w module ECU zostaną wyzerowane.
Przed odłączeniem przewodów od akumulatora
12-woltowego należy skontaktować
się z autoryzowaną stacją obsługi
Toyoty lub innym specjalistycznym
Warsztatem.

:cool:
wiem ze w instrukcji co by nie zrobił to trzeba do serwisu...., tak na chłopski rozum co sie stanie- wyzerowane dane ze spalania, przebieg dzienny?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl